Články

Téma

  1. V jaké zemi se točí nejsprostší filmy? Nejvíce se kleje v Irsku, nadává se ale i u nás
    Téma12. 4. 2024
    V jaké zemi se točí nejsprostší filmy? Nejvíce se kleje v Irsku, nadává se ale i u nás

    Která země produkuje ty nejsprostší filmy? Takovou otázku si položil datový analytik Stephen Follows, který se do čísel týkajících se kinematografie noří téměř neustále. Je jasné, že takto široce rozkročená otázka může vést k velmi rozmanitým výsledkům, Followsovy závěry nás však aspoň mohou nasměrovat ke zjištění, v jaké zemi se nachází nejvíce sprosťáků. A samozřejmě hned zkraje upozorňujeme, že v článku některá hrubá slovíčka zazní.

  2. „Herci by měli mít možnost používat blackface," myslí si hvězda Star Wars
    Téma11. 4. 2024
    „Herci by měli mít možnost používat blackface," myslí si hvězda Star Wars

    Billy Dee Williams nepřestává provokovat. Čerstvě sedmaosmdesátiletý herec se před pár týdny podělil o názor, že ačkoli Donald Glover je velmi talentovaný a tvůrčí, Lando Calrissian je jen jeden. Williams totiž tuto slavnou postavu z univerza Hvězdných válek ztvárnil v páté epizodě jako první, takže se s ním Glover, jenž se jako Lando objevil ve filmu Solo: Star Wars Story, prý nemůže tak úplně rovnat. Nedlouho poté se však Williams pustil na ještě výrazně tenčí led.

  3. Nejlepší herec bez nominace na Oscara? Dennis Quaid je přehlíženou stálicí stříbrného plátna
    Téma9. 4. 2024
    Nejlepší herec bez nominace na Oscara? Dennis Quaid je přehlíženou stálicí stříbrného plátna

    V 80. letech jej přirovnávali k Jacku Nicholsonovi, oženil se s Meg Ryan a skoro půl století náleží k nejvděčnějším představitelům hlavních rolí v dramatech podle skutečných událostí, v katastrofických sci-fi, hororech i komediích. Čerstvě sedmdesátiletý Dennis Quaid předčil staršího bratra a rovněž skvělého herce Randyho Quaida (Den nezávislosti), a byť nikdy nezískal žádné z nejprestižnějších ocenění a poslední dvě dekády ustoupil k televizním produkcím, pořád je možná největší hollywoodskou hvězdou, která se hvězdou vlastně nikdy nestala.

  4. TV sledovanost: Seriálová Iveta marně hledá konkurenci. Prima si připsala další propadák
    Téma8. 4. 2024
    TV sledovanost: Seriálová Iveta marně hledá konkurenci. Prima si připsala další propadák

    Uplynulý víkend se sice nesl v duchu takřka letního počasí, večerního sledování televize se ovšem vysoké teploty nedotkly. Velké hity si udržely sledovanost a Iveta dokazuje, že přesun z Voya do vysílání byl velmi moudrým krokem. Zato Prima může svou jarní sezónu prakticky už teď považovat za neúspěšnou. I její třetí novinka posledních týdnů, seriál Lež na pláži, totiž odstartovala s velmi slabými ratingy.

  5. Proč mizí filmy a seriály z Netflixu? Chyba může být ve vašem nastavení
    Téma8. 4. 2024
    Proč mizí filmy a seriály z Netflixu? Chyba může být ve vašem nastavení

    Už jste si možná všimli, že se u jednotlivých uživatelů liší obsah Netflixu, nebo vám nějaké pořady úplně zmizely z nabídky. I nám v redakci se občas stane, že zatímco jeden z nás si může daný titul pustit, druhý ho dostupný nemá, nebo ho v nabídce vůbec nevidí. A čím to je? Odpověď je překvapivě jednoduchá, může za to vaše nastavení dané služby.

  6. Jackie Chan slaví 70. Během divoké kariéry změnil akční žánr i styl bojových umění
    Téma7. 4. 2024
    Jackie Chan slaví 70. Během divoké kariéry změnil akční žánr i styl bojových umění

    Jackie Chan se nikdy nesoustředil na nevyhrávání prestižních sportovních utkání jako někteří jiní velikáni akčního filmu, kteří se k herectví uchýlili s rostoucím věkem či po utrpěném zranění. Jeho srdce bylo vždy u filmu. A jeho vliv na to, jak se dají bojové sporty zobrazovat na plátně, je nezměrný. Dnes slaví 70 let a má za sebou skoro stejně dlouhou a bohatou kariéru plnou úžasných a šílených kousků.

  7. Russell Crowe slaví 60. Do áčkové hollywoodské ligy už jižanský bouřlivák nepatří, má jiné zájmy
    Téma7. 4. 2024
    Russell Crowe slaví 60. Do áčkové hollywoodské ligy už jižanský bouřlivák nepatří, má jiné zájmy

    Na přelomu milénia se jednalo o jednu z nejzářivějších hollywoodských hvězd, dnes však čerstvý šedesátník Russell Crowe patří spíše mezi uznávané béčkové herce. Možná mu uškodila reputace bouřliváka, spíše však zámořská studia přestala dávat tolik prostoru snímkům, v nichž nepřehlédnutelný svéráz od protinožců obvykle dominoval. Nezdá se však, že by to aktuálnímu oslavenci až tak vadilo.

  8. 10 absurdních filmových pokračování, které naštěstí nikdy nevznikly
    Téma6. 4. 2024
    10 absurdních filmových pokračování, které naštěstí nikdy nevznikly

    Skoro každý úspěšný titul, jehož autorská práva jsou vydaná napospas obchodní mašinerii hollywoodských studií, se dříve či později dočká svého pokračování. Někdy se ale neústupný proces zadrhne a veřejně či zákulisně probírané koncepty rozvíjející světy a zápletky originálních filmů se na stříbrná plátna ne a ne dostat. Najít správný recept, z něhož by v porovnání s předchůdci nevznikla jen nevzhledná šlichta, bývá občas složité. Jindy nemají zájem tvůrci nebo herecké hvězdy a někdy je princip seqeuelu tak bláznivý, že si to ani Hollywood prostě nemůže dovolit. Nadcházející filmová pokračování nějaký čas měla vzniknout, ale pravděpodobně se jich nedočkáme. I když někdy může být čekačka natažená i na čtyři dekády a nové generace už vlastně ani neví, na co se navazuje.

  9. Heath Ledger by dnes slavil 45. narozeniny. Jeho Joker posunul potenciál komiksovek
    Téma4. 4. 2024
    Heath Ledger by dnes slavil 45. narozeniny. Jeho Joker posunul potenciál komiksovek

    Nové století už příliš nepřeje vzniku skutečných hereckých ikon. Hvězdy jsou díky sociálním médiím moc blízko a v důsledku roztříštěnosti popkultury do mnoha nepropojených platforem a subkultur je těžké stát se osobností, kterou zná, identifikuje a obdivuje prakticky každý napříč společností. Heath Ledger takovou osobností je, byť k tomu bohužel potřeboval tragédii.

  10. Skutečné tajemství kolem sci-fi hitu Netflixu? Vražda v zákulisí a trest smrti
    Téma4. 4. 2024
    Skutečné tajemství kolem sci-fi hitu Netflixu? Vražda v zákulisí a trest smrti

    Televizním světem momentálně hýbe Šógun (Shogun) na Disney+ a také netflixovská adaptace pompézního sci-fi románu Problém tří těles (3 Body Problem) od čínského spisovatele Liou Cch´-sina. První osmidílná sezóna od tvůrců Hry o trůny (Game of Thrones) Davida Benioffa a D.B. Weisse rozkrývá následky osudové fiktivní zvratu z 20. století, který má vliv na kompletní časoprostor. Temný a znepokojivý příběh se vyznačuje i šokujícími sekvencemi, jež někteří přirovnávají ke slavným twistům Hry o trůny, přičemž vůbec největší zápletka se odehrála ještě před premiérou v zákulisí.

  11. Marlon Brando se narodil před 100 lety. Génius, rebel i podivín platí stále za hereckého boha
    Téma3. 4. 2024
    Marlon Brando se narodil před 100 lety. Génius, rebel i podivín platí stále za hereckého boha

    Marlon Brando. Někdo by řekl největší americký herec všech dob. I ten, kdo by se držel víc zkrátka, by ho stěží mohl opomenout jako klíčovou figuru při definování moderního herectví. Průkopník Stanislavského metody, komplikovaný bouřlivák a politický aktivista se nikdy nenechal zkrotit. Byl to rebel? Výstřední podivín? Ješitný excentrik? Jeho neuchopitelnost nakonec jen přispěla k jeho mýtu. Narodil se před 100 lety.

  12. Nejbohatší režiséři světa, kteří přetavili slávu v pohádkové jmění. Kdo patří na vrchol filmové branže?
    Téma3. 4. 2024
    Nejbohatší režiséři světa, kteří přetavili slávu v pohádkové jmění. Kdo patří na vrchol filmové branže?

    Časopis Forbes dal dohromady žebříček nejmajetnějších lidí planety, jemuž vévodí módní imperátor Bernard Arnault a zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk. Čtrnáct jmen má podle dané evidence na kontech přes 100 miliard dolarů, přičemž lidé ze showbyznysu jsou v této konkurenci přece jen upozadění. Mezi dolarové miliardáře každopádně náleží také čtveřice filmových tvůrců, jejichž přínos je minimálně u prvních třech osobností nezpochybnitelný a dobře známý. Čtvrté jméno naopak kdekoho překvapí.

  13. Kde jsou výbuchy a zkáza? Velebený Oppenheimer se v Japonsku dočkal rozpačitého přijetí
    Téma3. 4. 2024
    Kde jsou výbuchy a zkáza? Velebený Oppenheimer se v Japonsku dočkal rozpačitého přijetí

    Z pohledu kombinace tržeb a oscarových vavřínů jde o jeden z nejúspěšnějších filmů všech dob, jehož téma nicméně zůstává citlivé a kontroverzní. Oppenheimer od Christophera Nolana konečně dorazil do japonských kin jakožto snímek, který sedmi Oscary zpečetil celoroční dominanci stejně jako důležitý příběh vývojáře nejvlivnějšího a nejnebezpečnějšího vynálezu 20. století. Atomové bomby, jež po dopadu na Hirošimu a Nagasaki připravily o život stovky tisíc lidí, jsou ve filmu nahlížené pouze ze zákulisí a kajícné perspektivy zarmouceného vědce, jenž se o pečlivě plánované japonské zkáze dozvídá z rádiového vysílání. A to vadí některým japonským divákům, podle nichž film znevažuje genocidu.

  14. Proč nejlepší filmová gay romance na Oscarech prohrála? Podle režiséra za to může diskriminace
    Téma3. 4. 2024
    Proč nejlepší filmová gay romance na Oscarech prohrála? Podle režiséra za to může diskriminace

    Oscarové výsledky bývají sázkou do loterie a mnohokrát se stalo, že favorizovaný titul se v nejprestižnější kategorii musel poklonit překvapivému vítězi. Nejlepším filmem roku se tudíž nestali Dobyvatelé ztracené archy, Zuřící býk, E.T. Mimozemšťan, Zachraňte vojína Ryana nebo Zkrocená hora, která přitom měla během ceremoniálu roku 2006 slušně nakročeno. Citlivý příběh o dvou kovbojích, jejichž náklonnost přerůstá v zakázanou romanci, vcházel do oscarového večera s osmi nominacemi, z nichž proměnil ty za nejlepší původní hudbu, nejlepší adaptovaný scénář a nejlepší režii pro Anga Lee. Tchaj-wanský režisér se po letech vrátil k tomu, co mohlo stát za překvapivou ztrátou v poslední a nejdůležitější kategorii, kde mu vypálilo rybník mnohými zpochybňované drama Crash.

  15. Soud se zastal práv uživatelů a dal za pravdu Kinoboxu v žalobě od Česko-slovenské filmové databáze
    Téma2. 4. 2024
    Soud se zastal práv uživatelů a dal za pravdu Kinoboxu v žalobě od Česko-slovenské filmové databáze

    Společně se spuštěním nové verze Kinoboxu jsme v březnu minulého roku zpřístupnili funkci importu dat, která uživatelům umožňovala přenášet data z jiných českých filmových portálů. Cílem bylo usnadnit uživatelům migraci jejich vlastních dat mezi jejich různými účty a nabídnout jim alternativu, která by jim umožnila přenášet hodnocení a recenze automaticky, aniž by museli tyto údaje zadávat dlouhé hodiny do Kinoboxu ručně.