Nejočekávanější filmy roku 2020

Nejočekávanější filmy roku 2020
Není čas zemřít (2020) | MGM

10. Ghostbusters: Afterlife

(režie: Jason Reitman)
Krotitelé duchů: Odkaz
"Who you gonna call?! - Ghostbusters!" První dva díly Krotitelů duchů v režii slovenského rodáka Ivana Reitmana patří mezi největší sci-fi-komediální klasiky. Před třemi lety se tuto populární značku pokusil oživit Paul Feig (Ženy sobě, Špión) svým "ženským" pokusem o jakýsi restart série, který však těžce pohořel snad ve všech možných směrech. Nyní však přichází Reitmanův syn Jason, taktéž schopný a úspěšný režisér (Děkujeme, že kouříte, Lítám v tom), jenž příští rok přivede do kin regulérní pokračování otcových filmů z 80. let. A kromě hereckých nováčků, jako jsou Finn Wolfhard (seriál Stranger Things), Carrie Coon (seriál Fargo) nebo Paul Rudd (Ant-Man), se ve filmu objeví i těméř všichni původní krotitelé - Bill Murray, Dan Aykroyd a Ernie Hudson (Harold Ramis v roce 2014 zemřel). A svou roli si potřetí zopakuje i Sigourney Weaver. Rozhodně je tedy nač se těšit.
V kinech od 9. července 2020.

9. Králíček Jojo

(režie: Taika Waititi)
Králíček Jojo: 2. trailer | Searchlight Pictures
Taika Waititi je hodně velký režijní svéráz. Nejdříve zaujal osobitými komediemi jako jsou Co děláme v temnotách nebo Hon na pačlověky, posléze zrežíroval třetího Thora (opět ve svém typickém subverzivně-komediálním stylu), jenž je jeho dosud největším filmem. Nyní po festivalech sklízí úspěchy se svou novinkou Králíček Jojo, která má být komedií o nacismu, v níž si sám Waititi zahrál imaginárního Adolfa Hitlera, který se zjevuje hlavnímu hrdinovi, desetiletému chlapci jménem Jojo, jenž se chce stát řádným a plnohodnotným nacistou... Jeden z možných adeptů na komedii roku.
V kinech od 23. ledna 2020.

8. Top Gun: Maverick

(režie: Joseph Kosinski)
Top Gun: Maverick | Paramount Pictures
Abych řekl pravdu, první Top Gun jsem nikdy moc nemusel. Jsou to sice esenciální osmdesátky (příběhem, postavami, hudbou), ale kromě pár ikonických scén (volejbal samozřejmě nevyjímaje!) mě tahle náborová akční romance nijak zvlášť nebaví (na rozdíl od prvních Žhavých výstřelů). Tom Cruise byl tehdy teprve třiadvacetiletý hejsek, který jen těžko mohl tušit, jak velkou hvězdou se během následujících let stane. Po neuvěřitelných 35 letech se do své první velké role konečně vrací. A nejen on - svou roli z jedničky si zopakuje třeba i Val Kilmer. Nouze však nebude ani o nové herecké tváře - např. Jennifer Connelly, Miles Teller, Jon Hamm nebo Ed Harris. O čem přesně pokračování bude stále není úplně jasné (spekuluje se o tom, že důležitou úlohu v zápletce sehrají drony), osobně jsem ale nejvíce zvědav na to, jak moc bude sequel navazovat a odkazovat na specifický 80's styl jedničky (měla by nás čekat nová verze úvodního songu Danger Zone od Kennyho Logginse!) a do jaké míry bude schopen fungovat samostatně, tj. jako moderní akční blockbuster pro současnou mladou generaci, kterou k jedničce už neváže žádný silně nostalgický vztah.
V kinech od 16. července 2020.

7. Gentlemani

(režie: Guy Ritchie)
Gentlemani | Miramax
Britský sekáč se po dvou značně rozdílných výpravách do vod fantasy žánru (Král Artuš: Legenda o meči, Aladin) znovu vydá prozkoumat své nejoblíbenější prostředí - anglické podsvětí. A opět bude mít k ruce parádní hereckou sestavu - Matthew McConaugheyho, Charlieho Hunnama, Colina Farrella nebo Hugh Granta. Komerční ani oscarový trhák z Gentlemanů nejspíš nebude, ale řízných britských gangsterek od zkušených a oblíbených profíků není nikdy dost, natož v posledních letech.
V kinech od 27. února 2020.

6. Armáda mrtvých

(režie: Zack Snyder)
Armáda mrtvých
Armáda mrtvých | Netflix
Zack Snyder (Strážci - Watchmen, Muž z oceli) to v posledních letech neměl zrovna lehké. Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti měl velmi špatné ohlasy od kritiků a během natáčení následující Ligy spravedlnosti mu zemřela dcera, takže film opustil a dotočil ho za něj Joss Whedon (Avengers). Teď si Snyder plácnul s Netflixem, pro nějž točí zombie horor, který by dokonce prý mohl být jakýmsi volným pokračováním Snyderova výborného debutu Úsvit mrtvých. Armáda mrtvých má pojednávat o skupině žoldáků, kteří se rozhodnou uskutečnit grandiózní loupež v Las Vegas. Ovšem v době, kdy v USA propukla zombie nákaza... V hlavní roli akčního hororu s prvky zlodějských filmů se objeví Dave Bautista (Strážci galaxie).
Na VOD od: ?

5. The King's Man: První mise

(režie: Matthew Vaughn)
Kingsman: První mise
Po Ritchiem ještě jeden ostrovní borec (ostatně Vaughn produkoval Ritchiemu několik filmů). Matthew Vaughn (Hvězdný prach, Kick-Ass) je vynikající režisér, který si točí filmy hodně po svém. Obvykle jsou hodně divoké, plné všelijakých nápadů, celkem drsného humoru, ale i silných emocí. Když v roce 2014 natočil první díl Kingsman, byla to naprostá akčně-špionážní pecka, v mnoha ohledech odkazující zejména k filmům s agentem 007. Dvojka s podtitulem Zlatý kruh už sice byla zřetelně slabší, stále se ale jednalo o velmi dobrou a zábavnou podívanou. Do třetice se Vaughn rozhodl zrežírovat prequel, jenž nám ukáže, jak organizace Kingsman vlastně vznikla - a proti komu ve svých začátcích bojovala. Hlavní role si zahrají Ralph Fiennes (Spectre), Djimon Hounsou (Gladiátor), Gemma Arterton (Quantum of Solace), Aaron Taylor-Johnson (Kick-Ass) nebo Daniel Brühl (Rivalové). Roli legendárního Rasputina, pravděpodobně ústředního padoucha filmu, ztvární Rhys Ifans (Notting Hill).
V kinech od 17. září 2020.

4. 1917

(režie: Sam Mendes)
1917
Oscarový Sam Mendes (Americká krása, Mariňák) také bezesporu patří mezi známé filmaře, na které je dlouhodobě spolehnutí. Po bondovkách Skyfall a Spectre se tentokrát rozhodl věnovat první světové válce. 1917 je hvězdně obsazené (Benedict Cumberbatch, Colin Firth, Mark Strong) válečné drama, které se údajně má celé odehrát na jeden záběr! Dle prvních ohlasů se jedná o mistrovské dílo, které bude horkým oscarovým favoritem.
V kinech od 30. ledna 2020.

3. Není čas zemřít

(režie: Cary Fukunaga)
Není čas zemřít
Definitivně poslední Bond s Danielem Craigem. A i napopáté pod dohledem vynikajícího režiséra. Fukunaga (seriál Temný případ, Bestie bez vlasti) zatím nezklamal, a i když toho o nové bondovce se správně stylovým názvem zatím mnoho nevíme, není jediný důvod neočekávat další špičkovou podívanou a plnohodnotný příspěvek unikátní série, který Craigovu zatím vysoce nadprůměrnou pentalogii důstojně uzavře. Kromě Craiga se opět objeví Jeffrey Wright (Felix Leiter), Ralph Fiennes (M), Ben Whishaw (Q), Naomi Harris (Eve Moneypenny), Lea Seydoux (Madeleine Swann) a údajně i Christoph Waltz (Blofeld). Hlavního záporáka ztvární oscarový Rami Malek (Bohemian Rhapsody).
V kinech od 8. dubna 2020.

2. Tenet

(režie: Christopher Nolan)
Nový film Christophera Nolana (Interstellar, Dunkerk) - je vůbec třeba říkat něco víc? Tohle jméno je samo o sobě zárukou vysoké kvality už 20 let a zatím není žádný důvod si myslet, že by to v následujících letech mělo být jinak. O jeho aktuálním počinu zatím příliš konkrétního nevíme, pouze to, že by se mělo jednat o mix špionážního thrilleru se sci-fi a že jeho název je tzv. palindrom, tj. slovo, které se čte z obou stran stejně. Co však už určitě známe, je hvězdné herecké obsazení: John David Washington (BlacKkKlansman), Robert Pattinson, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Brannagh, Michael Caine a další.
V kinech od 16. července 2020.

1. Duna

(režie: Denis Villeneuve)
Duna
Duna | Warner Bros.
Možná maličko překvapivé první místo, ale věřím, že zasloužené. Kombinace kultovní knižní předlohy Franka Herberta, vynikajícího režiséra ve špičkové formě (Příchozí, Blade Runner 2049), scénáře oscarového Erica Rotha (Forrest Gump), hudby Hanse Zimmera (Temný rytíř, Interstellar) a luxusního hereckého obsazení (Timothée Chalamet, Javier Bardem, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Oscar Isaac, Jason Momoa aj.) totiž slibuje naprosto exkluzivní filmovou událost. Sám Villeneuve navíc o své adaptaci Duny mluví jako o 'Star Wars pro dospělé'. Lze se na něco takového nětěšit jako malé děcko?! Nyní ovšem nezbývá než doufat, že Villeneuveovo zpracování Herbertovy klasiky dopadne o poznání lépe než značně bizarní adaptace Davida Lynche z roku 1984...
V kinech od 17. prosince 2020.
Vaše hvězda nemá tvář! Poznáte herce?