Články

Téma

  1. Top kina ČR: Druhá Duna konečně našla přemožitele. Pokořil ji návrat pejska Gumpa
    Téma2. 4. 2024
    Top kina ČR: Druhá Duna konečně našla přemožitele. Pokořil ji návrat pejska Gumpa

    Čtyři týdny plenila druhá Duna (Dune: Part Two) česká kina a odrážela veškerou konkurenci v čele se Sladkým životem a čtvrtou Kung Fu Pandou. Nyní už ale máme konečně nového lídra žebříčku. Nejvíce diváků, v tomhle případě nejspíše dětských, o velikonočním víkendu přišlo na druhého Gumpa. A jak si vedla další bitka Godzilly s Kongem?

  2. Kristen Stewart by Edwardovi ze Stmívání dala kopačky. Marvel je pro ni noční můrou
    Téma2. 4. 2024
    Kristen Stewart by Edwardovi ze Stmívání dala kopačky. Marvel je pro ni noční můrou

    Přestože se mělo za to, že Stmívání (Twilight) musí zákonitě zničit kariéru všem zúčastněným, tyto předpoklady se nepotvrdily. Jak z Roberta Pattinsona, tak Kristen Stewart se stali žádaní herci, kteří si mohou role vybírat. i když každý z nich má velmi rozdílné preference. Zatímco Robert naskočil do komiksového vlaku, Stewart má jiné představy.

  3. TV sledovanost: Iveta rozdrtila konkurenci, nová show Zdeňka Pohlreicha je obřím průšvihem
    Téma1. 4. 2024
    TV sledovanost: Iveta rozdrtila konkurenci, nová show Zdeňka Pohlreicha je obřím průšvihem

    Uplynulý televizní týden se nesl zejména ve znamení velké seriálové premiéry. Iveta se po dvou letech na platformě Voyo podívala exkluzivně do televize. Jak se dalo očekávat, Nova s osudem slavné zpěvačky slaví úspěch. Konkurenční Prima je na tom o poznání hůře, z jejích dvou jarních novinek se vyklubaly velké propadáky.

  4. Matrix slaví čtvrt století. Akční nářez, který svým filozofováním zamotal hlavy celé generaci
    Téma31. 3. 2024
    Matrix slaví čtvrt století. Akční nářez, který svým filozofováním zamotal hlavy celé generaci

    Je tomu přesně čtvrt století od premiéry filmu, který uvedl lidstvo do jednadvacátého století. Matrix patří k těm titulům, jež dokonale pochopily náladu své doby a daly celé jedné generaci dílo, které vystihovalo její vkus a cítění jako máloco. Jednak šlo o dechberoucí akční podívanou využívající potenciál digitálních technologií v dosud nevídaném měřítku, jednak také o dílo, které z patnáctiletých kluků udělalo filozofy. Součástí univerzální síly Matrixu je, že si ho každý vykládá po svém a přerostl dokonce i záměr svých tvůrkyň. Čím je tedy Matrix dnes a čím byl před 25 lety?

  5. Šogun, Aramis, Bourne. Richard Chamberlain byl šarmantní superstar skrývající homosexualitu
    Téma31. 3. 2024
    Šogun, Aramis, Bourne. Richard Chamberlain byl šarmantní superstar skrývající homosexualitu

    Devadesátiletá legenda Richard Chamberlain je možná nejlepší představitel Jamese Bonda, jenž agenta 007 nikdy neztvárnil. Charismatický, pohledný a zběhlý v dramatických, dobových i dobrodružných úlohách, rodák z Los Angeles měl divadelní základ, hudební talent a tisíce ctitelek. Stopu zanechal především v televizi v adaptacích divadelních klasik a do 68 let před světem skrýval pravou sexuální orientaci, aby si nerozbil setrvačnou kariéru.

  6. Steve z Beverly Hills 90210 svou nejslavnější roli překonal jen jednou. V kultovním braku
    Téma30. 3. 2024
    Steve z Beverly Hills 90210 svou nejslavnější roli překonal jen jednou. V kultovním braku

    Patřil mezi nejikoničtější (a přiznejme si, že také nejprotivnější) tváře devadesátek. Americký herec Ian Ziering totiž ztvárnil postavu namyšleného hejska Stevea Sanderse ve všech deseti sezónách populárního seriálu Beverly Hills 90210. Stejně jako řada jeho kolegů a kolegyň však na tento úspěch nedokázal v další kariéře navázat a svou tvář propůjčil hlavně jedné z nejvysmívanějších hororových franšíz. Dnes si připomínáme jeho 60. narozeniny.

  7. „Neříkej mi zlato“. Propadák Barb Wire pohřbil naděje na filmovou kariéru Pamely Anderson
    Téma30. 3. 2024
    „Neříkej mi zlato“. Propadák Barb Wire pohřbil naděje na filmovou kariéru Pamely Anderson

    Někdy to prostě nevyjde. Pamela Anderson byla v polovině devadesátých let nejžádanější ženou planety, její herecké predispozice ladily s jednodílnými plavkami v Pobřežní hlídce (Baywatch) jako Kaiser s Lábusem na divadelním jevišti. Kariéra u filmu se jevila nevyhnutelná a tehdejší manželka rockového bouřliváka Tommyho Lee rázem skončila v zajetí mužského světa hollywoodských produkcí. Komiksový akčňák Barb Wire od režiséra druhého štábu Vetřelce 3 (Alien³) Davida Hogana měl podobně laciný šatník jako seriál o plážových záchranářích, červený plavecký úbor vyměnil za upnutý korzet s obřím výstřihem a blonďatou divu vehnal do explozivní akce v pokleslé dystopické variaci na legendární Casablancu. Slavný kultovní propadák nyní vychází ve světě ve speciální 4K UHD edici na Blu-ray a zpětně je toho dost, co na něm stojí za vidění.

  8. Terence Hill slaví 85. Před kamerami strávil celý život a našel díky nim i nejlepšího kamaráda
    Téma29. 3. 2024
    Terence Hill slaví 85. Před kamerami strávil celý život a našel díky nim i nejlepšího kamaráda

    Italský národní poklad Terence Hill slaví 85 let. O téměř deset let přežil svého staršího kamaráda Buda Spencera, s nímž natočil 18 filmů a utvořil jednu z nejpopulárnějších dvojic kinematografie. Krom westernů a akčních komedií z 60. a 70. let má ale na kontě i spoustu dalších titulů, jimiž zaplnil svou pestrou kariéru.

  9. Nejzakazovanější film historie připravil české herečce jednu z nejhorších filmových smrtí
    Téma29. 3. 2024
    Nejzakazovanější film historie připravil české herečce jednu z nejhorších filmových smrtí

    „Nejnásilnější film všech dob,“ hlásal roku 1981 popisek amerického distributora u nechvalně proslulé kultovní klasiky Cannibal Ferox, u nás známé pod názvem Ženy od hluboké řeky. Jedno z mnoha kontroverzních děl režiséra Umberta Lenziho tvoří kostru tehdejšího italského rozkvětu gore filmů o střetu domorodých kmenů s civilizovaným člověkem, jehož násilné tendence vyprovokují brutální kanibalskou odezvu. Ženy od hluboké řeky byly podle Guinnesovy knihy rekordů zakázané v jednatřiceti státech, dodnes dokáží zvednout ze židle několika nechutnými scénami a snad nejdrastičtější smrt potkala českou rodačku Zoru Ullu Keslerovou, která je pozapomenutou osobností této italské exploatační vlny stejně jako hvězdou několika často vzpomínaných tuzemských děl.

  10. „Prostě buď sexy“. Transformers udělali z Megan Fox ikonu za vysokou cenu
    Komerční sdělení27. 3. 2024
    „Prostě buď sexy“. Transformers udělali z Megan Fox ikonu za vysokou cenu

    Sedmatřicetiletá Megan Fox stále hraje po boku velkých jmen, ale poslední roky už plní zejména magazíny zaměřené na její oblečení, vizáž a soukromí. K nesmrtelnosti jí přitom stačily tři spolupráce s režisérem Michaelem Bayem (Skála), jenž ji v šestnácti letech nechal navléct bikiny ve druhých Mizerech (Bad Boys 2) a ve dvaceti dohlédl na to, aby atraktivní brunetka v prvních Transformers pobláznila Shiu LaBeoufa a s ním i většinu světa s přístupem k internetu a televizi. Po druhé části miliardové sci-fi série s podtitulem Pomsta poražených (Transformers: Revenge of the Fallen) ale Megan vesmír Transformers opustila, o čemž se diskutuje dodnes. Ženský idol osmdesátkové a devadesátkové generace přirovnal Baye k Hitlerovi, s agresivní exploatací svého obdivovaného těla se Fox nesmířila, i když dnes tomu jde na sociálních sítích naproti.

  11. Vyhrála Oscara a celý svět ji nesnášel. Anne Hathaway vděčí za záchranu režisérskému vizionářovi
    Téma26. 3. 2024
    Vyhrála Oscara a celý svět ji nesnášel. Anne Hathaway vděčí za záchranu režisérskému vizionářovi

    Roku 2013 byla Anne Hathaway všude. Oscarovou kampaň muzikálové filmové adaptace Bídníků (Les Misérables), v níž odhodlaně zhmotnila tragický osud Fantiny, razila na tiskovkách, v talk show i na obálkách módních a kulturních časopisů. A lidé se jejího krásného širokého úsměvu a černých očí přejedli. Po shrábnutí zlaté sošky a údajně afektované děkovné řeči šlo snadno vygooglit článek „Proč každý nesnáší Anne Hathaway“ a herečka proslavená Deníkem princezny (The Princess Diaries) nebo komedií Ďábel nosí Pradu (The Devil Wears Prada) tušila, že kariéru dohnanou na vrchol už před zánikem nezachrání. Naštěstí ji podržel čerstvě oscarový režisér Christopher Nolan (Oppenheimer), před nímž smekla v novém rozhovoru pro Vanity Fair.

  12. Mistr Scorsese měl přijmout půl milionu za nic. Nyní se raději vyhnul soudu
    Téma26. 3. 2024
    Mistr Scorsese měl přijmout půl milionu za nic. Nyní se raději vyhnul soudu

    Martin Scorsese patří k velikánům amerického filmu. Jak pro jeho filmy, tak pro jeho bohatou filantropickou činnost, kterou svému milovanému oboru přispívá stranou samotné produkce. Přesto, nebo možná právě proto, se nyní jednaosmdesátiletý režisér dostal do menší šlamastyky, od které si nakonec odpomohl tichým mimosoudním vyrovnáním. Měl přijmout půl milionu dolarů s příslibem pomoci začínajícímu filmaři, aniž by splnil svůj díl dohody.

  13. Nejodvážnější role Hollywoodu se jí vymstila. Ztroskotaná hvězda přijímá ovace za Showgirls až nyní
    Téma25. 3. 2024
    Nejodvážnější role Hollywoodu se jí vymstila. Ztroskotaná hvězda přijímá ovace za Showgirls až nyní

    Když režisér skandálního, ale nesmírně chváleného Základního instinktu (Basic Instinct) Paul Verhoeven připravoval v polovině 90. let další odvážný film s erotickou náplní s názvem Showgirls, o hlavní roli stály snad všechny aspirující herečky Hollywoodu. Elitní striptérku v nočním lasvegaském klubu nakonec ztvárnila tehdy třiadvacetiletá Elizabeth Berkley, která měla jít ve stopách Sharon Stone. Místo toho obdržela hned dvě výsměšné anticeny, čelila nespravedlivé šikaně průmyslu a sledovala, jak její průlomový projekt tratí peníze a řadí se k nejhůře přijatým počinům dekády. To se ale po třech dekádách změnilo a Berkley vystoupila v muzeu filmové Akademie s ovacemi a smířlivým proslovem.

  14. TV sledovanost: Novinka Vytoč mého agenta zklamala. Ondřej Sokol ponížil Pohlreicha
    Téma25. 3. 2024
    TV sledovanost: Novinka Vytoč mého agenta zklamala. Ondřej Sokol ponížil Pohlreicha

    Uplynulý televizní týden se nesl ve znamení nového primáckého seriálu Vytoč mého agenta, který měl navázat na úspěch Sedmi schodů k moci. Sobotní večer pak měl po finále fenoménu Peče celá země přinést mnohem napínavější souboj několika soutěžních a zábavných pořadů. Jak si jednotlivé tituly u diváků nakonec vedly?

  15. Ewan McGregor s manželkou využili koordinátora intimity. Chce upozornit na jejich význam
    Téma25. 3. 2024
    Ewan McGregor s manželkou využili koordinátora intimity. Chce upozornit na jejich význam

    Koordináror intimity je jedna z nejmladších filmařských profesí. Jejím předním smyslem je vyvarovat se hrůzostrašným, dříve však romantizovaným historkám o tom, jak se herci a herečky museli potýkat s imitováním sexuálních a intimních scén, což obzvlášť u těch mladších a méně zkušených mohlo vést k traumatizujícím zážitkům. Pozice je stále ne zcela ustanovená a dočkává se kritiky z mnoha dobrých i špatných důvodů. Populární skotský herec Ewan McGregor nyní přispěl k její normalizaci, když tuto službu využil, přestože natáčel scény s vlastní manželkou.