Historie Krotitelů duchů: Který film je nejlepší a na jaký chtějí všichni zapomenout?

Historie Krotitelů duchů: Který film je nejlepší a na jaký chtějí všichni zapomenout?
Krotitelé duchů (1984) | Columbia TriStar

Začátky a úspěchy

Film Krotitelé duchů se stal okamžitým hitem a kultovním fenoménem. Příběh vytvořený díky spolupráci Ivana Reitmana, Harolda Ramise a Dana Aykroyda perfektně kombinoval humor, akci a horor, což mu zajistilo širokou popularitu. Se svým nečekaným úspěchem Krotitelé vyvolali obrovský zájem o značku, což vedlo k vytvoření animovaných seriálů, komiksů a dalších spin-offů, např. animáku o nejoblíbenějším duchovi Slimerovi. Krotitelé duchů II sice nedosáhli úspěchu svého předchůdce a fanoušci byli k jistým aspektům kritičtější, komerční sukces bylo ovšem stále značný. I přesto se práce na třetím díle zasekly na místě.
Krotitelé duchů: Říše ledu
Krotitelé duchů: Říše ledu
65%

Suché období a nové pokusy

Po druhém filmu série prošla obdobím nejistoty a mnoho plánů na další filmy či spin-offy zůstalo v nedohlednu. I přes snahy tvůrců a herců se dlouho nezdálo, že by se série měla vrátit. Jen vydání videohry Ghostbusters: The Video Game přineslo fanouškům trochu úlevy.

Reboot a nová éra

V roce 2016 se objevil ženský reboot série, který se setkal s velmi negativním přijetím. Kvůli odlišnému přístupu k tématu a na sílu tlačenému i nefunkčnímu humor zůstal tento film kontroverzním bodem v historii série. Když se diváků zeptáte, který z dílů Krotitelů duchů je nejhorší, všichni se jednohlasně shodnou na tomto patvaru.
Nicméně v roce 2021 přišel snímek Krotitelé duchů: Odkaz režírovaný Jasonem Reitmanem, který navázal na původní dva filmy a práci svého otce. Tento snímek přinesl sérii nový dech, když kombinoval osvědčené prvky s novými příběhy a postavami. Zároveň byl pro fanoušky kýženým návratem ke kořenům.
Krotitelé duchů: Historie a hodnocení | Kinobox

Budoucnost série

Série Krotitelé duchů si během let vydobyla pevné místo v srdcích fanoušků. Od svého prvního filmu až po poslední pokusy o restart značka stále fascinuje a baví diváky po celém světě. Budoucnost franšízy je však po novém díle Krotitelé duchů: Říše ledu znovu nejistá. Ohlasy fanoušků jsou přinejlepším průměrné. To samé se dá říci prakticky i o tržbách. Jedna věc však zůstane i v budoucnu neměnná – duchaři nikdy nebudou zcela opuštěni a budou vždy připraveni na další dobrodružství.
Pokud vás zajímá daleko více detailů z dlouhé historie Krotitelů duchů pusťte si přiložené video.
Podívejte se také na žebříček nejlepších komedií podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Kinobox, Wikipedia