1917

83%
1917
Na sklonku jednoho z největších válečných konfliktů všech dob dostali dva mladí britští vojáci Schofield (George MacKay) a Blake (Dean-Charles Chapman) zdánlivě nesplnitelný úkol. V nervy drásajícím závodě s časem musí zdolat nepřátelské území a doručit zprávu, která má zabránit smrtícímu útoku na stovky vojáků - mezi ohroženými je i Blakeův bratr. Kromě ústřední dvojice si ve filmu zahrají i Benedict Cumberbatch (seriál Sherlock, Doctor Strange, série Avengers), Colin Firth (série Kingsman, Králova řeč), Mark Strong (série Kingsman, Shazam!). Vítěz Zlatých glóbů v kategorii nejlepší film a nejlepší režisér. (Vertical Ent.)



Recenze: 1917

Kinobox.cz
85%

Z Mendesova snímku jsem sice napoprvé nezažíval natolik masivní euforické pocity, ani bych ho neoznačil za režisérův nejlepší film (tím pro mě možná už navždy zůstane jeho skvostný debut), ale bezpochyby je pro mě jedním z nejvýraznějších a nejlepších filmů, co jsem za posledních několik měsíců viděl.

Kinobox.cz
60%

1917 pro mě nebyl špatný film, ale pokud jsem se při něm zabýval především přemýšlením o tom, jak byla ve kterou chvíli upevněna kamera, kde stály reflektory, co na plátně bylo CGI a proč byla hudba nastříhaná tak, jak byla nastříhaná, nemluví to příliš v jeho prospěch.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
9
Sam Mendes je režisér nesporných kvalit a já mu tento válečný počin na "jeden záběr" sežral i s navijákem. Právě díky tomu 1917 dokáže lehce vtáhnout diváka do děje a vy tak spolu s hlavním hrdinou zažíváte útrapy a děsy války. Film sliboval intenzivní zážitek a ten jsem nakonec i dostal. Po technické stránce výborné, tady se není ani o čem bavit.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8.5
Film, který má působit tak, že je natočen na jeden záběr je opravdu dobrý nápad a povedlo se to na jedničku. Divák si opravdu daleko více vychutná misi hlavního hrdiny. Původně jsem myslel, že padne ten, co misi dokončil a byl jsem překvapený, že tomu bylo naopak. Krásné scenérie a velká podívaná prošpikována místy slabšími pasážemi. U mě celkově za výborných 85%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 266 bodů
6
Není to dobré... Ten gimmick nefunguje, protože zaprvé skryté střihy jsou moc vidět a neustále něco nepřirozeně skáče před kamerou, a pak jeden z důležitých prvků kontinuálního záběru - síla pohybu - je negován. Kamera neustále krouží okolo postav, které jdou jednou zleva doprava, pak zprava doleva, pak zepředu dozadu - a pak se postavy zastaví a stojí, odehraje se statická scénka bez audiovizuální kontinuity (zvuky, které by měly být slyšet, kompletně mizí), a jde se dál. Zkrátka nedaří se vyvolat pocit pohybu kupředu ani kontinuity. Vůbec celý film působí jako natočený v malém studiu. Deakinse považuju za nejlepšího mainstreeamového amerického kameramana, ale tady se moc nepředvedl. Že příběh je celkem přímočarý a jednoduchý, by mi nevadilo - dávalo by to smysl. Ale bohužel ta kamera není zrežírována moc dobře a gimmick krom některých základně působivých momentů spíš bere než dává. Já dokážu ocenit tu práci, co dá naaranžování dlouhého záběru i falešného dlouhého záběru - ale 1917 v první řadě není dobře naaranžováno. Samozřejmě, že některé obrazy jsou nádherné, obzvlášť ty z nočního požáru, ale to nestačí. 55 %


Dodatečné informace

Původní název:
1917 (více)
  • USA 1917
Premiéra v ČR:
27. 2. 2020
Distributor:
Vertical Entertainment
Země původu:
USA, Velká Británie
Přístupnost:
15+
Čeština:
1917 je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch