Články

Téma

  1. Svérázný režisér Pátého elementu a Leona slaví 65. Naučil nás užívat si ryzí filmové zábavy
    Téma18. 3. 2024
    Svérázný režisér Pátého elementu a Leona slaví 65. Naučil nás užívat si ryzí filmové zábavy

    Luc Besson se nikdy příliš netrápil požadavky na to, jak má vypadat správný film, aby byl označen za umění. Jeho filmy jsou často skvěle natočené a zahrané, najdeme v nich i pořádný kus nápaditosti, prioritou je ale vždy čistá explozivní zábava. Tento filmař vykrádá vše, co se mu namane. Bere si ze světa okolo sebe, co ho baví, a vrací to zpět ve formě hyperaktivní pastiše. Dnes Besson slaví 65 let, během nichž nás učil, že sebe ani film nemáme brát tak vážně a kinematografii si máme především užít.

  2. TV sledovanost: Finále Sedmi schodů k moci a Peče celá země dominovaly. Soudruzi spadli na dno
    Téma18. 3. 2024
    TV sledovanost: Finále Sedmi schodů k moci a Peče celá země dominovaly. Soudruzi spadli na dno

    Uplynulý televizní víkend se nesl ve znamení loučení dvou hitů, soutěžního pořadu Peče celá země a politických Sedmi schodů k moci. Oba tituly potvrdily svou dominanci a rozloučily se s diváky na vrcholu. To Česká televize asi jen se slzou v oku vzpomíná na minulé týdny, kdy triumfovala se Smyslem pro tumor. Sci-fi To se vysvětlí, soudruzi! je totiž čím dál větším propadákem, jenž se brzy ztratí v televizním archivu.

  3. Seznamte se. Hvězda seriálu Šógun zazdila hudební kariéru a míří mezi nejslavnější japonské herečky
    Téma17. 3. 2024
    Seznamte se. Hvězda seriálu Šógun zazdila hudební kariéru a míří mezi nejslavnější japonské herečky

    Hvězda aktuálně trendujícího seriálu Šógun (Shōgun) z období feudálního Japonska stála o roli, která by jí svým způsobem naháněla strach. Jednatřicetiletá herečka, zpěvačka a tanečnice Anna Sawai ji nalezla v urozené překladatelce Lady Mariko, založené na skutečné ženě z počátku 17. století jménem Hosokawa Garasha. Novozélandská rodačka s japonskými rodiči přijímá za svůj výkon čerpající z divadelních tradic samou chválu, a jelikož seriál na Disney+ si po čtyřech odvysílaných epizodách vede ve všech směrech fantasticky, věhlas a možnosti Sawai se pravděpodobně rozšíří.

  4. Zajímavosti o pořadu Peče celá země: Spotřeba téměř 3 tisíců vajec a rekordní počet uchazečů
    Téma16. 3. 2024
    Zajímavosti o pořadu Peče celá země: Spotřeba téměř 3 tisíců vajec a rekordní počet uchazečů

    Už za pár hodin vyvrcholí třetí řada oblíbeného pořadu Peče celá země, který se v českých domácnostech stal opět velkým hitem. Několik houževnatých cukrářů a pekařů týdny soutěžilo v netradičních výzvách, v nichž museli vytvořit jak klasické pochutiny tím nejlepším způsobem, tak takřka umělecká díla. Do finále v boji o titul nejlepšího amatérského pekaře či pekařky se dostala trojice soutěžících. Čekání na vyhlášení třetího vítěze si můžete zpříjemnit zajímavostmi o natáčení.

  5. Ikoničtí filmoví záporáci, jejichž představitelé získali Oscara. Který z nich je nejlepší?
    Téma16. 3. 2024
    Ikoničtí filmoví záporáci, jejichž představitelé získali Oscara. Který z nich je nejlepší?

    Pokud k tomu máte vlohy, hrát filmového padoucha může být velice vděčné. Mnozí ikoničtí herci a herečky to preferují před úlohami klaďasů, které sice mají větší prostor a navrch i sympatie dané morálně žádoucím postojem. Skvělí záporáci jsou kořením průměrných žánrových filmů a tažnou silou těch hodnotných a kreativně napsaných produkcí, v nichž neříkají jen prázdné fráze, jde z nich strach a nutí k zamyšlení. Ať už jde o zcela smyšlené psychopaty, mocné byznysmeny s předobrazy v realitě nebo o kontroverzní historické figury, následující seznam zaměřený na oscarové herecké výkony v záporných rolích představí výkvět těch vskutku památných filmových postav. Americká Akademie možná zcela ignorovala Anthonyho Perkinse v Psychu, Jacka Nicholsona v Osvícení (The Shining) nebo Roberta Mitchuma v Lovcově noci (The Night of the Hunter) i Mysu hrůzy (Cape Fear), avšak v minimálně v těchto případech vložila Oscara do těch správných úlisných rukou.

  6. Dialogům v dnešních filmech je rozumět stále hůř. Mohou za to masky, technika i tvůrčí záměr
    Téma16. 3. 2024
    Dialogům v dnešních filmech je rozumět stále hůř. Mohou za to masky, technika i tvůrčí záměr

    Přestože prognózy favorizovaly Oppenheimera na zisk Oscara za nejlepší zvuk, sošku si nakonec odnesla Zóna zájmu. V ní hraje zvukový podkres ještě zásadnější roli než v případě vtahující biografie slavného fyzika, lze si však trochu zaspekulovat, že leckterým Akademikům možná vadila i nesrozumitelnost některých dialogů – což je problém dobře známý nejen u posledních filmů Christophera Nolana, ale i u spousty jiných současných děl.

  7. Nolan je největší filmová hvězda. Za Oppenheimera dostal neskutečný balík a píše nový film
    Téma15. 3. 2024
    Nolan je největší filmová hvězda. Za Oppenheimera dostal neskutečný balík a píše nový film

    Po letech se opět schyluje k tomu, že hollywoodské herecké hvězdy přijdou o svou výsadní pozici komerčních vábniček na úkor talentovaných lidí za kamerou. Režisér a scenárista oscarového hitu Oppenheimer Christopher Nolan má za sebou výjimečnou kariéru, již aktuálně zpečetil právě oscarovým triumfem a téměř miliardovými tržbami pro papírově méně přitažlivý životopis konstruktéra jaderné zbraně. Snímek plný slavných herců přetavil konverzační i politickou látku v mainstreamový kulturní zážitek a zlaté sošky zajistil také Cillianu Murphymu a Robertu Downeymu jr. Největší hvězdou ovšem zůstal Nolan, jenž si dle zákulisních informací přišel až na sto milionů dolarů a jehož další tvůrčí kroky bedlivě monitoruje celý Hollywood.

  8. Geislerové napsal, Goslinga objal. Steven Spielberg ví, jak podporovat mladší generace
    Téma14. 3. 2024
    Geislerové napsal, Goslinga objal. Steven Spielberg ví, jak podporovat mladší generace

    Jestliže filmová režie má svou žijící legendu, pravděpodobně jí bude Steven Spielberg. Jeden z autorů moderního blockbusteru, tvůrce masově populárních i kritikou uznávaných děl a režisér, jehož filmy vydělaly v součtu nejvíc peněz, je i v 77 letech nedílnou součástí hollywoodského dění, debaty o vývoji kinematografie či různých ceremonií. „Jste nominovaný, nebo vám už vystavili permanentku?,“ žertovně se jej na letošních Oscarech dotázal moderátor Jimmy Kimmel. Spielberg si stále udržuje přehled a zejména v posledních týdnech se množí svědectví o tom, jak podporuje a oceňuje práci ostatních. A to ve velmi sympatickém a osobním stylu.

  9. Slavný producent nutil Sharon Stone k sexu s kolegou. Měl se tím zachránit jistý propadák
    Téma14. 3. 2024
    Slavný producent nutil Sharon Stone k sexu s kolegou. Měl se tím zachránit jistý propadák

    Bývaly časy (které pravděpodobně nejsou zcela zažehnané), kdy se i nejvěhlasnější herečky posuzovaly spíš podle tělesných proporcí a sexappealu než na základě talentu. A co víc, především producenti se to v přesvědčení o vlastní nedotknutelnosti nezdráhali otevřeně a názorně deklamovat. Dnes šestašedesátiletá Sharon Stone je smutným příkladem globální hvězdy, která se rozzářila hlavně díky obdivovanému vzhledu a podvodům průmyslu, který byl připravený její půvab vytěžit za každou cenu. Už ve svých memoárech The Beauty of Living Twice roku 2021 poplivala režiséra Základního instinktu (Basic Instinct) Paula Verhoevena a naznačila, že ji producenti nutili k sexu s hereckými kolegy. Tento kontroverzní aspekt nyní rozvedla v podcastu Louise Therouxe a přímo jmenovala zesnulého filmového mogula Roberta Evanse (1930–⁠2019).

  10. Christophera Walkena se při natáčení Duny báli. Teď už chce konečně hrát normální chlapy
    Téma13. 3. 2024
    Christophera Walkena se při natáčení Duny báli. Teď už chce konečně hrát normální chlapy

    Osmdesátiletý Christopher Walken podle vlastních slov nikdy nemusel utíkat před zástupy bulvárních novinářů, přestože mnoho osobitějších a legendárnějších celebrit v Hollywoodu nenajdete. Herec, jenž si v pubertě vytvaroval účes podle Elvise Presleyho a svou ikonickou nesouvislou mluvu přisuzuje vlivu mezinárodní hatmatilky v rodné chudinské čtvrti New Yorku, přerušil čtyřletý filmový půst účastí v jednom z největších filmů posledních let. V Duně 2 (Dune: Part Two) i na menším prostoru zazářil jako císař Shaddam IV a s vidinou spolupráce s oblíbeným režisérem Denisem Villeneuvem porušil také své cestovatelské zábrany, tudíž mohl navštívit krásnou Budapešť a svou přirozenou autoritou zneklidňovat mladší hvězdné kolegy.

  11. Proč je brnění stormtrooperů ve Star Wars tak mizerné? Jde o součást plánu Impéria
    Téma13. 3. 2024
    Proč je brnění stormtrooperů ve Star Wars tak mizerné? Jde o součást plánu Impéria

    Stormtroopeři neboli imperiální vojáci při prvním zjevení na plátně budili respekt. Rychle se však ukázalo, že hrdinným Jediům a jejich spojencům od těchto nekonečných mas pěšáků nehrozí žádné nebezpečí – neuvěřitelně špatné mušce nepadla za oběť žádná z hlavních postav a hrozivé energetické paprsky se tak staly jen efektní kulisou pro úspěšné plnění rebelských plánů či skutečně osudové šermovačky se světelnými meči.

  12. Umělá inteligence vybrala 5 nejhorších filmů všech dob. Takhle podle algoritmu vypadá dno
    Téma12. 3. 2024
    Umělá inteligence vybrala 5 nejhorších filmů všech dob. Takhle podle algoritmu vypadá dno

    Zapálené debaty o nejotřesnějších snímcích končí ve stejných slepých uličkách jako pře o těch nejlepších. Každý máme trochu jiná kritéria a shodnout se na tom, jaké (ne)kvality jsou skutečně zásadní, bývá často neřešitelné. Proto může být zajímavé poslechnout si pohled zvenčí – tedy od někoho (či spíše něčeho), kdo k těmto otázkám přistupuje co nejméně subjektivně.

  13. Židovský režisér filmu o Osvětimi na Oscarech šokoval. Jeho kritiku Izraele pořadatelé skrývají
    Téma12. 3. 2024
    Židovský režisér filmu o Osvětimi na Oscarech šokoval. Jeho kritiku Izraele pořadatelé skrývají

    Máme za sebou nejvíce nevzrušivý ročník Oscarů za dlouhé roky, na tom se shodli víceméně všichni. Sošku dostali povětšinou „ti správní“ z nominovaných, nikdo nic nespletl, nikdo se příliš neztrapnil. Přesto byl v celém večeru jeden vysoce kontroverzní okamžik, jehož důsledky dalece přesahují slavnostní večer. Britský židovský režisér Jonathan Glazer nahlas vyslovil názor, za jaký jste ve Spojených státech ještě před pár měsíci mohli přijít o práci nebo si odnést školní důtku. A Akademie se rozhodla dělat, že si toho slona v místnosti vůbec nevšimla.

  14. Dakota Johnson se distancuje od příšerné komiksovky Madam Web. Producenti mluví o zradě
    Téma12. 3. 2024
    Dakota Johnson se distancuje od příšerné komiksovky Madam Web. Producenti mluví o zradě

    Herecké ego někdy dospěje do slepé uličky, kde katastrofální veřejné přijetí vlastního projektu prostě nejde zhodnotit nezaujatě a pokorně. Čtyřiatřicetiletá Dakota Johnson, hvězda série Padesát odstínů šedi (50 Shades of Grey) a dcera kultovního herce Dona Johnsona, zasvětila poslední půlrok opatrné propagaci komiksové novinky Madam Web od studia Sony. Ženský superhrdinský dýchánek ze světa Venoma a Morbia evidentně brala s nadhledem do té doby, než publikum unisono odmítlo kupovat vstupenky a kritické recenze poplivaly kvalitu snímku i vůdcovské herecké schopnosti hlavní hvězdy. Johnson prý katastrofu předpovídala a nic podobného už nikdy nenatočí, což se přirozeně nelíbí lidem ze studia.

  15. Nebýt tragédie, slavil by dnes Anton Yelchin 35. Nadějnému herci ležel Hollywood u nohou
    Téma11. 3. 2024
    Nebýt tragédie, slavil by dnes Anton Yelchin 35. Nadějnému herci ležel Hollywood u nohou

    Rodiče Antona Viktoroviche Yelchina udělali vše pro to, aby měl jejich syn lepší život než oni. A skutečně se jim podařilo ho vyslat na skvělou cestu. Stal se jedním z největších mladých talentů Hollywoodu, než se přidal k nechvalnému klubu 27 a podlehl tragicky zbytečné nehodě. Dnes by Anton oslavil 35. narozeniny, připomeňme si tedy jeho nadějnou kariéru.