Články

Recenze

  1. Být radši hrdinným objevitelem, nebo zasněným obdivovatelem? Dokumenty AFO nás učí o přístupech k přírodě
    Recenze26. 4. 2024
    Být radši hrdinným objevitelem, nebo zasněným obdivovatelem? Dokumenty AFO nás učí o přístupech k přírodě

    Academia Film Olomouc, neboli festival AFO, už je v plném proudu. Zhlédnete na něm především hodnotnější dokumenty, jež prošly důsledným kurátorským výběrem tak, aby každý z nich skutečně sdělil něco fakticky či umělecky hodnotného a smysluplného. Krom samotných faktů o přírodě, lidstvu a mnohém dalším se ze zhlédnutých filmů jde poučit i o způsobu, jímž nahlížíme na svět. A právě to uděláme teď, když porovnáme tři snímky na podobné téma.

  2. Lesní vrah je důmyslně vyprázdněným pohledem do hlavy osamělých střelců. Potřebujeme ho?
    Recenze25. 4. 2024
    Lesní vrah je důmyslně vyprázdněným pohledem do hlavy osamělých střelců. Potřebujeme ho?

    Prosincová střelba na pražské Filozofické fakultě a její následná mediální reflexe dodnes rezonuje českou společností. Stále jsme se nedobrali uspokojivých a všeobecně přijímaných závěrů ohledně toho, jak o pachatelích takto specifických trestných činů informovat. Stejně neuspokojivé odpovědi nabízí i novinka s názvem Lesní vrah, i když tak činí do značné míry záměrně a promyšleně.

  3. Akční nářez na steroidech. Film Boy Kills World budete buď milovat, nebo nenávidět
    Recenze24. 4. 2024
    Akční nářez na steroidech. Film Boy Kills World budete buď milovat, nebo nenávidět

    Během dubna se vrhá do kin už druhý akční snímek, co se řídí mottem, že pomsta chutná nejlépe hodně krvavá. Po Opičím muži, jenž zabalil příběh o pomstě do indických kulis a hinduistických motivů, přichází na řadu novinka Boy Kills World, jež by svým přístupem snad ani nemohla být odlišnější. Tady vás totiž čeká správně přímočará zábava utržená ze řetězu, která se v žádném ohledu nebere vážně. Jen je šílená tak moc, že se jí možná mnozí velmi brzy přejí.

  4. Tenis nebyl nikdy tak žhavý. V Rivalech intimnosti nevidíme, přesto jde o nejsmyslnější film posledních let
    Recenze23. 4. 2024
    Tenis nebyl nikdy tak žhavý. V Rivalech intimnosti nevidíme, přesto jde o nejsmyslnější film posledních let

    Luca Guadagnino patří už dekádu k populárním režisérům „festivalového mainstreamu“ a v queer subkultuře můžeme mluvit klidně o kultu. Především u generace těch jejích členů, kteří byli v době premiéry Dej mi své jméno teenagery. Nyní má sicilský režisér příležitost vstoupit do univerzálního středního proudu, jak naznačuje jednak konformní námět Rivalů (Challengers), ale i Zendaya coby největší dnešní celebrita pod třicet v hlavní roli. Na takovou trajektorii máme obvykle tendenci nahlížet jako na tvůrčí selhání a propadnutí komerci, nicméně kdo by se na Guadagniniho mohl zlobit, když natočil raného kandidáta na jeden z filmů roku?

  5. Druhý Rebel Moon mlátí prázdnou slámu ještě nudněji. Snyder pokračuje ve svém vyhoření
    Recenze20. 4. 2024
    Druhý Rebel Moon mlátí prázdnou slámu ještě nudněji. Snyder pokračuje ve svém vyhoření

    Dřívější blockbusterová hvězda Zack Snyder rozšiřuje svou egománii o druhý celovečerní příspěvek do vesmírné ságy Rebel Moon, kterou Netflix po prosincové premiéře jedničky víceméně přestal propagovat. Vykradený svět Star Wars s konceptem Sedmi statečných a hrstí environmentálního poselství o význačnosti agrikultury má znovu přes dvě hodiny a víc jak půlku stopáže zabírají světélkující akční scény s natolik topornou dynamikou, že zrychlení přehrávání minimálně o čtvrtinu se po pár minutách začne jevit jako zcela přirozené řešení.

  6. Krvavá Abigail si chce zábavně hrát s oběťmi i divákem. Kvůli jedné věci se jí to ale nedaří
    Recenze19. 4. 2024
    Krvavá Abigail si chce zábavně hrát s oběťmi i divákem. Kvůli jedné věci se jí to ale nedaří

    Tvůrčí duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett, též známé pod produkční zkratkou Radio Silence, se v posledních letech etablovalo v hororových vodách poměrně sympatickým způsobem. Jejich odvázaná Krvavá nevěsta (Ready or Not) i poslední dva Vřískoty přinesly rozverné, nápadité a hlavně svižné hrátky se žánrem, jež se navíc nebraly příliš vážně. Bettinelli-Olpin a Gillett zkrátka mají nakoukáno a nebojí se to při otáčení klasických žánrových propriet využít. Jejich počiny možná nepatří k hororovým vrcholům, jsou však více než zdařilými jednohubkami. A to se dá ostatně říci i o jejich novince Abigail.

  7. Prázdniny s Broučkem představují výjimečně snesitelnou českou rodinu. Topí se ale v lenosti
    Recenze19. 4. 2024
    Prázdniny s Broučkem představují výjimečně snesitelnou českou rodinu. Topí se ale v lenosti

    Vyrazit s rodinou do Chorvatska v čerstvě zděděném a nepříliš důvěryhodném karavanu nese pořádné riziko. Ale ještě mnohem větší riziko je sledovat o tom českou komedii. Prázdniny s Broučkem jsou tím víc frustrující, že tvůrci učinili několik velmi správných rozhodnutí a vyhnuli se několika ohraným slepým uličkám. Kam ale došli? Bohužel stále nikam.

  8. V Občanské válce se Amerika rozpadá před očima. Obrazy brutality varují před hrozícím kolapsem
    Recenze16. 4. 2024
    V Občanské válce se Amerika rozpadá před očima. Obrazy brutality varují před hrozícím kolapsem

    Američané už dávno vstoupili do volební sezóny, jež se nese jednak v duchu obecné frustrace nad oběma kandidáty, tak i nejistoty ohledně toho, jestli vítězství kteréhokoliv z opotřebovaných seniorů vyřeší ostrý politický a ideologický rozkol v zemi. Ta po minulých volbách zažila poněkud amatérský a k neúspěchu předem odsouzený pokus o převrat a britský režisér a scenárista Alex Garland nyní nabízí náhled na situaci, kdy agrese neskončí u několika zmatených konspirátorů bloudících Kapitolem, ale promění se v plnohodnotnou Občanskou válku (Civil War). Co tento film říká o Američanech a co si z něj můžeme vzít my?

  9. Absurdní životopis Daaaaaalí! je třeskutě vtipnou poctou slavnému malíři i Monty Pythonům
    Recenze16. 4. 2024
    Absurdní životopis Daaaaaalí! je třeskutě vtipnou poctou slavnému malíři i Monty Pythonům

    Quentin Dupieux patří mezi nejodvážnější a nejodvázanější režiséry současnosti. V poslední době přešel na kadenci dvou filmů ročně, to však neznamená, že by jeho díla nehýřila nápaditostí či ochotou bourat konvence. I proto je v podstatě ideálním kandidátem na vytvoření životopisu o obdobně nespoutané osobnosti Salvadoru Dalím a je jasné, že pomyslný tvůrčí dialog mezi Dupiexem a Dalím nemůže přinést nic, co bychom mohli označit za standardní film.

  10. Mark Wahlberg běží se zatoulaným psem 700 kilometrů. Dojička slz Nezlomní nezapře srdce
    Recenze12. 4. 2024
    Mark Wahlberg běží se zatoulaným psem 700 kilometrů. Dojička slz Nezlomní nezapře srdce

    Vytrvalostní závodění neboli Adventure Racing není pro otloukánky, ale co pro zatoulané a až za hrob loajální psy? Švéd Mikael Lindnord se s čtyřčlenným týmem roku 2014 v Ekvádoru účastnil jednoho takového závodu, v němž extrémně trénovaný člověk zdolává nevyzpytatelný terén na jízdních kolech, v trvalém poklusu i na kajacích. A nakrmil přitom osamělého psa, jenž na zdánlivě samozřejmý akt dobroty reagoval tak, jak to umí pouze psi. Nehleděl na vlastní zbídačený stav a Mikaelův tým doprovázel džunglí, bahnem i říčními toky až do cíle, který se proměnil v oslavu neuvěřitelného týmového a přátelského svazku. Snímek Nezlomní (Arthur the King) s Markem Wahlbergem přesunul dějiště do Dominikánské republiky, ale spoustu dojemných aspektů nechal na místě a v nastávajícím jarním dusnu publiku nachystal poctivé slzavé osvěžení.

  11. Fallout mohl být těžko lepší. Nukleární retro se zuby nehty drží herní předlohy a dobře dělá
    Recenze11. 4. 2024
    Fallout mohl být těžko lepší. Nukleární retro se zuby nehty drží herní předlohy a dobře dělá

    Herní série Fallout se díky prvním dvěma dílům stala kultem a následně se v modernějším kabátu ujala role jednoho z nejúspěšnějších digitálních blockbusterů. Byla jen otázka času, než se dočkáme nějaké adaptace. Nakonec je jí osmidílná série Amazonu, na niž mimo jiné dohlížel Jonathan Nolan.

  12. Noví Krotitelé duchů se zasekli v minulosti. Legendární značka neví, jakým směrem se vydat
    Recenze11. 4. 2024
    Noví Krotitelé duchů se zasekli v minulosti. Legendární značka neví, jakým směrem se vydat

    První Krotitelé duchů (Ghostbusters) letos oslaví 40 let od premiéry. I když v roce 1984 vznikla jedna z nejslavnějších komediálních značek plná slavných herců, ikonických postav a nezapomenutelných příšerek, následné díly sílu franšízy spíše oslabovaly a žádný z nich se nedokázal lehkosti a výjimečnosti prvního dílu byť jen přiblížit. Nejnovější příspěvek do série, Krotitelé duchů: Říše ledu (Ghostbusters: Frozen Empire), to bohužel nejen potvrzuje, ale navíc ukazuje, že z hlediska nápadů, humoru či snahy zkusit něco nového se známá franšíza až bolestivě zasekla v minulosti.

  13. Stovky bobrů jsou nejzábavnější komedií za poslední roky. Ztřeštěný gejzír nápadů patří do kin
    Recenze10. 4. 2024
    Stovky bobrů jsou nejzábavnější komedií za poslední roky. Ztřeštěný gejzír nápadů patří do kin

    Pražskému kinu Aero se podařil husarský kousek. Ve spolupráci s Aerofilms zakoupilo distribuční práva k obskurní černobílé grotesce Stovky bobrů (Hundreds of Beavers), která je navzdory předpokladům natolik kvalitní a zábavná, že si zaslouží mnohem širší diváckou základnu, než jakou může nabídnout Festival otrlého diváka, kde film mohli vidět první čeští diváci a divačky.

  14. Tady Havel, slyšíte mě? mapuje závěr prezidentova života s humorem, patosem i Odcházením
    Recenze9. 4. 2024
    Tady Havel, slyšíte mě? mapuje závěr prezidentova života s humorem, patosem i Odcházením

    Dokumentů o Václavu Havlovi vzniklo především v první dekádě 21. století, tedy po konci jeho druhého prezidentského období v roce 2003, opravdu hodně. Tím nejslavnějším a nejdiváčtějším je dodnes Občan Havel (2007), mapující Havlův osobní život i politickou kariéru už od začátku 90. let. S koncem funkce hlavy státu a stažením se do ústraní však zajímavé momenty v životě našeho prvního porevolučního prezidenta neustaly, což se snaží zachytit poměrně předvídatelný, přesto však citlivý a sympatický snímek Tady Havel, slyšíte mě?, jenž se dostává do kin.

  15. Jihokorejská sci-fi o parazitech plná adrenalinu i myšlenek dává Hollywoodu na frak
    Recenze8. 4. 2024
    Jihokorejská sci-fi o parazitech plná adrenalinu i myšlenek dává Hollywoodu na frak

    Ve světě, kde se lidem občas rozšklebí hlava a jejich největší zbraní přestává být mozek, o nějž je připraví parazitující mimozemská entita, zaujímají soucit a emoce obecně trochu složitější postavení. Na Netflixu premiérově uvedená jihokorejská minisérie Gisaengsu: Deo Geurei (Parasyte: The Grey) od režiséra a scenáristy kultovního zombie filmu Vlak do Pusanu (Busanhaeng) transformuje přímočarou sci-fi premisu z Invaze lupičů těl (Invasion of the Body Snatchers) do pestré palety nálad a motivů, jejichž částečná roztěkanost nikdy zcela nenaruší přehlednost, zběsilé tempo i překvapivé využívání hollywoodských tradic.