Tarantino zřejmě našel protagonistu svého posledního filmu. Na slavnou tvář zapomeňte

Tarantino zřejmě našel protagonistu svého posledního filmu. Na slavnou tvář zapomeňte
Paul Walter Hauser – Richard Jewell | Warner Bros.
Tarantino začínal jako filmový nadšenec za pultem videopůjčovny a v každém svém filmu deklaroval, že jeho inspirační zdroje a kulturní rozhled neznají mezí. Nejdále v tomto ohledu zašel v dobovce Tenkrát v Hollywoodu, kterou nám připomněl, že nikdo nemá o klasickém televizním a filmovém zákulisí větší přehled. A to včetně toho undergroundového, do něhož se chystá ponořit v The Movie Critic.
The Movie Critic
The Movie Critic
AI
76%
Příznačně nazvaný projekt by měl uctít reálného kritika, režiséra pornofilmů a zakladatele organizací jako X-Rated Critics Organization Williama Margolda (1943–2017). Odehrávat se bude roku 1977 a protagonista inspirovaný Margoldem se má jmenovat Jim Shelson. Takový pseudonym ostatně používá sám Tarantino, když přispívá na web New Beverly. Margolda autor zmiňoval také ve Filmových spekulacích, kde jednu kapitolu věnoval kontroverznímu snímku Naostro (1979) od Paula Schradera.
Margoldovi respektive Sheldonovi bylo roku 1977 třicet čtyři let a Tarantino začátkem roku prohlašoval, že hlavní role v jeho rozlučkovém projektu připadne bělochovi kolem 35 let. Na květnovém festivalu v Cannes režisér prozradil, že Sheldon má být cynickým charakterem ve stylu Travise Bickera z Taxikáře, kdyby se stal filmovým kritikem. Web World of Reel nyní přišel se zprávou, že nabídku ještě před aktuálními stávkami herců a scenáristů dostal Paul Walter Hauser.
Paul Walter Hauser
Paul Walter Hauser

Herec

Ač nejde o všeobecně známé jméno, Hauser má dost zkušeností z produkcí šéfovaných velkými režiséry. Roku 2018 jej Clint Eastwood obsadil do hlavní role biografického krimi dramatu Richard Jewell a jeho ztvárnění neprávem očerněného policisty se setkalo s veskrze nadšenými ohlasy. Spike Lee Hausera režíroval v oscarové satiře BlacKkKlansman i v Bratrstvu pěti a oblíbil si jej rovněž Craig Gillespie, pod nímž Hauser hrál v oceňovaných filmech Já, Tonya a Cruella. Loni pak zazářil v minisérii od Apple TV+ Volavka, za niž si vysloužil Zlatý glóbus pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.
Není tedy věhlasnou hvězdou, ale spolehlivým a nadaným hercem vhodným pro oživení asociálního fantoma filmové kritiky v době, kdy se psaní o filmech rozlézalo do publikací všemožného ražení. Pro Tarantina, jenž má hotový scénář, půjde o hodně osobní dílo. Natáčení mělo začít na podzim, stávky nicméně zapříčinily zpoždění a kamery se nerozjedou dřív než v příštím roce.
Sam Rockwell, Paul Walter Hauser
Richard Jewell | Warner Bros.
Menší roli prý Quentin nabízel nemocnému Bruci Willisovi, jenž však s herectvím definitivně skoncoval, a kuloáry kolují drby, že v The Movie Critic uvidíme také Samuela L. Jacksona. Hauserovo případné obsazení přitom napovídá, že desátý Tarantinův film nechce sázet na slavné tváře. Zřejmě se dočkáme ponoru do tehdejší společenské atmosféry, v níž se dříve tabuizovaným tématům a dílům dostávalo víc pozornosti. Sedmdesátky Tarantino ostatně zbožňuje a mezi nejlepší filmy všech dob řadí tituly jako Vymítač ďábla, Čelisti nebo Texaský masakr motorovou pilou.