Články

Téma

  1. Musela líbat 10 chlapů. Anne Hathaway vzpomínala na testování chemie mezi herci před 20 lety
    Téma30. 4. 2024
    Musela líbat 10 chlapů. Anne Hathaway vzpomínala na testování chemie mezi herci před 20 lety

    Snad nikdo se nebude hádat o tom, že hnutí #MeToo a následné diskuze, jež se v souvislosti s ním otevřely, proměnily celý Hollywood. Hmatatelným důsledkem je třeba zavedení pozice koordinátorů intimity, kteří pomáhají zajistit bezpečné prostředí na place při natáčení ožehavých scén. Někomu možná přijdou podobná opatření jako zbytečná či přehnaná, k této skupině se však rozhodně neřadí herečka Anne Hathaway, jež vzpomínala na skutečně děsivé zážitky z počátečních fází kariéry.

  2. TV sledovanost: Iveta byla poražena nečekaným soupeřem. Pohlreich dostal finální ránu
    Téma29. 4. 2024
    TV sledovanost: Iveta byla poražena nečekaným soupeřem. Pohlreich dostal finální ránu

    Už se zdálo, že uplynulý televizní víkend skončí bez většího překvapení a zásadních změn, jenže nedělní večer přinesl šok. Dominující Ivetu postihl v pátém týdnu výraznější pokles sledovanosti a byla poražena zprvu nenápadnou novinkou, totiž kriminální minisérií od České televize.

  3. Nejděsivější filmové monstrum naživo. Blížící se Vetřelec byl hrozivý i během natáčení
    Téma29. 4. 2024
    Nejděsivější filmové monstrum naživo. Blížící se Vetřelec byl hrozivý i během natáčení

    Video ze zákulisí produkce očekávaného sci-fi hororu Vetřelec: Romulus (Alien: Romulus), který už v srpnu vrátí na stříbrná plátna zřejmě nejděsivější monstrum kinematografie, přibližuje úžasnou práci trikových expertů a inženýrů z proslulé společnosti Wētā Workshop. Režisér Fede Álvarez se na sociální síti X pochlubil záběry robotického „facehuggera“ 26. dubna, kdy komunita fanoušků už delší dobu slaví oficiální den Vetřelce.

  4. „Ztrácím pojem o zábavě.“ Bena Stillera propadák jeho drahocenné značky těžce zasáhl
    Téma29. 4. 2024
    „Ztrácím pojem o zábavě.“ Bena Stillera propadák jeho drahocenné značky těžce zasáhl

    Ben Stiller býval nejvtipnějším hercem Hollywoodu, a pokud to někdo popírá, zřejmě ještě neviděl komedie Vybíjená a Zoolander. Bláznivý příběh elitního modela s nepříliš rozvinutým IQ si roku 2001 získal srdce většiny fanoušků tehdy čerstvě zformované komediální skupiny Frat Pack, v níž (stejně jako v samotném Zoolanderovi) nechyběli také Owen Wilson, Will Ferrell či Vince Vaughn. Film potrhle parodující špionážní zápletky zaznamenal slušný komerční výsledek a stal se kultem, který jeden čas hlavně v zámoří citovali všichni. Druhý díl dorazil roku 2016 opět v režii Stillera a s účastí původní party, již doplnila třeba Penelopé Cruz. Jenže úspěch se nezopakoval a režírující herec se z toho dle vlastních slov těžce vzpamatovával.

  5. Penélope Cruz slaví 50. Krása jí byla vždy darem i prokletím, nikdy se nenechala zaškatultovat
    Téma28. 4. 2024
    Penélope Cruz slaví 50. Krása jí byla vždy darem i prokletím, nikdy se nenechala zaškatultovat

    Penélope Cruz se stala přední světovou celebritou i uznávanou umělkyní, a to přes dlouhou řadu předsudků a posměšků, s nimiž se jako krásná žena se silným přízvukem musela potýkat. Jak se této charismatické Španělce podařilo tak moc učarovat svět a stát se dokonce první herečkou své země, jež vyhrála hereckého Oscara?

  6. Moc nadání pro jedinou práci. Nejslavnější herci, kteří režírovali sami sebe
    Téma27. 4. 2024
    Moc nadání pro jedinou práci. Nejslavnější herci, kteří režírovali sami sebe

    Stát před kamerou už v určité fázi kariéry prostě nestačí. Máte-li dost hereckých zkušeností a navrch možnost pozorovat mistry režisérského oboru, vznášet povel „akce!“ je přirozeně nejlepší až tehdy, když si scénu sami uspořádáte a vyprávíte příběh dle vlastního uvážení. Následující herci zvládli natočit i několik dobrých, potažmo skvělých filmů a současně v nich ztvárnit hlavní úlohu. Jde o obdivuhodný výkon, neboť herecká příprava je velmi komplexní záležitostí, která se však mnohdy nemůže rovnat obsáhlým povinnostem režiséra či režisérky – tedy člověka, za nímž každý člen štábu chodí pro konečné rozlousknutí tisíce a jednoho problému.

  7. Shirley MacLaine je legendou mezi hollywoodskými herečkami. Byla víc od rány než mužští kolegové
    Téma26. 4. 2024
    Shirley MacLaine je legendou mezi hollywoodskými herečkami. Byla víc od rány než mužští kolegové

    Shirley MacLaine je devadesát let. Na rozdíl od Marilyn Monroe ji nikdy nepovažovali za ideál krásy, Anthony Hopkins ji nazval tou nejprotivnější hereckou kolegyní a v 60. letech praštila novináře, jenž se nevyjádřil dvakrát přívětivě o jejím veřejně probíraném smluvním sporu se studiem 20th Century Fox. Charismatem silné a neoblomné ženy si však podmaňuje filmové i televizní obecenstvo takřka sedmdesát let, vydává jednu knihu za druhou a k jediné oscarové sošce za snímek Cena za něžnost (Terms of Endearment) má k dobru další čtyři neproměněné nominace stejně jako neuvěřitelných jednadvacet nominací na Zlatý glóbus. Jejím mladším bratrem je rovněž oscarový herec a režisér Warren Beatty.

  8. Renée Zellweger slaví 55 let. Jak se dokonalá hvězda stala maskotem nedokonalých žen?
    Téma25. 4. 2024
    Renée Zellweger slaví 55 let. Jak se dokonalá hvězda stala maskotem nedokonalých žen?

    Renée Zellweger spadla do herectví víceméně náhodou. A stala se jednou z největších celebrit, když ztvárnila popkulturní ikonu Bridget Jones. V čem spočívá kouzlo téhle postavy, která v mnoha ohledech absolutně nedává smysl? Zellweger dnes slaví 55. narozeniny, což je skvělá záminka k bilanci. Zvlášť když se začalo pracovat na čtvrtém dobrodružství její nejslavnější role.

  9. O čem mohl být zrušený Tarantinův film? Svéhlavá ikona možná plánovala propojit své hity
    Téma25. 4. 2024
    O čem mohl být zrušený Tarantinův film? Svéhlavá ikona možná plánovala propojit své hity

    Mnoho filmových fanoušků v minulém týdnu zamáčklo slzu, když chystaný desátý snímek Quentina Tarantina s názvem The Movie Critic putoval z šuplíku „ve výrobě“ do skartovačky. Do svého rozlučkového projektu přitom kultovní autor obsadil Brada Pitta a mělo se za to, že vytvoří jakýsi spin-off Tenkrát v Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood) i s navrátivší se postavou kaskadéra a vášnivého milovníka filmu Cliffa Bootha. Jak ale pravil na tiskové konferenci už roku 2016, „ne každý snímek si zaslouží natočit, ne každý by měl být natočený.“ Příběh o filmovém kritikovi, jenž v 70. letech přispíval recenzemi do pornografického časopisu, je tudíž minulostí. A přitom to mohla být pěkná tarantinovská divočina.

  10. Natáčení prvního Vetřelce Ridley Scott protrpěl. U dvou chystaných projektů byl za boha
    Téma24. 4. 2024
    Natáčení prvního Vetřelce Ridley Scott protrpěl. U dvou chystaných projektů byl za boha

    Když natočíte nejvlivnější sci-fi horor filmové historie, očekáváte nějaký ten respekt a uznání. Ridley Scott si je během komplikované produkce prvního Vetřelce (Alien) ve svých dvaačtyřiceti letech ještě nevysloužil, za sebou měl pouze celovečerní debut Soupeři a v novém rozhovoru pro The Telegraph vzpomínal, jak mu studioví hlavouni neustále házeli klacky pod nohy. Stejně jako u pozdějšího Blade Runnera mu nikdo nedůvěřoval, což je nápadný kontrast se současností, kdy coby zasloužilý filmařský kmet dohlíží na výrobu obou chystaných projektů ze světa hrůzných Xenomorphů.

  11. Jak moc se smí pro pravdu lhát? Nejkontroverznější dokumentarista Michael Moore slaví 70
    Téma23. 4. 2024
    Jak moc se smí pro pravdu lhát? Nejkontroverznější dokumentarista Michael Moore slaví 70

    Z dokumentaristů se málokdy stávají celebrity, a to i v tom výjimečném případě, kdy se jejich filmy dočkají celospolečenské pozornosti. Michael Moore se ale nepochybně zařadil mezi nejrozpoznatelnější tváře amerického filmu. Hlasitý tlouštík ve špinavém triku a kšiltovce se stal pro dokumentaristiku tím, čím je Oliver Stone pro fikci. Odhodlaným levičákem, který vší silou máchá rukama okolo sebe a někdy trefí svůj cíl, někdy ublíží víc sobě. Moore má na svědomí některé z nejpřesvědčivějších kritik amerického systému, ale také za sebou ale vláčí pověst manipulátora a lháře. Dnes slaví 70 let. Co si počít s jeho komplikovaným odkazem?

  12. Ve své první roli Kurt Russell nakopl Elvise. Krále rokenrolu si tajně zahrál v nejmilovanějším filmu 90. let
    Téma23. 4. 2024
    Ve své první roli Kurt Russell nakopl Elvise. Krále rokenrolu si tajně zahrál v nejmilovanějším filmu 90. let

    Když si tehdy sedmadvacetiletý Elvis Presley ve filmu Stalo se na světové výstavě (It Happened at the World's Fair) usmyslel udělat na letišti dojem na zdravotní sestřičku Diane (Joan O'Brian), jeho postava Mikea k tomu potřebovala malého komplice. Místní klučina jej měl nakopnout do holeně, což si vyžádalo několik pokusů, během nichž dvanáctiletý herec opakovaně kopal do krále rokenrolu. Tím hercem nebyl nikdo jiný než Kurt Russell, jenž na Elvise vzpomíná jen v dobrém a později si jej zahrál v televizní minisérii Elvis a k překvapení mnohých také ve Forrestu Gumpovi.

  13. Žalovali studio kvůli známé herečce z traileru, která ve filmu nebyla. Padl překvapivý verdikt
    Téma23. 4. 2024
    Žalovali studio kvůli známé herečce z traileru, která ve filmu nebyla. Padl překvapivý verdikt

    Filmovým trailerům se nedá věřit, což je dlouhodobě známá pravda. Zklamaná důvěra v propagační materiál přitom nově dostala zajímavý precedens, když dvojice naštvaných konzumentů hnala k soudu studio Universal v souvislosti se lživou upoutávkou na hudební komedii Yesterday z roku 2019. V ní se měla objevit také herečka Ana de Armas, jenže navzdory krátké přítomnosti v traileru ji z konečného sestřihu vyjmuli. To stačilo k zahájení soudního procesu se dvěma hereččinými fanoušky, kteří se považovali za oběti. A jejich argumenty překvapivě částečně obstály.

  14. Herec z Pána prstenů odešel do důchodu. Zpátky se hodlá vrátit jen kvůli jedné výjimce
    Téma22. 4. 2024
    Herec z Pána prstenů odešel do důchodu. Zpátky se hodlá vrátit jen kvůli jedné výjimce

    Na počátku 80. let stavěli Brada Dourifa mezi nejperspektivnější mladé herce Hollywoodu. V té době měl na kontě Zlatý glóbus a oscarovou nominaci za roli Billyho Bibbita v Přeletu nad kukaččím hnízdem (One Flew Over the Cuckoo's Nest) a v New Yorku začínal vyučovat herectví i režii na Columbia University. Mezi jeho studenty byl také Don Mancini, pozdější stvořitel hororové série Dětská hra, v níž Dourif od roku 1988 dabuje vraždící a zjevně nezničitelnou panenku Chucky. Ve čtyřiasedmdesáti letech si herec užívá důchodu a podle webu JoBlo vyslyší pracovní nabídky už pouze ze strany Manciniho, který Chuckyho protáhl filmovou franšízou i televizními projekty.

  15. TV sledovanost: Iveta překonala důležitou metu. Stíny v mlze válcují Specialisty
    Téma22. 4. 2024
    TV sledovanost: Iveta překonala důležitou metu. Stíny v mlze válcují Specialisty

    V neděli večer začala svou televizní štaci druhá řada Ivety, která přenesla příběh slavné zpěvačky do 90. let. Dobový přechod přilákal ještě více diváků než první série a seriál díky tomu v televizi vůbec poprvé překročil důležitou hranici. Souboj pondělních kriminálek pak po minulém těsném vítězství Stínů v mlze nad Specialisty začíná vyznívat mnohem jednoznačněji.