Disturbia

74%
Disturbia

Šmírovat sousedy se příliš nevyplácí. Můžete objevit temná tajemství, která měla zůstat skryta před celým světem, a v důsledku toho vám pak půjde o život. Vaše šance na přežití jsou o to menší, že se prakticky nemůžete hnout z místa. Pokud máte pocit, že čtete synopsi slavného thrilleru Alfreda Hitchcocka Okno do dvora, nejste daleko od pravdy. Tvůrci snímku Disturbia se jím při psaní scénáře a během samotného natáčení lehce inspirovali.

Teenager Kale (Shia LaBeouf) má zásadní problém. Dosud se nevyrovnal se smrtí otce, který mu při autonehodě zemřel před očima, a v důsledku toho fyzicky napadl učitele španělštiny, který se o něj nevědomky "otřel". Pro aktivního kluka jsou tři měsíce úředně nařízeného domácího vězení neskutečným utrpením. Uniknout nemůže, kontrolní zařízení, které nosí ve dne v noci kousek nad kotníkem, ho hlídá až příliš dokonale. Pravidla jsou jasná - pokud se vzdálí od rodného domu, čeká ho polepšovna. Do sousedství se naštěstí nastěhovala atraktivní vrstevnice Ashley (Sarah Roemer), a tak si Kale krátí čas jejím šmírováním otcovým dalekohledem. Postupně ho tahle "špionážní hra" začne pohlcovat, čím dál hlouběji proniká do soukromí svých sousedů, až u jednoho z nich (David Morse) zaznamená velmi nezvyklé chování. Společně s Ashley, která jeho pozorovacím dýchánkům také propadne, začínají monitorovat každý jeho krok, až v nich začne klíčit podezření, že by to mohl být dlouho hledaný sériový vrah. Uvěří ale někdo klukovi se škraloupem a jeho přítelkyni, která také není zrovna bezproblémová? Vždyť možná jde jen o výplody jejich bujné fantazie. Možná ale právě odhalili tajemství, kvůli kterému by mohli velmi snadno zemřít. Nezapomínejte, že každý vrah je něčí soused. Scenárista Christopher Landon připouští vliv slavných "voyeurských filmů", jako bylo výše zmiňované Okno do dvora nebo Antonioniho Zvětšenina, ale námět ho prý napadl ve chvíli, kdy byl na návštěvě u sestry na předměstí v Los Angeles, prý idylickém tak, že se v něm "určitě musí dít něco strašlivého". Režie se ujal D. J. Caruso (Zloději životů), kterému tuto práci osobně nabídnul produkující Steven Spielberg. Do hlavní role byl po náročném castingu (protože prakticky neopustí plátno) obsazen hvězdný teenager Shia LaBeouff (Já, robot; Transformers), kterého podporují ostřílení herci Carrie-Anne Moss (trilogie Matrix, Memento) a David Morse (Zelená míle, 16 bloků).




Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7
Hitchcockovo Okno do dvora je pro mne mistrovským dílem a jsem zastáncem toho,že si remake nezaslouží. Verze z roku 1998 je podle mne úplně zbytečná,ale Disturbia je už o něčem jiném. Právě ona dokáže přitáhnout mladé diváky a v moderním hávu jim předvést klasiku na kterou filmový fanoušci nedají dopustit. I tentokrát není nouze o poctivé napětí a atmosféru,která je místy až elektrizující.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7
Pěkný thriller, který už se stal dnes klasikou. Stolking mladé holky a objev tajemství šíleného souseda se zvrhne v pořádný souboj o holý život. Zpracování připomíná devadesátá léta, ale to snímku na kvalitě vůbec neubírá, právě naopak... Pěkné - 70%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
8
Zmodernizovaný, pro současného diváka jinak vynikající, Hitchcockův snímek Okno do dvora je trefa do černého. Překvapením je, jak dobře byli provedeny úpravy. Nic se tu neděje náhodou a vše má svoje místo. Dostalo to současnou akčnost a jisté omlazení. Ano, v hlavních rolích jsou teenageři, což vůbec není na škodu. Je pochopitelné, že děj je v mnohém předvídatelný, ale proč si tím kazit filmový zážitek. Po delším úvodu, kdy se divák postupně seznamuje se všemi aktéry příběhu, se děj začne dramaticky rozjíždět. A velmi přijatelným tempem. Drama se postupně zvyšuje až do téměř hororového finále. Snímek je natočen zručně, což podtrhuje i dokonalá kamera a nematoucí střih. Velice akční Hitchcock se zkrátka povedl.

Dodatečné informace

Původní název:
Disturbia (více)
  • USA Disturbia
  • USA Disturbia - Auch Killer haben Nachbarn
  • USA Paranoia
  • USA Paranóia
  • USA Paranoïak
  • USA Paranoja
  • USA Süphe
  • USA Ypopsies
Premiéra v ČR:
20. 9. 2007
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
117,76 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch