Tenkrát v Hollywoodu

80%
Tenkrát v Hollywoodu
Tenkrát v Hollywoodu (Once Upon a Time in Hollywood) je akční komedie a devátý film Quentina Tarantina. Příběh se odehrává v Hollywoodu v roce 1969, kde sledujeme zvolna uvadající kariéru herce Ricka Daltona a rezignovaný život jeho přítele a osobního kaskadéra Cliffa Bootha. Tarantino velmi úzkostlivě střežil zápletku filmu a především její vyvrcholení. A také těm, kteří ještě film neviděli, lze jen doporučit, aby měli jen minimum informací. Herecké obsazení některých reálných postav navíc nabízí milovníkům Tarantinových filmů možnost hledat a nacházet spoustu zábavných paralel a spojení.



Recenze: Tenkrát v Hollywoodu

Kinobox.cz
65%

K ikonické filmové dvojici také patří i rovnocennost hereckých výkonů, což zde neplatí. Brad Pitt totiž rezolutně strhává pozornost na sebe svým lakonickým flegmatikem, jenž problémy řeší úsměvem nebo pěstí, nejlépe obojím naráz (nemluvě o jeho rozkošném psovi).

Kinobox.cz
70%

Jinak jsem ale rád, že Tarantino neměl svázané ruce a mohl na plátně onanovat přesně podle svých představ, aniž by mu do toho studio nějak kecalo. To je dnes dost vzácné. A vlastně se mi toto jeho dílo líbilo více než jiná nedávná, protože jsem tentokrát měl docela přesnou představu, co a jak chce svou onanií divákovi říct a jakou hru s ním hraje.


Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
9.5
Prozatím je pro mne nový Tarantinův snímek filmem roku. Užil jsem si každou vteřinu a na konci jsem si jen povzdechl jak rychle mi to celé uteklo. Těžko napsat něco víc, abych neprozradil nějakou perličku, kterých se ve filmu mimochodem ukrývá obrovské množství. Finále je jen třešničkou na dortu. Dlouho jsem se tak nepobavil. PS: Leo a Brad na hrad!
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Pro mě osobně spíše zklamání. Přesto, že film hodnotím na 80%, čekal jsem prostě více.. Tvorbu Tarantina totiž miluju.. Skvělý Brad Pitt, který dokonce mírně zastínil taktéž výborného Lea DiCapria. Skvělé zpracování a atmosféra doby, do které je děj zasazen. Neuvěřitelné interiéry i exteriéry.. pomalejší tempo a trošku odfláknutý konec. Hezký snímek, ale těšil jsem se ,že dám po dlouhé době 100%.. takové nadšení se nekoná.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Když se řekne ´Once Upon a Time...´ každého filmového fanouška okamžitě napadne, jak v této větě pokračovat dál, neboť se pod tím schovává několik málo skutečně slavných filmů. Rozhodně tedy není náhoda, že dávný videofanda Quentin Tarantino pojal název svého snímku, jako poctu Hollywoodu, zcela stejně. A je to pocta skutečně ohromná. A to by samozřejmě nebyl Tarantino, aby určité věci nepojal, jako obvykle v určitých kruzích, poněkud kontroverzně. Jeho fantazie, jak už víme, je naprosto bezbřehá, a tak to celkově vypadá tak, jak vypadá. Natočil snímek svým vlastním jedinečným způsobem plný fikce, avšak zakořeněné na skutečnostech. Vlastně je to pojato jako taková nepatřičná satira a pokud se někdo v jistých ohledech cítí pohoršen, povedlo se. Tarantinův rukopis je tedy znát v každé scéně, takže se divák opět dočká uměle protahovaných scén a dlouhých dialogů, při kterých s napětím čeká, co se z oné scény nakonec překvapivě vyvrbí. Nejslavnější scénou z celého snímku asi zůstane ta, kde vystupuje postava Bruce Lee. Může tuto kontroverzi něco překonat? Bruce Lee je coby mistr v bojovém umění znám a tak situaci vyobrazeném v tomto snímku si nedokázal představit nikdo. Tarantino však ano a po filmové stránce se toho prostě nebál. V podstatě je to povedená fikce stejně jako s Adolfem Hitlerem ve snímku ´Hanebný parchanti´ (2009). Ve filmu se fantazii meze nekladou a Tarantino si toho je plně vědom. Děj, plný nejrůznější příběhů a etud, také obsahuje nemalé množství postav a vůbec se v diváckém vnímání nepletou, což už tento fakt vykazuje profesionální zručnost. Výprava snad už lepší být ani nemohla. Vizuální stránka konce šedesátých let je tak věrná, že by jeden i věřil, že se všichni posunuli v čase a v té době skutečně natáčeli. K tomu výborný soundtrack a skvělá kameramanská práce, díky čemuž je zachycena veškerá podstata věci. Po prvním shlédnutí se může divák krapet tvářit kysele, ale po druhém s určitým odstupem už více uchopí tu správnou podstatu. Tarantino, právě jako videofanda, si možná tohle natočil především pro sebe, neboť se baví nejrůznějšími žánry. Svým způsobem se tak obklopil vzpomínkami na filmovou minulost. A nakonec, proč ne. Snímek pro někoho těžkopádný, ale jinak mistrovské filmové dílo, které musí, stejně jako každý jiný film, teprve uzrát.


Dodatečné informace

Původní název:
Once Upon a Time in Hollywood (více)
  • USA Tenkrát v Hollywoodu
  • USA Once Upon a Time in Hollywood
Premiéra v ČR:
15. 8. 2019
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Tenkrát v Hollywoodu je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch