Milan Rozšafný

Milan Rozšafný

Autor
Šéfredaktor Kinoboxu. Narozen v roce 1988, vystudoval obor Komunikace v médiích. Psaní o filmech a seriálech se věnuje od roku 2012. Prošel redakcemi Moviezone.cz, TVZone.cz a webů televize Prima, externě spolupracoval s Esquire.cz. Je jedním z autorů knih Encyklopedie fantasy filmu a Encyklopedie hororového filmu. Milovník akčňáků, gangsterek, fantasy i sci-fi filmů.

Články autora

  1. Šógun se vrátí do boje. Tvůrci slibovali konec, megahit přesto chystá druhou řadu
    Seriály13. 5. 2024
    Šógun se vrátí do boje. Tvůrci slibovali konec, megahit přesto chystá druhou řadu

    Jednou a dost. Takový byl původně plán kabelovky FX s velkolepou historickou minisérií Šógun (Shogun). Adaptace věhlasného románu od Jamese Clavella se ale stala jedním z největších hitů v historii stanice a slaví ohromný úspěch jak u diváků, tak u kritiků. Už nyní je jasné, že na prestižních oceněních typu Emmy či Zlaté Glóby o novince hodně uslyšíme. Je jen otázkou, v jaké kategorii. Z původní minisérie se totiž nejspíš nakonec vyklube klasický seriál, jenž přesáhne původní zdrojový materiál.

  2. „Bartošová zůstala nepochopena,“ tvrdí režisér seriálu Iveta. Chystá projekt o další hudební hvězdě?
    Rozhovory12. 5. 2024
    „Bartošová zůstala nepochopena,“ tvrdí režisér seriálu Iveta. Chystá projekt o další hudební hvězdě?

    V pátek měla na streamovací platformě Voyo premiéru třetí řada populárního seriálu Iveta, jež ve třech závěrečných dílech završí smutný životní osud zpěvačky Ivety Bartošové. Rozhodli jsme se při této příležitosti pozvat k nám do studia na rozhovor režiséra a hlavního tvůrce celého projektu Michala Samira. Co pro něj hudební ikona vlastně znamenala? Jak k natáčení finálních dílů přistupoval? A přijal by nyní další podobný projekt?

  3. Nové Tiché místo bere dech epickým trailerem. Ukazuje masakr, který zničil lidstvo
    Filmy12. 5. 2024
    Nové Tiché místo bere dech epickým trailerem. Ukazuje masakr, který zničil lidstvo

    Z Tichého místa (A Quiet Place) se po dvou dílech stala uznávaná hororová série, v které režírující herec John Krasinski ukázal divákům post-apokalyptický svět, v němž Zemi ovládli mimozemšťané citliví na jakýkoliv zvuk. Atmosférická podívaná, jejíž hlavní devíza tkvěla logicky v práci s napětím a ruchy, si získala přízeň publika i kritiků a zdá se, že tato franšíza v kinech definitivně zakořenila. Ještě před regulérním třetím dílem totiž brzy dostaneme prequel Tiché místo: První den (A Quiet Place: Day One), který se vydá podstatně velkolepějším směrem.

  4. Kvíz: Jak moc máte rádi Pána prstenů? Ověřte si, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky
    Filmy11. 5. 2024
    Kvíz: Jak moc máte rádi Pána prstenů? Ověřte si, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky

    V uplynulých dnech bylo okolo fantasy světa J. R. R. Tolkiena celkem rušno. Studio Warner Bros. oznámilo, že společně s režisérem legendární trilogie i Hobita Peterem Jacksonem a jeho prověřeným týmem pracuje na nových filmech ze světa Pána prstenů. Prvním titulem bude počin s pracovním názvem The Hunt for Gollum, do kin dorazí už v roce 2026 a natočí ho představitel Gluma Andy Serkis.

  5. VOD tipy: Dorazila třetí Iveta, nový Pán času i nejdepresivnější film roku
    VOD10. 5. 2024
    VOD tipy: Dorazila třetí Iveta, nový Pán času i nejdepresivnější film roku

    Tento víkend bude na streamovacích platformách rozhodně na co koukat. Voyo vytahuje svůj největší jarní trumf v podobě třetí série seriálové Ivety, na Disney+ dorazil návrat kultovního seriálu a pustit si můžete také oceňovaný snímek z druhé světové války, v němž se vám z chování hlavních postav pravděpodobně zvedne žaludek.

  6. Ohnivá tornáda a hromada destrukce. Trailer na Twisters láká na katastrofický masakr
    Filmy9. 5. 2024
    Ohnivá tornáda a hromada destrukce. Trailer na Twisters láká na katastrofický masakr

    Katastrofickým filmům, v nichž příroda ukazuje lidstvu svou ničivou tvář a likviduje všechno a všechny ve svém dosahu, se v posledních letech v kinech moc nedaří. Toto prokletí bude chtít prolomit návrat jednoho z polozapomenutých filmů z devadesátek. Twister s Billem Paxtonem byl i přesto v kinech hitem a hlavně solidní žánrovkou, takže producentská matematika i po téměř 30 letech mluví jasně. „Dvojka“ s příznačným názvem Twisters pak logicky značí, že tentokrát bude tornád více.

  7. Království Planeta opic nedělá značce ostudu. Otevírá brány k další nadějné trilogii
    Recenze9. 5. 2024
    Království Planeta opic nedělá značce ostudu. Otevírá brány k další nadějné trilogii

    Když před třinácti lety přišlo do kin Zrození Planety opic (Rise of the Planet of the Apes), mnozí se na prequel legendárního filmu z roku 1968 měli tendenci dívat přes prsty, nakonec stál ovšem výtečný snímek na počátku velmi uznávané opičí trilogie, jež dokázala na vysoké kvalitativní i trikové úrovni ukázat pád lidí a vzestup inteligentních opic, které jsou i díky svému vůdci Caesarovi hlavními obyvateli Země. Království Planeta opic (Kingdom of the Planet of the Apes) se snaží na tuto trilogii navázat, zároveň ale chytře odkazuje na původní film a chce se vydat vlastním sympatickým směrem.

  8. Chuck Norris je zpátky! V traileru na svůj akční návrat bojuje proti mimozemské hrozbě
    Filmy9. 5. 2024
    Chuck Norris je zpátky! V traileru na svůj akční návrat bojuje proti mimozemské hrozbě

    Zdálo se, že ikona akční béček se už odebrala do zaslouženého hereckého důchodu, v němž se chtěla věnovat svým nejbližším, a nic ji už na stará kolena před kamery nevrátí. Jenže Chuck Norris chce ukázat, že je i v 84 letech ve formě a dokáže zlikvidovat záporáky jako za starých časů. V béčkové akční sci-fi Agent Recon už sice nebude provádět kopy s otočkou, zbraní nejrůznějšího druhu ale vezme do ruky poměrně dost.

  9. Druhá Wednesday oznámila nové obsazení. Seriál přichází o tři oblíbené postavy
    Seriály9. 5. 2024
    Druhá Wednesday oznámila nové obsazení. Seriál přichází o tři oblíbené postavy

    Fanoušci mají konečně důvod k radosti. Po odkladech, jež zapříčinily hollywoodské stávky, se druhá série populární Wednesday definitivně začala natáčet. Netflix to nyní oficiálně oznámil stylovým videem, v němž potvrzuje i režijní návrat Tima Burtona a kompletní obsazení. V něm dojde na hvězdné nováčky, ale obejde se bez tří postav, jež minule poutaly hodně pozornosti.

  10. Vypadlá Veronika o třetím Survivoru: Zhodnotila svoji taktiku a promluvila o vztahu k Bandurkovi
    Rozhovory9. 5. 2024
    Vypadlá Veronika o třetím Survivoru: Zhodnotila svoji taktiku a promluvila o vztahu k Bandurkovi

    Máme tu další díl pořadu Divočina z ostrova, v němž se opět zrekapitulují nejnovější události z reality show Survivor Česko & Slovensko. Tentokrát vítěz první řady Vláďa a Daniel projdou události z 19. a 20. epizody a pozvali si k tomu dva speciální hosty – čerstvě vypadlou Veroniku a také účastnici druhé řady Johanku, která byla jednou z nejoblíbenějších hráček vůbec. A dozvěděli se samozřejmě mnoho zajímavých věcí.

  11. Nejočekávanější seriály léta: Vrátí se Rod draka, brutální The Boys i oceňovaný Medvěd
    Seriály8. 5. 2024
    Nejočekávanější seriály léta: Vrátí se Rod draka, brutální The Boys i oceňovaný Medvěd

    Minulý týden jsme si probrali nejočekávanější filmy, která nás v následující letní sezóně v kinech čekají. Takže je rozhodně fér si podobným způsobem probrat i seriálovou nabídku. Také zde totiž stanice a streamovací služby nabídnou velkou řádku osvědčených hitů, o nichž se bude v následujících měsících určitě hodně mluvit.

  12. Top kina ČR: Zábavný Kaskadér bere zlato, prázdné sály ale sám nezaplnil
    Filmy6. 5. 2024
    Top kina ČR: Zábavný Kaskadér bere zlato, prázdné sály ale sám nezaplnil

    Do tuzemských kin sice úspěšně vlétl Ryan Gosling a s akčním Kaskadérem v podstatě naplnil předpoklady, jinak je ovšem pohled na žebříček nejnavštěvovanějších filmů v kinech poměrně smutný. Do kinosálů totiž aktuálně chodí jen málokdo.

  13. TV sledovanost: Kriminálka Vedlejší produkt dominuje. Ivetu porazil i její vlastní dokument
    Téma6. 5. 2024
    TV sledovanost: Kriminálka Vedlejší produkt dominuje. Ivetu porazil i její vlastní dokument

    Máme za sebou další televizní týden a po něm přichází náš tradiční souhrn největších událostí na poli sledovanosti. Většina hlavních tahounů zůstala během týdne na svém, v neděli minisérie Vedlejší produkt potvrdila svou pozici současného krále večera. Nova pak kontrovala velkým blokem o Ivetě Bartošové a ani zde nemusí být vedení stanice zklamáno.

  14. Kvíz: Seriál Přátelé skončil před 20 lety. Otestujte, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky
    Seriály6. 5. 2024
    Kvíz: Seriál Přátelé skončil před 20 lety. Otestujte, zda se můžete počítat mezi skalní fanoušky

    Ano, je to tak. Dnes je to přesně 20 let, co se Monica s Chandlerem odstěhovali z ikonického bytu se svými čerstvě narozenými dětmi do nového domova a Rachel zůstala (i díky chybějící filánži v letadle) s Rossem. Dne 6. 5. 2004 po deseti řadách navždy skončil jeden z největších seriálových fenoménů všech dob, mnoho diváků jako by ale z fialového bytu nikdy neodešlo. Naopak, pouští si Přátelé (Friends) v pravidelných dávkách a ví o nich první i poslední. Počítáte se mezi ně?

  15. Pohřešované dítě a děsivá loutka. Cumberbatch září v mrazivém traileru nové kriminálky
    Seriály6. 5. 2024
    Pohřešované dítě a děsivá loutka. Cumberbatch září v mrazivém traileru nové kriminálky

    Oblíbený herec Benedict Cumberbatch má svou kariéru hezky rozdělenou. Divácky vděčně blockbustery v podobě marvelovek pravidelně ředí ambiciózními dramaty či spolupracemi s výraznými režijními esy. A do toho se nevyhýbá ani seriálové tvorbě, kde z něj před lety Sherlock udělal hvězdu. Jeho novinka Eric však bude hrát na poněkud znepokojivější kriminální strunu.