Dokonalý vzor štěstí. Goldie Hawn si udělala z úsměvu a roztomilosti věčnou vizitku i v soukromí

Dokonalý vzor štěstí. Goldie Hawn si udělala z úsměvu a roztomilosti věčnou vizitku i v soukromí
Goldie Hawn | Getty Images
Hawn měla po mamince v krvi především tanec a od tří let navštěvovala baletní kurzy. Profesionálně tančila od deseti a v 16 ztvárnila Julii ve festivalové produkci Romea a Julie. Zanechala studia na washingtonské American University a následovala svůj jevištní rytmický um, který ji roku 1967 přivedl do sitcomu Good Morning, World. Zrodila se osobnost potrhlé blondýnky, která během pár sekund lavírovala mezi žoviálním smíchem a komickou vážností. Vizáž a vystupování nejoblíbenější dívky z pláže přenesla do pořadu Rowan & Martin's Laugh In, odkud vedla zkratka do filmového světa.
Goldie Hawn
Goldie Hawn

Herečka, Výkonná producentka

6.7
„Přišla za mnou redaktorka z jednoho ženského časopisu a řekla: ‚Necítíte se hrozně z toho, že hrajete hloupou blondýnu?‘“ vzpomínala před osmi lety pro Harper's Bazaar Hawn, kterou otázka jako dvacátnici úplně zaskočila. „Řekla jsem: ‚Tomu nerozumím, protože já už osvobozená jsem. Osvobození přichází zevnitř.‘“ Její emancipací bylo skloubení reálné osobnosti s filmovou image, která byla v branži zrovna nesmírně žádaná – podobným směrem se před tragickou vraždou ubírala třeba i blonďatá sexbomba Sharon Tate. „Hollywood chtěl, abych byla veselá, radostná a pozitivní — a já si říkala, proč ne? Pokud mi to bylo dáno, pokud jsem tím byla obdarovaná, jaký má smysl s tím bojovat? To byl můj osud a můj život v této době na této planetě, v tomto okamžiku historie.“
Goldie Hawn
Goldie Hawn roku 1969 | Getty Images
Záhy přišla obrovská příležitost v adaptaci divadelní hry Kaktusový květ, kde Goldie aktivovala sladký, roztomilý kukuč za objemnými řasami vedle osobností jako Walter Matthau a Ingrid Bergman. Její energický výkon si úspěšnou situační komedii podmanil a debutující herečka odcházela s Oscarem i Zlatým glóbem vstříc uvolněným sedmdesátkám, kdy inteligentní komedie jako Co dál, doktore? měly své publikum. Hawn účinkovala v dramedii Motýli jsou svobodní a následně se upsala projektu, o jehož významu nemohla mít tušení. Steven Spielberg, zázračný mladík z Universalu, totiž připravoval debutový celovečerák pro kina s názvem Sugarlandský expres.
Hawn ztvárnila komplikovanou roli Lou Jean Poplinové, která pomůže manželovi s útěkem z vězení a společně unikají před policií, aby jediného synka uchránili před adopcí. Výjimečně natočená road-movie dala hercům prostor dýchat a Hawn dala najevo, že její talent nekončí ani u tance a živelné komiky. Držela se ale svého korýtka a s dalšími významnými neohollywoodskými tvůrci, Halem Ashbym a Warrenem Beattym, pracovala na romantické komedii Šampón. Už třetí nominace na Zlatý glóbus a další finanční úspěch ji přivedl do společnosti komika Chevyho Chase, jenž se dral na výsluní díky pořadu Saturday Night Live. Jejich společný projekt, parodie Nečistá hra z roku 1978, to u diváků rovněž vyhrál.
Kaktusový květ
Sugarlandský expres
Šampón (1975)
Šampón (1975)
Nečistá hra
V té době už byla ve druhém manželství s hercem Billem Hudsonem, z něhož vzešly dvě děti – herec Oliver Hudson a známá zpěvačka a herečka Kate Hudson. První manželský svazek proběhl v letech 1969 až 1975 s tanečníkem Gusem Trikonisem, známým například z oscarového muzikálu West Side Story. Protože nejen vztahy, ale také hollywoodská podpora filmů s ženskými hrdinkami je velmi nestálá, Hawn začala vlastní komedie také produkovat. Roku 1980 to kultovní Vojín Benjaminová dotáhla na tři oscarové nominace, několik cen Emmy zase Hawn shrábla za televizní hudební speciál Goldie and Liza Together s Lizou Minnelli.
Šňůra komerčních úspěchů pokračovala s komediemi Jako za starých časů a Nejlepší přátelé. Roku 1983 Jonathan Demme (Mlčení jehňátek) natáčel válečnou komedii Odpolední směna, která do jisté míry inspirovala příběh blockbusteru Pearl Harbor. Hrdinka se totiž zamiluje do jiného muže, zatímco její manžel odjíždí s námořní pěchotou do druhé světové války. Milence ztvárnil Kurt Russell, hvězda Věci či Útěku z New Yorku, a Goldie vůči jeho šarmu nezůstala imunní. „Milovala jsem, jaký byl. Byl tak opravdový. A tak prostý. A naprosto sám se sebou v pohodě. A musím říct, že fyzicky to rozhodně byl můj typ.“ S Russellem, jenž je o šest let mladší, spolu žijí dodnes – zahráli si společně také v příjemné romantické komedii Přes palubu z roku 1987.
Rok předtím, než Hawn porodila své třetí a poslední dítě, rovněž úspěšného herce Wyatta Russella (Monarch: Odkaz monster), pózovala těsně před čtyřicítkou pro Playboy. Ageismus sice dle vlastních slov vnímala („Myslíte si, že až překročíte pětačtyřicítku, dokážete Hollywoodu, že jste stále sexy, životaschopný objekt? Ne.“), ale ještě v devadesátých letech pracovně prosperovala. S Melem Gibsonem natočila úspěšnou, i když kritiky odmítnutou akční komedii Pták na drátě. S Meryl Streep či Brucem Willisem zazářila ve fantaskní komedii Smrt jí sluší od hitmakera Roberta Zemeckise a utvořila silné uskupení převážně stárnoucích ženských hvězd v Klubu odložených žen.
Goldie Hawn a Kurt Russell
Vojín Benjaminová
Odpolední směna
Pták na drátě
Smrt jí sluší
„Ačkoli jsme všechny byly hvězdy, Hollywood byl z toho filmu nervózní,“ říká Hawn o snímku, který celosvětově vydělal přes 180 milionů dolarů. „Kvůli Klubu odložených žen jsme si všechny snížily honorář, všechny jsme si sáhly i na podíl ze zisku. Protože studia nikdy nebyla dost klidná na to, aby věřila, že film nesený ženami může skutečně fungovat.“ Hawn byla skoro čtyři dekády dokladem opaku, ale na přelomu tisíciletí se od ní publikum přece jen odvracelo. Dobře se nevedlo komedii Burani ve městě se Stevem Martinem a hotovou tragédií byl další sraz s Warrenem Beattym. Komedie Taková rodinná romance zaplatila spoustu známých tváří 90 miliony dolarů, ale z kin vysála jen tristních sedm milionů.
Hawn už se stihla zaskvět jen v Rockerkách se Susan Sarandon, které jí obstaraly další nominaci na Zlatý glóbus. Potom se s herectvím rozloučila a nic na tom neměnila dlouhých 15 let. Založila Hawn Foundation, která pomáhá dětem po celém světě vyrovnat se s úzkostí a stresem a dopomoct jim ke vzdělání. Motto společnosti zní: „Abychom vytvořili vůdce zítřka, musíme pečovat o děti dneška.“ Vychovala více dětí, než si veřejnost patrně uvědomuje („Adoptovala jsem spoustu dětí po celém světě, o čemž příliš nemluvím.“). Přestěhovala se z Los Angeles do Vancouveru v Britské Kolumbii, aby její syn Wyatt mohl hrát hokej. Také se pokoušela rozjet projekty se svými staršími dětmi, herečkou Kate Hudson a hercem Oliverem Hudsonem, s nimiž má mimořádně blízký vztah. „Nakonec jsem pořád matka. Chci, aby každé z mých dětí uspělo, aniž bych se do toho musela vměšovat," tvrdí.
Zpět před kamery ji přivedla komička Amy Schumer, která Hawn na veřejnosti oslovila a dostala ji na palubu komedie Dámská jízda o pořádně divokém zážitku matky s dcerou. „Chtěla jsem ten film natočit stejně tak kvůli Amy jako kvůli sobě, protože takhle viděla svou matku,“ říká Hawn, které už zvuk filmové klapky scházel. „Pauza od čehokoliv, co děláme, je někdy dobrá věc. A zapomněla jsem, jaká je to zábava. Zapomněla jsem na všechny ty výhody. Tři měsíce v tom nejlepším hotelu vůbec, s výhledem na vodu. Když jsem se měla sbalit a odjet, ukápla mi slza. Při našem posledním záběru jsme se objali a plakali. Odtamtud jsem odcházela s pocitem: ‚Jo, klidně bych to udělala znovu.‘“
Vánoční kronika: druhá část (2020)
Vánoční kronika: druhá část (2020) | Netflix
Znovu se na filmové scéně v posledních sedmi letech objevila jen dvakrát. V sérii Vánoční kronika účinkovala jako paní Clausová, věrná družka samotného Santy v podání jejího životního partnera Russella. Ačkoli se za něj nikdy neprovdala, po jeho boku Hawn, označující se za židovskou buddhistku, nic neschází. „Líbí se mi nebýt vdaná, protože si každý den vybírám, že s někým žiju. Nepotřebuju žádnou instituci, která by mi říkala, co mám dělat. Kurt a já se každé ráno probouzíme šťastní.“ Chcete-li do duše pozitivní celebrity a aktivistky nahlédnout hlouběji, máte k tomu vícero knižních možností – Hawn roku 2005 vydala své memoáry pod názvem A Lotus Grows in the Mud; o sedm let později pak vyšel její meditační manuál 10 Mindful Minutes, kde zejména rodiče a partnery motivuje k tomu, aby svým potomkům předávali základy jógy a meditace. Ona je jako „dokonalý vzor štěstí“ (jak trefně pravila jedna z recenzí) vhodným příkladem, že to nejsou jen plané řeči.
Podívejte se na žebříček nejlepších hereček podle databáze Kinoboxu.
zdroje: The Guardian, Harper's Bazaar, Kinobox, Wikipedia