Ivan Reitman

?

Pro výpočet aktuálního kariérního skóre využíváme uživatelské hodnocení u filmů a seriálů skrz celou kariéru tvůrce. Největší váhu pro výpočet mají poslední díla kariéry. Výsledné číslo ovlivňuje také popularita, oblíbenost a získání filmového ocenění.

Pro výpočet kariérního skóre nebyly splněny podmínky.

Ivan Reitman
Ivan Reitman

Ivan Reitman je tvůrcem řady komerčně úspěšných filmů, které si našly zástupy fanoušků po celém světě, ať jsou to drsnější komedie (Lampasy, Krotitelé duchů, Dvojčata), nebo o něco subtilnější humorné příběhy (Dave, Šest dní, sedm nocí).

Kariéru nastartoval v Kanadě, kam jeho rodina z tehdejšího Československa emigrovala, když mu byly čtyři roky.   Reitman studoval hudbu na Univerzitě McMaster, ale brzy se zaměřil na film a divadlo.

Krátce po absolvování vysoké školy se Reitman ponořil do produkování a režie – první byla hororová komedie „Cannibal Girls“ s extrémně nízkým rozpočtem. V této komedii si zahráli Eugene Levy a Andrea Martin.  Reitman se poté ujal divadelního produkování na Broadwayi v New Yorku, kde uváděl hit „The Magic Show“.  Pokračoval produkcí mimobroadwayského hitu The National Lampoon Show, kde se poprvé sešli budoucí slavní komici John Belushi, Bill Murray a Harold Ramis. Reitman se pak vrátil zpět na Broadway, aby zde produkoval a režíroval muzikál  „Merlin,” který mu vynesl nominaci na Tony za režii. Když ale jím produkovaný film „Zvěřinec časopisu National Lampoon,” kde se sešli všichni herci z divadelní verze, zaznamenal nečekaný ohlas a úspěch, rozhodl se naplno věnovat filmu. V domovské Kanadě natočil buranskou komedii „Nemotorové,” která je považovaná za jeden z nejúspěšnějších filmů, který kdy v Kanadě vznikl. A šňůra hitů pokračuje filmy “Lampasy” a “Krotitelé duchů”, kde zformovali tým Bill Murray s Danem Aykroydem a Haroldem Ramisem;  “Dave,” kde hrají Kevin Kline a Sigourney Weaver; “Orlové práva,” v hlavních rolí s Robertem Redfordem a Debrou Winger; “Šest dní, sedm nocí ” s Harrisonem Fordem a Anne Heche v hlavních rolí; “Evoluce,” s Davidem Duchovnym a Julianne Moore;  a sérií filmů, do nichž obsadil akčního hrdinu Arnolda Schwarzeneggera: “Dvojčata,” “Junior” a „Policajt ze školky“. 

V roce 1984 byl Reitman oceněn jako Režisér roku Národní asociací provozovatelů kin a následující rok obdržel nejvyšší kanadské filmové ocenění.  V listopadu 1994 se Reitman stal teprve třetím režisérem, kterému se od filmového časopisu Variety dostalo prestižního ocenění „Billion Dollar Director“. Na konci roku 2000 byly Reitmanovy filmy „ Zvěřinec časopisu National Lampoon“ a „Krotitelé duchů“, zařazeny Americkým filmovým institutem na seznam nejvtipnějších filmů dvacátého století. V současné době řídí společně s Tomem Pollockem společnost The Montecito Picture Company, která ve spolupráci s DreamWorks produkuje celovečerní a televizní filmy. 

Reitman je už déle než 30 let ženatý s bývalou herečkou Genevieve Robert. Mají spolu 3 děti a žijí v Santa Barbaře v Kalifornii.

Narození:
27. 10. 1946
Komárno, Slovensko
Úmrtí:
12. 2. 2022
Přezdívky:
Ivanco
Výška:
178 cm

Znáte z


Ivan Reitman: Filmy a pořady 149