Noví Krotitelé duchů jsou velkým zklamáním. Slavná značka podle prvních reakcí zamrzla v čase

Noví Krotitelé duchů jsou velkým zklamáním. Slavná značka podle prvních reakcí zamrzla v čase
Krotitelé duchů: Říše ledu | Sony Pictures Home Entertainment
Světlo světa totiž spatřily první recenze a pro fanoušky legendární duchařské komedie to není zrovna veselé čtení. Na kritickém webu Rotten Tomatoes totiž v době psaní tohoto textu je pouhých 46 % spokojených reakcí s průměrným ratingem 5,3 signalizujícím minimálně filmařskou rutinu. Pro srovnání zmiňovaný Odkaz se zastavil na 64 % kladných recenzí a ratingu 6.2, což je přeci jen o malinko veselejší číslo. Mnohem spokojenější pak byli diváci a fanoušci originálu, jimž se ostatně snažil mladší z rodu Reitmanů zavděčit nejvíce.
Krotitelé duchů: Říše ledu: 2. trailer, český dabing | Falcon
Reitman se ovšem tentokrát za kameru nevrátil, podílel se akorát na scénáři, což je možná jeden z hlavních problémů. Jeho nástupce Gil Kenan (animák V tom domě straší!) na něj totiž prý nedokázal plně navázat. Podle spokojenějších kritiků je sice velmi slušným řemeslníkem, co umí pracovat s příběhem, napětím i hororovými prvky v rodinné podívané, zároveň ovšem jeho snímek působí roztříštěně, zmateně a neukotveně. Hlavní problém Říše ledu tkví podle prvních recenzí v tom, že se tato značka zasekla v čase a neví, kam chce dál směřovat.
Krotitelé duchů: Říše ledu
Krotitelé duchů: Říše ledu
64%
Film je tak přeplněn odkazy a hláškami z prvních Krotitelů duchů a dočkáme se samozřejmě i několika cameo roliček. Což bylo fajn ve chváleném Odkazu, kdy se značka částečně vracela ke kořenům a „zpátky k Reitmanům“, i když ke konci už v rámci fan servisu také příliš tlačila na pilu. U sequelu se však i vzhledem k velkolepějším upoutávkám očekával úkrok novým směrem, toho se ale podle ohlasů úplně nedočkáme.
Tvůrci prý neví, zda se věnovat vzpomínání, rozšiřování mytologie nebo novým postavám z minulého dílu v čele s Mckennou Grace, Finnem Wolfhardem ze Stranger Things či Paulem Ruddem. V žádné z dějových linek tak film naplno nefunguje, stejně jako moc nešlapou dialogové výměny mezi mladou a starou generací reprezentovanou samozřejmě Billem Murrayem, Danem Aykroydem a Erniem Hudsonem.
Krotitelé duchů: Říše ledu
Krotitelé duchů: Říše ledu | Sony Pictures Home Entertainment
Nějaká chvála se tu ale přeci jen najde. Po vizuální a trikové stránce je údajně na co se koukat, film má správně feel-good atmosféru a znovu se chválí také sympatické obsazení, i když často nemá moc co hrát a účast staré gardy je označována za příliš přetažené cameo. Setkání se starými známými tak podle prvních ohlasů sice částečně potěší, ale příběh ani režie nenabízí nic jiného než další sázku na nostalgii, což už je tvůrčí cesta dosti vyčpělá a nikam nevedoucí. Vážně Krotitelům duchů došel v Říši ledu dech? To se v českých kinech dozvíme 11. dubna.
Podívejte se také na žebříček nejočekávanějších filmů roku podle Kinoboxu.
Zdroj: Rotten Tomatoes, Variety, Collider