Články

Recenze

  1. Třetí Medvěd jde jiným směrem, než čekáte. Je obtížným pokrmem, který nezasytí každého
    Recenze26. 7. 2024
    Třetí Medvěd jde jiným směrem, než čekáte. Je obtížným pokrmem, který nezasytí každého

    Těžko byste hledali překvapivější seriálový fenomén posledních let, než jakým se stal oceňovaný Medvěd (The Bear). Zprvu nenápadný kuchařský počin působil dojmem, že bude dalším z malých seriálů na kabelovce FX. Jenže svým intenzivním stylem, psychickým terorem i nahlédnutím do temných stránek restauračního prostředí brzy uhranul nejen řadu cinefilních diváků, ale povedlo se mu dostat i mezi mainstreamové diváky. Druhá řada navíc patřila mezi nejchválenější série posledních let, laťka pro třetí štaci tedy byla nastavena extrémně vysoko. Tvůrci se ji ale sympaticky nesnažili překonat, naštěstí nedošlo ani na potupné podlézání; radši ji totiž rovnou obešli.

  2. Deadpool & Wolverine zachraňují Marvelu reputaci. Komiksovou revoluci ale rozhodně nepřinášejí
    Recenze24. 7. 2024
    Deadpool & Wolverine zachraňují Marvelu reputaci. Komiksovou revoluci ale rozhodně nepřinášejí

    Komiksovka Deadpool & Wolverine byla již delší dobu považována tak trochu za spasitele. A to jak kin, které se potřebují po krušném období a úspěchu animáků V hlavě 2 a Já, padouch 4 zaplnit i dospělejším publikem, tak zejména samotného Marvelu. Před pár lety velebené komiksové studio má za sebou řadu propadáků a ocitlo se ve slepé uličce. Mnozí proto doufali, že ho z ní vyvedou právě dvě milované komiksové postavy, jež nejdou pro sprosté slovo a krev daleko. Je ovšem jejich setkání něčím víc než zábavným letním výplachem?

  3. Je Akolytka nejhorším Star Wars seriálem? Nenávist si nezaslouží, chválu ale taky ne
    Recenze22. 7. 2024
    Je Akolytka nejhorším Star Wars seriálem? Nenávist si nezaslouží, chválu ale taky ne

    Jen málokterý seriál schytal v posledních letech tak silnou vlnu internetové nenávisti a posměchu jako novinka ze světa Star Wars s podtitulem Akolytka (Star Wars: The Acolyte). Seriál zase jednou ukázal, že fanoušci Hvězdných válek patří mezi ty nejtoxičtější, kteří mnohdy zaslepeni nenávistí dávali na filmových databázích nízké známky i počinům s podobným názvem, které přitom neměly se seriálem nic společného. Nenávistné bombardování odpůrců seriálu se dá proto z jednoduchých důvodů shodit ze stolu. Z Akolytky to bohužel dobrý seriál i přesto neudělá.

  4. Kauza Kramný se vyhýbá největším faulům true crime. Jde ale o trochu schizofrenní projekt
    Recenze21. 7. 2024
    Kauza Kramný se vyhýbá největším faulům true crime. Jde ale o trochu schizofrenní projekt

    Nová true crime série Voya Kauza Kramný otevírá bolestivý případ vraždy/smrti matky a dcery, jež se v roce 2013 nevrátily z dovolené v Egyptě. Manžel a otec je našel vedle sebe v posteli, mrtvé, snad v důsledku otravy jídlem. Tedy tak zní jeho verze. Ta druhá, oficiální a potvrzená soudem, ho označuje za vraha. Svou nejbližší rodinu měl popravit elektrickým proudem. Zní to absurdně? Jak si toho mohli egyptští vyšetřovatelé nevšimnout? Právě to dodnes tvrdí jak on, tak i jeho obhajoba a několik odborníků. Pět zhruba čtyřicetiminutových epizod rekapituluje oficiální sled událostí, ale dává taky bohatý prostor Kramnému a jeho stoupencům, aby ho zpochybnili.

  5. Kydání na konzervativce a přešlapávání na místě. Čtvrtí The Boys měli začít tam, kde skončili
    Recenze20. 7. 2024
    Kydání na konzervativce a přešlapávání na místě. Čtvrtí The Boys měli začít tam, kde skončili

    The Boys (Banda) nebyli nikdy jemným seriálem. Přesto způsob, jakým se čtvrtá řada pustila do amerických republikánů, konzervativců a fašistů, je přeci jen úplně jiné kafe. Ve svém podobenství jsou nyní hlasitější, doslovnější a agresivnější než kdy dřív. Když se novináři zeptali tvůrce Erica Kripkeho, jestli už to trochu nepřehání, řekl: „Komu se to nelíbí, ať jde sledovat něco jiného.“ Jistě má v principu pravdu, snad si ale uvědomuje, že k němu už výtky nesměřují jen od uražených pravičáků, jak je jeho cílem, ale i spousty těch, kteří s ním názorově souhlasí, ale ocenili by přístup s větším citem pro nuance.

  6. Druhé V hlavě je přímočarou repeticí jedničky. Pixar si vás ale stále může obtočit okolo prstu
    Recenze18. 7. 2024
    Druhé V hlavě je přímočarou repeticí jedničky. Pixar si vás ale stále může obtočit okolo prstu

    V hlavě 2 (Inside Out 2) se dočkalo české premiéry o měsíc později než v domácích Spojených státech, prý kvůli strachu distributora postavit novou pixarovku do přímé konkurence Mimoňů. Nakonec víme, že alespoň jinde ve světě tento problém nevznikl a ze snímku se stal obrovský komerční hit, jenž dalece překonal jedničku a chystá se vstoupit do (bez započtení inflace) patnáctky nejvýdělečnějších filmů všech dob. Jedná se pro Disney/Pixar o úspěšný reparát po řadě nezdarů nejen komerčně, ale i kvalitativně?

  7. Twisters vás přesunou zpátky do 90. let. Větší letní výplach letos v kinech nenajdete
    Recenze17. 7. 2024
    Twisters vás přesunou zpátky do 90. let. Větší letní výplach letos v kinech nenajdete

    Návraty po letech jsou u známých filmů a značek vždycky obtížné. Katastrofický Twister z roku 1996 byl solidní blockbusterovou zábavou, nikdy ovšem snímek nedosáhl takové popularity jako třeba Mizerové a Policajt v Beverly Hills, jejichž návraty jsme v posledních týdnech taky zažili. Postupem let se pak na popcornovku plnou tornád a létajících předmětů spíše zapomnělo. Z toho důvodu se zdá vysokorozpočtový comeback Twisters za 200 milionů dolarů komerční sebevraždou a zbytečným pokusem. Ona je to ale nakonec hodně příjemná zábava.

  8. Kidman a Efron si dvě hodiny vymýšlí problémy. Rodinná aféra je ztělesněním Netflix & Chill
    Recenze14. 7. 2024
    Kidman a Efron si dvě hodiny vymýšlí problémy. Rodinná aféra je ztělesněním Netflix & Chill

    Zatímco jsme pilně pokrývali karlovarský festival, se na streamovacích službách vyklubal hit z jiného ranku. Romantická komedie s Nicole Kidman a Zacem Efronem Rodinná aféra (A Family Affair), na kterou je velmi snadné v nabídce Netflixu kliknout. Za těch pár dnů už publikum prostřednictvím hodnocení na filmových databázích stihlo vyřknout ortel přinejlepším průměrného výsledku a nám nezbývá než ho posvětit.

  9. Znásilnění, nebo nedorozumění? Ožehavé drama Špatný herec skvěle probírá sexuální násilí
    Recenze14. 7. 2024
    Znásilnění, nebo nedorozumění? Ožehavé drama Špatný herec skvěle probírá sexuální násilí

    „Proč jsi nekřičela? Proč jsi to nezastavila?“ ptá se téměř každý kolemjdoucí mladé herečky poté, co žena obviní svého kolegu ze znásilnění během natáčení milostné scény. Podobné otázky a na ně navázané nejednoduché odpovědi jsme v souvislosti s kauzami v rámci hnutí #MeToo slýchali opakovaně. Mexické drama Špatný herec (Un Actor Malo) dokáže po většinu stopáže tato témata velmi zdařile rozebírat.

  10. Johansson a Tatum servírují vesmírnou romantiku. Vezmi mě na Měsíc je esencí letní pohody
    Recenze13. 7. 2024
    Johansson a Tatum servírují vesmírnou romantiku. Vezmi mě na Měsíc je esencí letní pohody

    Romantikám v kinech možná konečně začíná svítat na lepší časy. Po letech půstu, kdy se většina žánrovek přesunula na streamovací služby, udělala divákům radost příjemná jednohubka S tebou nikdy, na niž by nyní mohla úspěchem navázat novinka Vezmi mě na Měsíc (Fly Me to the Moon). Ta spoléhá na daleko hvězdnější obsazení a atraktivní prostředí NASA, ve výsledku je však podobně příjemnou a neurážející zábavou.

  11. Tereza Ramba pije jako o život. Zápisník alkoholičky je tak vyhrocený, až jen klouže po povrchu
    Recenze12. 7. 2024
    Tereza Ramba pije jako o život. Zápisník alkoholičky je tak vyhrocený, až jen klouže po povrchu

    V roce 2019 se stal facebookový blog Zápisník alkoholičky nečekaným fenoménem, který získal cenu Magnesia Litera a dočkal se i knižní podoby. Jeho autorka Michaela Duffková od té doby rozjela řadu projektů věnujících se tématu alkoholismu a způsobům, jak s tímto společensky až příliš tolerovaným problémem bojovat. Jako součást rozsáhlejší kampaně, kam spadá třeba i nedávno vzniklá iniciativa Ženy s odvahou, dává zfilmování osudu Duffkové smysl, jelikož se díky tomu mohou v jádru bohulibé aktivity dostat k většímu množství lidí. Jako filmové dílo však Zápisník alkoholičky trpí až příliš mnoha problémy.

  12. Costnerovo úctyhodné selhání. V Horizontu si plní westernový sen, nezná ale míru
    Recenze11. 7. 2024
    Costnerovo úctyhodné selhání. V Horizontu si plní westernový sen, nezná ale míru

    Kevin Costner byl vždy sveřepým buldokem, co si jde neohroženě za svým, i kdyby ho to mělo stát střechu nad hlavou. Viděli jsme to u Posla budoucnosti i Tance s vlky a aktuálně to můžeme pozorovat u Horizontu (Horizon: An American Saga - Chapter 1). Do vysněného čtyřdílného opusu o osidlování Divokého západu herec investoval nemalou část svých peněz, po komerčním neúspěchu první části se dá ovšem velmi hlasitě pochybovat, zda se všech čtyř dílů vůbec dočkáme. Jedná se přitom o ten druh komerčního selhání, jehož tvůrčí odvahu lze ocenit.

  13. Nejmocnější politici světa uvěznění v zombie lese. Cate Blanchett si užívá šílenou satiru
    Recenze8. 7. 2024
    Nejmocnější politici světa uvěznění v zombie lese. Cate Blanchett si užívá šílenou satiru

    Všichni víme, že když je nejhůř a už to vypadá, že svět směřuje k neodvratitelné katastrofě, můžeme se spolehnout na odhodlané muže a ženy v čele našich národů, kteří vydají společné prohlášení a vše navrátí do správných kolejí. Ujetá politická satira Drby (Rumors) ukazuje, jaké překážky musí tito hrdinové překonávat. Možná mezi nimi bude i armáda masturbujících zombies.

  14. Umírání na mnoho způsobů. O přesnější mrazivou dekonstrukci filmové rodiny nezakopnete
    Recenze8. 7. 2024
    Umírání na mnoho způsobů. O přesnější mrazivou dekonstrukci filmové rodiny nezakopnete

    Karlovarský festival po loňské všeobjímající Unavené naději přivítal i letos tříhodinové dialogové drama, jehož existenciální záběr se během závěrečných titulků zdá být úplný, naplňující i interpretačně provokativní. Německý snímek Umírání (Sterben), který porota na berlínském festivalu vyhlásila nejlepším celovečerním filmem, s cynismem i mrazivou upřímností zobrazuje dysfunkční epilog jedné čtyřčlenné rodiny, která nikdy nedošla sounáležitosti. Dokonce ani tehdy, když oba rodiče vystupují z podzimu života vstříc nevybíravě studené smrti. Dva nesourodí sourozenci přitom přistupují k nepsané povinnosti účastnit se trpkých konců svých rodičů podle svého, lapení ve vlastních životních zkouškách a hluboce zakořeněných pocitech, s nimiž následují existenční smysl skrze vysoké umění i lahve s tvrdým alkoholem.

  15. Potraty, nechtěné děti a poválečný zmar. Dívka s jehlicí kombinuje melodrama s hororem
    Recenze7. 7. 2024
    Potraty, nechtěné děti a poválečný zmar. Dívka s jehlicí kombinuje melodrama s hororem

    V canneské soutěži se letos objevil i velmi zajímavý dánsko-polsko-švédský příspěvek, který mohli vidět i diváci v Karlových Varech. Dívka s jehlicí (The Girl with the Needle) totiž částečně vychází ze skutečného příběhu, do značné míry však jde o notně fantaskní fikci. Snímek Magnuse von Horna navíc kombinuje hned několik zdánlivě protichůdných žánrů, což dohromady napomáhá vytvoření unikavého, provokativního tvaru.