Já, Tonya

78%
Já, Tonya

Film „Já, Tonya“ nabízí komedii i drama a jeho hlavní hrdinku, s veškerou její dravostí a nezkrocenými emocemi, prostě nelze nemilovat. Výbušná, konfliktní a impulzivní Tonya Harding měla do běžné představy cukrkandlové mrkací panenky a princezničky tančící na ledě hodně daleko. Vztyčený prostředníček místo pukrlete, cigáro místo iontového nápoje, vyceněné tesáky místo líbezného úsměvu. Asi víc zvíře, než kráska. Přesto se z naprosté nicoty zapomenutého amerického maloměsta vypracovala na krasobruslařskou šampionku, jako první Američanka skočila trojitého Axela a uměla diváky i americkou komentátorskou obdobu Petra Vichnara přivést do extáze. V zádech ale měla šílenou a drsnou matku, učebnicového původce všech možných neuróz, psychóz a hromady dalších poruch osobnosti. Tonyina vlastní nespoutanost, její okolí i život opravdový holky z vidlákova nakonec nad zářivými flitry zvítězili. Tonya Harding proto vešla do historie díky spojení s brutálním útokem na její olympijskou soupeřku Nancy Kerrigan. Organizovala ho sama, věděla o něm nebo se jen stala obětí následné štvanice? Útok byl nedomyšlený, ještě hůře provedený a stal se naprostou senzací.  (Bontonfilm)




Recenze: Já, Tonya

Kinobox.cz
90%

Co se mi na filmu líbilo? Humor. Tonyina atletická i osobnostní dravost a drsnost. Scéna, ve které řekne porotě "ať jí vyhulí péro", sice zrovna není pravdivá, ale podobné výroky z jejích úst padly, a údajně ji porotci skutečně diskriminovali kvůli její jinakosti a zjevně "ne-ušlechtilému" původu. Herecké výkony všech. Papoušek na rameni Allison Janney, který také podával skvělý herecký výkon.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7.5
Já to říkám furt,že ty nejlepší příběhy píše život sám. Životopisný snímek I,Tonya je toho důkazem. Film vypráví neuvěřitelný příběh americké krasobruslařky Tonyi Hardinogvé,která patřila mezi obrovské talenty tohoto sportu. Jenže osud jí přihrál do života samé idioty a podle toho také dopadla její kariéra. Už podle traileru jsem věděl,že si mi bude I,Tonya líbit. Gillespie se tento bizarní příběh rozhodl prodat zábavnou formou protkanou nadupanou devadesátkovou muzikou. Jediná věc,která mi celkem vadila byl nevhodně volený střih některých scén. Zrovna,když snímek nabízel nějaké zajímavé informace přišel střih,který tak akorát komplikoval vyprávění. Často tak snímek působil zmateně a zbytečně komplikovaně. Herci byli do jednoho výborní a hlavně Janney byla jako matka Tonyi výborná. Škoda,že s přibývajícími minuty měla méně a méně prostoru. Margot Robie byla vynikající a zde by to mohlo klidně přinést nominaci na Oscara. Přes všechny výtky jsem spokojený. Takto si představuji zábavně pojatý životopisný snímek. Nechybí zde humor,napětí,přísun informací a spousta vulgarit.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
6.5
Takto pojaté životopisné filmy mám velmi rád.Příběh Tonyi Hardingové mě však příliš neuchvátil. Čekal jsem trošku více. Celé se to točí kolem jejího agresivního přítele a drsné matky, trošku mi tam chybí nějaké vedlejší příběhy, je to zkrátka moc přímočaré a strohé. Přesto dobrý snímek.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
8
Ten film je moc zábavný na to, aby zvládnul být plnohodnotně ještě něco dalšího. I když Soderbergh dokázal, že jde být vidláckou komedií a celkem upřímným náhledem do života "spodní třídy" zároveň, tady mě ty humory poměrně rušily. A Margot Robbie je pak velmi snaživá, ale až moc "stylizovaná". Nicméně tohle jsou jen výtky, proč ten dobrý film není vynikající. I když je dobrý spíš v duchu FX minisérie pro chytré teenagery s citem pro aktuální trendy.


Dodatečné informace

Původní název:
I, Tonya (více)
  • USA Já, Tonya
  • USA I, Tonya
Premiéra v ČR:
1. 3. 2018
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
11 mil. USD
Tržby:
53,94 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Já, Tonya je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch