BlacKkKlansman

75%
BlacKkKlansman

Na začátku sedmdesátých let minulého století se Spojené státy vařily v záplavě demonstrací za lidská práva. V téže době se jeden mladý černý kluk s gigantickým afrem (John David Washington, syn Denzela Washingtona) rozhodl rozšířit řady coloradské policie. Ron Stallworth byl první Afroameričan v tomhle sboru. Jeho přijetí mělo zacpat pusu čím dál naštvanější černošské komunitě. Aby těch změn nebylo zase příliš, šoupli nadřízení Rona do archivu (= oddělení evidence důkazů), kde měl co nejméně překážet. Jenže Ronovy ambice byly o poznání větší. Soustavným tlakem na nadřízené se mu nejdřív podařilo svléknout uniformu a v civilu infiltrovat politické mítinky „černých bratrů“. Protože se mu nechtělo donášet na bližního svého, zvednul sluchátko, vytočil číslo Davida Dukea (Topher Grace), místního předáka Ku-klux-klanu, a omotal si ho kolem prstu. Naprosto přesvědčivým způsobem se prezentoval jako fanatický vyznavač bílé rasy a David Duke mu to spolknul i s navijákem, jelikož ho po pár telefonátech vtáhnul do struktur klanu. Když pak bylo potřeba nasadit do akce zapáleného rasistu Rona Stallwortha i fyzicky, ujal se té role Ronův kolega Flip Zimmerman (Adam Driver), který s nadšením docházel na tajná i veřejná setkání členů klanu s cílem získat co nejvíc informací a překazit plánované násilné operace. Zní to neuvěřitelně, zní to komicky, skutečně se to však stalo. (Cinemart)




Recenze: BlacKkKlansman

Kinobox.cz
55%

Nejpůsobivější je pak samotný reálný předobraz, z jehož neuvěřitelnosti vyvstává pár plusových bodů, společně se závěrem, který počátek 70. let propojuje se současností sledem záběrů z rasových nepokojů z Charlotsville, na něž posléze reaguje Spikem nenáviděný Donald Trump.


Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
9
Pro mne je BlacKkKlansman jedním z nejlepších filmů letošního roku a když bůh dá i žhavý adept na Oscary. Už,když jsem viděl obsazení,tak jsem věděl,že budu spokojený. V hlavní roli ztvárnil můj oblíbenec z Hráčů John David Washington,který zde předvedl další výborný výkon a velmi mne bavil. Scénář je vypiplaný do sebemenšího detailu a navíc je nabitý trefnými dialogy s narážkami na současného amerického prezidenta Trumpa. Místy velmi zábavné,absurdní a plné satiry. Naopak jsou zde i místa,která diváka nutí přemýšlet co jsme to vlastně zač a kam nás naše jednání může přivést. Závěrečné záběry z protestů jsou až děsivé. Spokojenost!
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Další nekorektní snímek, aneb jak je třeba zatočit s bílým zlým mužem? Už mi to leze krkem. Nikdy jsem nebyl rasista, ale jestli mi pořád bude někdo servírovat toto a to nejen ve filmu, tak se ze mě brzy rasista stane proti mé vůli a přesvědčení.. z principu.. To co napáchal KKK jakých křivd se různé rasy mezi sebou dopustily.. to vše je strašné a ok to ukázat, ale posledních pár let už jsme na toto opravdu alergický. Pokud je ve filmu trio hrdinů, musí být bíložlutočerné. Afroameričan za chvíli ani nebude moci hrát zápornou roli.. a čeho se jako ještě dočkáme? Jinak film má svou kvalitu má ..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
6
Příběh volně upravený na základě skutečných událostí. Zní to neuvěřitelně, ale údajně se tak opravdu stalo. Afroameričan a Žid se v roli tajných policistů infiltrují do komunity Ku Klux Klanu. Tak tomu se říká odvaha. Středem pozornosti je hlavně onen Afroameričan, neboť byl svého času historicky prvním policejním detektivem své rasy. Snímek je plný odkazů, myšlenek a filozofie, které jsou nedílnou součástí celého vyprávění k dosažení svého cíle. Nic naplat, je to vlastně taková umělecká protirasistická agitka na dnešní dobu setsakramentsky se hodící. To dokazuje i samotný závěr poukazující na dnešní dění jak v ulicích, tak i na politické scéně. Znepokojivé téma však ale není záměrně není tlačeno do popředí v rámci závažnosti. Na to byl režisér Spike Lee opatrný. Celý rozměr snímku, i přes svůj informační a v podstatě moralizační obsah, klasicky pojal v zábavné formě, což udělal jedině dobře. Lépe se téma a obrazotvornost po divácké stránce může uchopit. Spike Lee a jeho tvůrčí rukopis je prostě nezaměnitelný. Jenomže to je asi tak všechno. Snímek neříká nic jiného, než to, že američtí běloši jsou ti zlí a ostatní jsou ti dobří. Nic proti ničemu, historie je daná a příkladů je v tomto snímku uvedeno více něž dost, aby citům a pochopení bylo učiněno za dost, ale nic naplat, celkově to vyznívá úplně stejně, jako české agitky z padesátých let, které stejným způsobem očerňovaly imperialisty a vychvalovaly komunisty. Zkrátka a dobře, v celém tom protirasistickém zápalu se nějak v rámci politického rozhraní zapomnělo na známé Ježíšovo prohlášení: "Kdo z vás je bez hříchu, ať první hodí kamenem." Snímek je natočen velice dobře, ale svým jednostranným pohledem na danou problematiku v rámci současné politiky za použití historie z dob 70. let prostě nedělá dobrotu.


Dodatečné informace

Původní název:
BlacKkKlansman (více)
  • USA BlacKkKlansman
Premiéra v ČR:
16. 8. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
93,4 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
BlacKkKlansman je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch