Netflix: Novinky a tipy na leden 2021

Netflix: Novinky a tipy na leden 2021
Dějiny nadávání (2021) | Netflix
Nejzajímavější novinky:
Dějiny nadávání (2021)
Dějiny nadávání
Přiznejme si, že bez Nicolase Cage by byl současný (nejen) filmový svět zkrátka o dost fádnější a nudnější. A co může znít zábavněji/šíleněji, než-li pořad, v němž bude divákům proslulý oscarový "excentrik" vysvětlovat původ sprostých slov? V šesti dvacetiminutových epizodách nás tak herecký "mistr" seznámí s historií a dopady šesti "oblíbených" anglických vulgarismů.

Lupin (2021)
Lupin | Netflix
Moderní ztvárnění slavného francouzského příběhu o lupiči gentlemanovi a mistru převleků Arsènu Lupinovi má podobu pětidílné minisérie, jejíž děj se tentokrát odehrává v současnosti. Titulní roli ztvárnil charismatický sympaťák Omar Sy (Nedotknutelní, Jurský svět).

Střípky ženy (2020)
Střípky ženy
Zatím posledním snímkem výrazného maďarského autora Kornéla Mundruczóa (Bílý Bůh, Měsíc Jupitera) je intimní drama ženy, jež se po tragickém domácím porodu musí vyrovnat s návalem emocí, velkým smutkem a pokusit se najít cestu zpět ke svému partnerovi a rodině. V hlavních rolích Vanessa Kirby, Shia LaBeouf a Ellen Burstyn.

Tipy na dříve přidané filmy:
Krotitelé duchů 1 + 2 (1984/1989)
Duo mimořádně populárních sci-fi komedií z 80. let stojí za připomenutí hned ze dvou důvodů: Aby se zapomnělo na nedůstojné pokračování z roku 2016 a hlavně jste se mohli řádně připravit na blížící se nové Krotitele, které natočil úspěšný Jason Reitman (Děkujeme, že kouříte, Lítám v tom), syn Ivana Reitmana, režiséra obou původních snímků. Ty vyprávějí o partě parapsychologů, kteří bojují s duchy a zlými nadpřirozenými silami. V hlavních rolích Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, Rick Moranis a Sigourney Weaver. Obrovský hitem se stal i nezapomenutelný titulní song od Raye Parkera Jr.

S nasazením života (1993)
S nasazením života
Skvělý thriller Wolfganga Petersena (Ponorka, Nekonečný příběh, Troja) je příběhem prezidentského bodyguarda (Clint Eastwood), kterého tíží minulost, protože v roce 1963 nedokázal zabránit vraždě Johna F. Kennedyho. O třicet let později dostává šanci na alespoň částečné vykoupení. Současného amerického prezidenta chce totiž zabít psychopatický profesionální zabiják (John Malkovich). Hra kočky s myší může začít... S nasazením života je chytrá a napínavá žánrová podívaná, kterou do vod silného nadprůměru vytahují zejména precizní režie a výtečný ústřední herecký tandem.

Twister (1996)
Twister
Druhý film režírujícího kameramana Jana De Bonta, který natočil pouhé dva roky po svém brilantním debutu, adrenalinovém akčním trháku Nebezpečná rychlost. A i v případě Twisteru šlo o trefu do černého (na rozdíl od jeho následujících snímků...). Originálním námětem i špičkovým zpracováním jeden z nejvýraznějších akčních blockbusterů 90. let, v němž se parta nadšenců honí za tornády, aby je mohli co nejlépe vědecky prozkoumat a lépe tak dopředu předvídat, kde se v budoucnu vyskytnou. Na svou dobu vynikající digitální efekty umožnily vznik několika bombastických momentům (kdo neviděl létající krávu, jako by nežil).