Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Sandra Bullock slaví 60. narozeniny. Tohle jsou nejlepší filmy ikony, která ovládla dramata i akčňáky
    Téma26. 7. 2024
    Sandra Bullock slaví 60. narozeniny. Tohle jsou nejlepší filmy ikony, která ovládla dramata i akčňáky

    Jedna z nejpopulárnějších hereček (nejen) své generace slaví významné jubileum. Sandra Bullock se za poslední tři dekády stala osobností, o jejíž velikosti nejde pochybovat. A to nejen kvůli jejímu statusu celebrity a pohledné hvězdy, ale také coby herečky, co zanechala stopu v několika žánrech.

  2. VOD tipy: Válečný Henry Cavill, romatinka S tebou nikdy a konec hitu od Netflixu
    VOD26. 7. 2024
    VOD tipy: Válečný Henry Cavill, romatinka S tebou nikdy a konec hitu od Netflixu

    Ani tento víkend samozřejmě nehrozí na streamovacích platformách nuda, tentokrát si přijdou na své zejména příznivci filmových hitů i titulů, které se našim kinům pohříchu vyhnuly. Na službu Max dorazila např. válečná deprese Zóna zájmu, která už je ovšem delší dobu k vidění i na KVIFF.TV, takže svou pozornost budeme věnovat jinému válečnému kousku. A dojde také na jeden z největších romantických hitů roku.

  3. Třetí Medvěd jde jiným směrem, než čekáte. Je obtížným pokrmem, který nezasytí každého
    Recenze26. 7. 2024
    Třetí Medvěd jde jiným směrem, než čekáte. Je obtížným pokrmem, který nezasytí každého

    Těžko byste hledali překvapivější seriálový fenomén posledních let, než jakým se stal oceňovaný Medvěd (The Bear). Zprvu nenápadný kuchařský počin působil dojmem, že bude dalším z malých seriálů na kabelovce FX. Jenže svým intenzivním stylem, psychickým terorem i nahlédnutím do temných stránek restauračního prostředí brzy uhranul nejen řadu cinefilních diváků, ale povedlo se mu dostat i mezi mainstreamové diváky. Druhá řada navíc patřila mezi nejchválenější série posledních let, laťka pro třetí štaci tedy byla nastavena extrémně vysoko. Tvůrci se ji ale sympaticky nesnažili překonat, naštěstí nedošlo ani na potupné podlézání; radši ji totiž rovnou obešli.

  4. Bude Chalamet bojovat o Oscara? Hvězda Duny se představuje coby hudební legenda
    Filmy25. 7. 2024
    Bude Chalamet bojovat o Oscara? Hvězda Duny se představuje coby hudební legenda

    Sakra, to je ale rychlost! Je to teprve pár měsíců, co se na internetu objevily první fotky z počátku natáčení snímku A Complete Unknown, v němž se jedna z největších hereckých hvězd současnosti Timothée Chalamet transformovala do pěvecké ikony Boba Dylana. Jenže film je už nejen dotočen, ale ještě letos v prosinci se dočká své americké premiéry. A první upoutávka nám ukazuje, že se zde mají příznivci životopisných dramat snad na co těšit.

  5. Sci-fi nářez, nebo propadák? Nástupci Strážců Galaxie lákají na drsný humor a epickou akci
    Filmy25. 7. 2024
    Sci-fi nářez, nebo propadák? Nástupci Strážců Galaxie lákají na drsný humor a epickou akci

    Jestli okolo nějakého letošního blockbusteru visí velký otazník nad kvalitami i komerčním úspěchem, je to jistě blížící se sci-fi Borderlands. Adaptace populární videoherní série s Cate Blanchett se v ukázkách snaží možná až moc okatě svézt na vlně Strážců Galaxie (Guardians of the Galaxy), doprovází ji ale produkční problémy, výměna režiséra a také takřka nulová šeptanda, což není těsně před premiérou dobré znamení. Finální trailer se však snaží situaci zvrátit poměrně sympaticky.

  6. Kvíz: Chystáte se na nového Deadpoola? Ověřte si, jak dobře brutálního hrdinu znáte
    Filmy25. 7. 2024
    Kvíz: Chystáte se na nového Deadpoola? Ověřte si, jak dobře brutálního hrdinu znáte

    Moment, na který celý rok čekali všichni fanoušci (nejen) Marvelu, je konečně tady. Do kin vtrhnul jeden z nejočekávanějších blockbusterů roku Deadpool & Wolverine, v němž musí dvě ikonické postavy spojit síly a zachránit svět. Čekají se miliardové tržby i spokojení fandové, jimž by se akcí i hláškami přepálená jízda měla líbit. Ryan Reynolds se tak vrátil do kůže jedné z nejoblíbenějších komiksových postav současnosti, na jejíž další film jsme čekali šest let. Můžete se ale opravdu počítat mezi Deadpoolovy fanoušky?

  7. Česká televize odhalila podzimní trumfy. Čeká nás Bedřich Smetana i návraty Docenta či Stardance
    Téma25. 7. 2024
    Česká televize odhalila podzimní trumfy. Čeká nás Bedřich Smetana i návraty Docenta či Stardance

    Léto je sice v plném proudu, tuzemské stanice se už ale pilně připravují na podzimní sezónu, v níž často vysílají své největší taháky roku. Jako první představila své nadcházející schéma Česká televize. Veřejnoprávní stanice hodlá vsadit na prověřené pořady, seriály a také tvorbu režijního hitmakera Jiřího Stracha. Nebude ovšem chybět také seriál se sexuální tematikou či pohled na jednoho z našich nejslavnějších skladatelů.

  8. Deadpool & Wolverine zachraňují Marvelu reputaci. Komiksovou revoluci ale rozhodně nepřinášejí
    Recenze24. 7. 2024
    Deadpool & Wolverine zachraňují Marvelu reputaci. Komiksovou revoluci ale rozhodně nepřinášejí

    Komiksovka Deadpool & Wolverine byla již delší dobu považována tak trochu za spasitele. A to jak kin, které se potřebují po krušném období a úspěchu animáků V hlavě 2 a Já, padouch 4 zaplnit i dospělejším publikem, tak zejména samotného Marvelu. Před pár lety velebené komiksové studio má za sebou řadu propadáků a ocitlo se ve slepé uličce. Mnozí proto doufali, že ho z ní vyvedou právě dvě milované komiksové postavy, jež nejdou pro sprosté slovo a krev daleko. Je ovšem jejich setkání něčím víc než zábavným letním výplachem?

  9. Druhý Joker láká v traileru na nejtemnější romanci všech dob. Z Phoenixe i Lady Gaga diváka mrazí
    Filmy23. 7. 2024
    Druhý Joker láká v traileru na nejtemnější romanci všech dob. Z Phoenixe i Lady Gaga diváka mrazí

    Pokračování komiksového Jokera s podtitulem Folie À Deux je titulem, u něhož mnoho lidí neví, co čekat, a který vzbuzuje spoustu otázek. Opravdu potřebuje vcelku jasně uzavřený příběh Arthura Flecka pokračování? Může režisér Todd Phillips vůbec zopakovat jeho kvalitativní i komerční úspěch? A do jak velké míry půjde o muzikál, jak se již dlouho spekuluje? Na nic z toho vám nová upoutávka nedá jasnou odpověď. Bude vám ale jasné, že výsledek budete chtít vidět.

  10. TV tipy: Prcičky, V jako Vendeta i ďábelský Al Pacino
    Filmy22. 7. 2024
    TV tipy: Prcičky, V jako Vendeta i ďábelský Al Pacino

    Léto pokračuje, televize si dávají se seriály či originální tvorbou pauzu a stále sází zejména na filmovou nabídku. Na jaké zajímavé tituly mezi osvědčenými reprízami Vinnetoua, Chalupářů či Policejní akademie tentokrát narazíte?

  11. Je Akolytka nejhorším Star Wars seriálem? Nenávist si nezaslouží, chválu ale taky ne
    Recenze22. 7. 2024
    Je Akolytka nejhorším Star Wars seriálem? Nenávist si nezaslouží, chválu ale taky ne

    Jen málokterý seriál schytal v posledních letech tak silnou vlnu internetové nenávisti a posměchu jako novinka ze světa Star Wars s podtitulem Akolytka (Star Wars: The Acolyte). Seriál zase jednou ukázal, že fanoušci Hvězdných válek patří mezi ty nejtoxičtější, kteří mnohdy zaslepeni nenávistí dávali na filmových databázích nízké známky i počinům s podobným názvem, které přitom neměly se seriálem nic společného. Nenávistné bombardování odpůrců seriálu se dá proto z jednoduchých důvodů shodit ze stolu. Z Akolytky to bohužel dobrý seriál i přesto neudělá.

  12. Top kina ČR: V hlavě 2 si připisuje nejlepší start roku. Zápisník alkoholičky stále táhne
    Téma22. 7. 2024
    Top kina ČR: V hlavě 2 si připisuje nejlepší start roku. Zápisník alkoholičky stále táhne

    Teploty venku sice i nadále stoupají, společně s nimi ale naštěstí vzrůstá i návštěvnost kin. Ta třetí víkend v řadě stoupla a může za to samozřejmě hlavně premiéra animáku V hlavě 2 (Inside Out 2). Ten i u nás potvrzuje pozici jednoho z nejúspěšnějších filmů roku a připsal si opravdu úctyhodný start. Podaří se ho Deadpoolovi s Wolverinem následující víkend pokořit?

  13. Den nezávislosti i Armageddon: Nejlepší katastrofické filmy, které ukazují destrukci a zkázu lidstva
    Téma21. 7. 2024
    Den nezávislosti i Armageddon: Nejlepší katastrofické filmy, které ukazují destrukci a zkázu lidstva

    Tento týden vstoupil do českých kin katastrofický snímek Twisters, v němž sympatičtí hrdinové po téměř 30 letech od prvního dílu Twister znovu bojují proti ničivým tornádům. Do kinosálů tak po delší době dorazil vysokorozpočtový katastrofický snímek plný digitálních triků, velkolepých akčních scén a ničení všeho možného. A to je nejlepší čas si připomenout, jaké další podobně zábavné a povedené snímky se v tomto žánru urodily.

  14. Kvíz: Máte rádi Policejní akademii? Otestuje si, jak dobře bláznivé policisty znáte
    Téma21. 7. 2024
    Kvíz: Máte rádi Policejní akademii? Otestuje si, jak dobře bláznivé policisty znáte

    Komediální série Policejní akademie je tu s námi již 40 let. I když ve světě její sláva už dávno uvadla a v USA se rozhodně nejedná o velebenou retro značku, u nás se z trampot Mahoneyho, velitele Lassarda či hromotluka Hightowera stal nestárnoucí evergreen, co s železnou pravidelností běží v televizi. A ani letošní léto samozřejmě není výjimkou. Ověřte si, jak dobře si policejní sérii i po letech pamatujete.

  15. Chyby v Chalupářích, které vám unikly: Špatná košile, moped a koukající mikrofon
    Seriály20. 7. 2024
    Chyby v Chalupářích, které vám unikly: Špatná košile, moped a koukající mikrofon

    Léto je v plném proudu. A co k létu patří úplně stejně jako krásné počasí? Reprízy našich oblíbených klasik. Už tradičně tak máme možnost v televizi opět zhlédnout legendární seriál Chalupáři, který snad nikdy neomrzí. Proto jsme si řekli, že bychom se na televizní legendu mohli více zaměřit a najít její nejrůznějších chyby. Hned na úvod však musíme říct, že to nebylo nic lehkého. Zrovna zde totiž byli čeští tvůrci obzvláště pečliví.