Články

Recenze

  1. Stranger Things jako duchařský horor? Neviditelné zlo je až zábavně pitomý patvar
    Recenze16. 3. 2024
    Stranger Things jako duchařský horor? Neviditelné zlo je až zábavně pitomý patvar

    Imaginární přátelé se většinou nahlíží jako nostalgická vzpomínka na dětství, kdy člověk v představách létá mimo fyzické zákony reality. Plyšový méďa Chauncey v hororové novince Neviditelné zlo (Imaginary) narušuje hranice pouhé fantazie o dost agresivněji a protagonistce Jessice (DeWanda Wise), která se zrovna s novým partnerem a dvěma nevlastními dcerami přistěhovala do svého rodného bydliště, připraví tvrdý mateřský i mentální test. Jako roztomilá hračka se vetře do přízně mladší dcerky Alice (Pyper Braun), která s ním hovoří a plní jeho stále nebezpečnější úkoly. Pro koho je ale opravdu jen přeludem a pro koho skutečností? Od 12 let přístupný snímek Jeffa Wadlowa (mizerný Fantasy Island) chce v průběhu překvapovat, ale činí tak spíš vtipnými způsoby.

  2. Fentasy je špatné způsoby, na jaké už nejsme zvyklí. Slovenské agitce není ani rozumět
    Recenze15. 3. 2024
    Fentasy je špatné způsoby, na jaké už nejsme zvyklí. Slovenské agitce není ani rozumět

    Po dvou projektech Adama Sedláka, Bangeru a Adikts, jež se potýkaly s problémem drog nejprve z pohledu dealera, pak konzumenta, tu máme slovenský projekt Fentasy. Tým debutujících režisérů Samuela Vičana a Anastasie Hoppanové vypráví příběh nezvedeného páru drogových dealerů, kteří se pustili do výroby toho největšího svinstva, jako jde najít – fentanylu. Záslužný záměr se ale bohužel nedaří důstojně realizovat.

  3. Sladký život nabízí marmeládu i ženy nad 30. Slibná romantika se topí v bizarnosti a kýči
    Recenze14. 3. 2024
    Sladký život nabízí marmeládu i ženy nad 30. Slibná romantika se topí v bizarnosti a kýči

    České romantické komedie stále vládnou tuzemským kinům a jestli se někdo dá označit za vrchního guru žánru, je to to Tomáš Hoffman. Ten nejen, že zrežíroval příjemnou Bezva ženskou na krku, ale zejména má producentské prsty v Ženách v běhu a Ženách v pokušení, jež obě viděl v kinech přes milion diváků. A tím výčet jeho slaďáckých dojáků nekončí. Jedná se zkrátka o člověka, který ví, jak vytvořit divácký hit. Na cílovku pak nejspíš zafunguje i jeho druhý režijní počin Sladký život.

  4. Černošský autor v Americké fikci nechce být stereotypem. Oscarový film se potýká s pokrytectvím
    Recenze14. 3. 2024
    Černošský autor v Americké fikci nechce být stereotypem. Oscarový film se potýká s pokrytectvím

    Americká fikce (American Fiction), kterou si můžete nyní pustit na Amazon Prime, právě vyhrála Oscara za scénář. Satira zkušenosti afroamerického spisovatele s liberálním pokrytectvím a vlastními komplexy přesně zapadá do dnešní doby. Nejde o univerzálně sdílný film – na jeho plné docenění je třeba poměrně detailně znát každodenní realitu amerického života. I proto se snímek příliš neprosadil mimo Spojené státy. Přesto stojí za to mu dát šanci. Jak pro věci, co dělají tvůrci dobře, tak pro ty, o nichž se dá pochybovat.

  5. Seriáloví Gentlemani jsou důstojným nástupcem populárního filmu. V jedné věci ovšem ztrácejí
    Recenze11. 3. 2024
    Seriáloví Gentlemani jsou důstojným nástupcem populárního filmu. V jedné věci ovšem ztrácejí

    Gentlemani (The Gentlemen) možná nepatří z kasovního hlediska mezi nejúspěšnější snímky Guye Ritchieho, rozhodně se ale během pár let stačili u jeho fanoušků zařadit mezi ty nejmilovanější. Britský autor se rozhodl navázat na úspěch svých úspěšných gangsterek Podfu(c)k (Snatch) a Sbal prachy a vypadni (Lock, Stock and Two Smoking Barrels) a výsledkem byla stylová podívaná plná drog, luxusu, přestřelených postav a kulometných dialogů. A jelikož tato kombinace fungovala u diváků jednou, rozhodl se Ritchie s Netflixem, že by mohla fungovat i napodruhé. A tak tu nyní máme seriál, jenž udělá spoustě fanoušků radost.

  6. Ricky Stanicky s tváří Johna Ceny se v nové komedii pomočuje. Baví se ale jen on sám
    Recenze10. 3. 2024
    Ricky Stanicky s tváří Johna Ceny se v nové komedii pomočuje. Baví se ale jen on sám

    Také jste si jako malí vymysleli imaginárního kamaráda, na kterého jste svedli nějaký průšvih? Trio hrdinů nové hrubozrnné komedie s touhle strategií dokráčelo až do dospělosti a nezdá se, že by ve vymlouvání se na neexistujícího Rickyho Stanickyho hodlali přestat. Tentokrát to však budou mít těžší než kdy dřív, protože z pavučiny lží se začíná splétat tak hustá síť, že se do ní trojice mužů musí nevyhnutelně zamotat.

  7. Hvězda Stranger Things proti drakovi. Mladá dáma je temnější feministická pohádka pro děti
    Recenze9. 3. 2024
    Hvězda Stranger Things proti drakovi. Mladá dáma je temnější feministická pohádka pro děti

    Bylo jednou jedno zámožné království, a když urozená vládnoucí rodina vybrala následníkovi trůnu nevěstu, svatební obřad vyvrcholil jejím shozením do jeskyní obývaných drakem. Zlá královna (Robin Wright) musí v novince Netflixu Mladá dáma (Damsel) k odvrácení drakova staletého hněvu přinášet dívčí oběti pravidelně, ovšem v případě houževnaté Elodie (Millie Bobby Brown) z chudého neúrodného království se přepočítala. V hluboké strži obětovaná dívka nachází odvahu, nečekané pomocníky i vztek nad nespravedlivým osudem, který dost nápadně symbolizuje vyjadřovaný nesouhlas tvůrců se smluvenými sňatky či zacházením s ženami v pohádkových příbězích.

  8. Slovenské Pelíšky čelí estébácké minulosti. A máme, co jsme chtěli ale chybí byť špetka odvahy
    Recenze8. 3. 2024
    Slovenské Pelíšky čelí estébácké minulosti. A máme, co jsme chtěli ale chybí byť špetka odvahy

    Slovensko-kanadský snímek A máme, co jsme chtěli s pořádnou plejádou českých herců si u našich sousedů odbyl premiéru už v říjnu, k nám se dostává nyní. Je to trochu zvláštní, protože obě data míjejí vánoční čas, kdy se odehrává příběh. Ten se vrací do Silvestra roku 1992, kdy se Češi a Slováci prostřednictvím svých politiků po necelém třičtvrtě století rozhodli ukončit Masarykův experiment a v dobrém se rozejít. Jedná se o dějinný okamžik, který zůstává česko-slovenskou popkulturou relativně nepokrytý. Jak se s ním tvůrci vypořádali?

  9. Rozezpívaný Protivný sprostý holky jsou fajn. Jen musíte vědět, jaké nároky na ně klást
    Recenze7. 3. 2024
    Rozezpívaný Protivný sprostý holky jsou fajn. Jen musíte vědět, jaké nároky na ně klást

    Protivný sprostý holky alias Mean Girls jsou v domácích Spojených státech kult. Snímek z roku 2004 parodoval školní teen dramedie a zároveň dokonale naplnil jejich formát. Zrodilo se v něm i několik nesmrtelných hlášek, které okamžitě identifikuje každý mileniál. Není divu, že se filmu chopila Broadway a uvedla vlastní muzikálovou verzi. No a jak to v Hollywoodu chodí, nyní jsme se dočkali filmové adaptace muzikálové adaptace původního filmu.

  10. Kungu Fu Panda 4 kope a baví jako za starých časů. Oblíbený animák si drží své klady i zápory
    Recenze6. 3. 2024
    Kungu Fu Panda 4 kope a baví jako za starých časů. Oblíbený animák si drží své klady i zápory

    Když se před 16 lety Kung Fu Panda poprvé objevila na plátnech kin, studio Dreamworks možná ani netušilo, že zde vzniká jedna z jeho největších animovaných značek. Žravý i neohrožený medvědí bojovník se stal symbolem poctivého dětského dobrodružství, které hezky využívá tematiku asijských bojových filmů a nabízí sympatickou podívanou pro děti i jejich rodiče. Čtvrtý díl vstupuje do kin osm let po posledním filmu a dá se říct, že i tentokrát zůstalo vše při starém. Což je dobře i špatně zároveň.

  11. Železní bratři ukazují prokletou wrestlingovou rodinu. Tihle svalovci vás rozhodně rozpláčou
    Recenze6. 3. 2024
    Železní bratři ukazují prokletou wrestlingovou rodinu. Tihle svalovci vás rozhodně rozpláčou

    Kanadský filmař Sean Durkin si díky svým dvěma psychologickým dramatům Martha Marcy May Marlene a Klícka (The Nest) vydobyl pověst uznávaného zástupce zámořské nezávislé tvorby. Zhruba od roku 2015 chystal podklady k natočení filmu Železní bratři (The Iron Claw) o wrestlingovém klanu Von Erichů, který jej během dětství v 80. a 90. letech fascinoval. A není se čemu divit – pod vedením patriarchy Frize Von Ericha se jeho pět synů zapsalo do dějin wrestlingu, ačkoli ne pouze vrcholovými výkony v této sportovní disciplíně, nýbrž i těžko uvěřitelným množstvím tragédií, které je postihly.

  12. Tohle nevysvětlí ani soudruzi. Zmatený seriál České televize marně hledá humor i záhady
    Recenze4. 3. 2024
    Tohle nevysvětlí ani soudruzi. Zmatený seriál České televize marně hledá humor i záhady

    Mělo se jednat o nový hit Český televize, který ladně naváže na popularitu Smyslu pro tumor. Jenže už z žánrového mixu a prvních ukázek bylo jasné, že to novinka To se vysvětlí, soudruzi! nebude mít u diváků vůbec jednoduché. Mysteriózní sci-fi detektivka od Matěje Chlupáčka a Michala Samira v prvním díle nejde publiku ani trochu naproti, ale navíc vlastně jako by ani nevěděla, čím chce být.

  13. Kate Winslet herecky vládne jako středoevropská diktátorka. Jinak je ale Režim docela trapas
    Recenze4. 3. 2024
    Kate Winslet herecky vládne jako středoevropská diktátorka. Jinak je ale Režim docela trapas

    Na HBO konečně začal seriál Režim (The Regime), očekávaný hlavně pro Kate Winslet v čele. Mnohé první recenze bohužel na politické satiře odehrávající se ve fiktivní středoevropské zemičce nenechávají nit suchou. Do mírného metakritického nadprůměru výsledek táhne výhradně výkon milované herečky, vše ostatní budí rozčarování. Měli jsme příležitost zhlédnout všech šest epizod, jedná se tedy opravdu o takové zklamání?

  14. Kosmonaut z Čech je film ztracený ve vesmíru. Obraz naší země v něm nehledejte
    Recenze2. 3. 2024
    Kosmonaut z Čech je film ztracený ve vesmíru. Obraz naší země v něm nehledejte

    Na Kosmonauta z Čech (Spaceman) jsme byli jistě nemálo zvědaví, den po uvedení na Netflixu to s ním však nevypadá nejlépe. Metakritické přijetí kleslo pod polovinu pozitivních recenzí, procentuální hodnocení na databázích osciluje mezi pětkou a šestkou. Bez velkého napínání lze prozradit, že ke stejnému číslu dojde i tato recenze, ale čísla nejsou vše. Tahle adaptace americké předlohy původem českého spisovatele Jaroslava Kalfaře skutečně naplňuje přívlastek „úctyhodné selhání“, jímž ho ověnčili v zahraničí.

  15. Česká Superžena překypuje otřesnými nesmysly. Mořská panna zde pojídá dortíky a šlape na hrábě
    Recenze1. 3. 2024
    Česká Superžena překypuje otřesnými nesmysly. Mořská panna zde pojídá dortíky a šlape na hrábě

    Superžena se prezentuje jako „romantický film o hledání sama sebe“ a s tímto tvrzením nejde nesouhlasit – film se opravdu vehementně hledá, bohužel se však během (naštěstí střídmé) 85minutové stopáže ani náhodou nenajde. Jde o dosud nejambicióznější, nejumělečtější a také nejděsivější projekt Evy Toulové, jež se navzdory svému mládí stala postrachem filmových recenzentů.