Dopřejte si kvalitu. Toto jsou nejlépe hodnocené filmy, které najdete na HBO Max

Dopřejte si kvalitu. Toto jsou nejlépe hodnocené filmy, které najdete na HBO Max
Olověná vesta | Warner Bros.

Tygr a drak (2000)

Rotten Tomatoes: 97 % kladných z celkových 159 recenzí
Metacritic: 94 % (32 recenzí)
doprejte-si-skutecnou-kvalitu-toto-jsou-ty-nejlepe-hodnocene-filmy-ktere-najdete-na-hbo-max
Tygr a drak | Sony
Držitel čtyř Oscarů včetně toho za nejlepší cizojazyčný film a dalších šesti nominací je považovaný za vrcholné dílo režiséra Anga Leeho. Tygr a drak nabízí fascinující ponoření do tradic asijské kinematografie a západní publikum zaručeně okouzlí svým duchovním rozměrem, osobitými akčními scénami a emocemi.

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

Rotten Tomatoes: 97 % (435 recenzí)
Metacritic: 90 % (51 recenzí)
Tom Hardy
Šílený Max: Zběsilá cesta
Dlouho odkládaný čtvrtý díl australské exploatační série vyměnil Mela Gibsona za Toma Hardyho a postapokalyptické látce dodal dynamiku, které se nemůže rovnat snad žádný soudobý akční snímek. Nepolevující honička ve spalující poušti, v níž lidskost ustupuje zvířecím pudům, vynesla režisérskému veteránovi Georgi Millerovi šest Oscarů a ještě pevnější místo v kronikách akčního žánru.

Jidáš a černý mesiáš (2021)

Rotten Tomatoes: 97 % (346 recenzí)
Metacritic: 85 % (49 recenzí)
Daniel Kaluuya
Judas and the Black Messiah | Warner Bros.
Jeden z nejvýraznějších filmových zástupců hnutí Black Lives Matter posledních let vypráví o vůdci Strany černých panterů. Vrstevnatý příběh o dilematu černošského infiltrátora FBI věrně oživuje dobovou atmosféru a sociální napětí. Byli z toho dva Oscaři za nejlepší původní píseň a pro skvělého Daniela Kaluuyau (na obrázku) za vedlejší roli.

Mafiáni (1990)

Rotten Tomatoes: 96 % (102 recenzí)
Metacritic: 90 % (21 recenzí)
Robert De Niro
Mafiáni | Warner Bros.
Nejoslavovanější dílo legendárního Martina Scorseseho patří k filmům, bez nichž bychom si kinematografii 90. let nedokázali představit. Psychologická, černohumorná a násilná mozaika gangsterského podsvětí oslovuje rytmickou režií, skvělými herci či perfektním dobovým soudtrackem. Oscara sice Scorsesemu vyfoukl Kevin Costner a jeho Tanec s vlky, ale Mafiáni patří na seznamu vlivných filmových klenotů přeci jen výš.

Argo (2012)

Rotten Tomatoes: 96% (360 recenzí)
Metacritic: 86 % (45 recenzí)
Argo
Argo | Warner Bros.
Oscarový vehikl režiséra a herce Bena Afflecka vznikl před deseti lety. Odehrává se na sklonku 70. let, kdy v Íránu vrcholila islámská krize a Američané museli být z tamní ambasády s obrovským rizikem evakuováni. Skvěle gradované drama si zachovává aktuálnost i dnes. Argo získalo Oscary za nejlepší film, střih a scénář a také Zlatý glóbus pro Afflecka za nejlepší režii.

Gravitace (2013)

Rotten Tomatoes: 96 % (357 recenzí)
Metacritic: 96 % (49 recenzí)
George Clooney, Sandra Bullock
Gravitace
Vizuálně působivá výprava do vesmíru je koncipována jako strhující boj o přežití. Režisér Alfonso Cuarón dostává ze Sandry Bullock její životní výkon a společně s kameramanem Lubezkim diriguje úžasně inscenované záběry, z nichž autenticita (až na několik fyzikálních nesmyslů) přímo stříká. Není divu, že oba pánové si za svou práci odnesli zlatou sošku.

Nesmiřitelní (1992)
Rotten Tomatoes: 96 % (106 recenzí)
Metacritic: 85 % (33 recenzí)
Morgan Freeman, Clint Eastwood
Nesmiřitelní | Warner Bros.
Westernová balada Clinta Eastwooda, jež získala čtyři Oscary, navázala na tradice přemýšlivých děl, která demytizovala Divoký západ ve znamení velkých hrdinů a lstivých padouchů. Eastwood využil westernové dějiště jako rámec pro psychologické uvažování o měnícím se světě a roli maskulinity, což nedávno s úspěchem zopakovalo třeba oslavované drama Síla psa.

VALL-I (2008)

Rotten Tomatoes: 95 % (260 recenzí)
Metacritic: 95 % (39 recenzí)
VALL-I
VALL-I | Walt Disney Studios
Dojemný animovaný film Pixaru ukazuje přátelství mezi dvěma roboty, kteří se poznali v troskách zničené lidské civilizace. Roztomilý design titulních hrdinů a příjemný situační humor vyhovuje dětskému publiku, zatímco dospělé oslovuje znázornění vzájemné náklonnosti dvou strojů, které v sobě mají více pomyslné lidskosti než většina lidí.

Whiplash (2014)

Rotten Tomatoes: 94 % (300 recenzí)
Metacritic: 88 % (49 recenzí)
J.K. Simmons
Whiplash
Vyčerpávající debut režiséra Damiena Chazelleho znázorňuje tenkou hranici mezi zdravým zanícením a šílenstvím, do něhož člověka uvrhává touha po dokonalosti. Jazzový bubeník začíná navštěvovat lekce obávaného učitele, jehož hysterické výlevy dohání chybující hráče k slzám. Vedle dynamické režie vyniká hlavně démonický výkon J. K. Simmonse, jenž si za úlohu hudebního tyrana zaslouženě odnesl Oscara.

Příchozí (2016)

Rotten Tomatoes: 94 % (435 recenzí)
Metacritic: 81 % (52 recenzí)
Amy Adams
Příchozí | če
Sci-fi Denise Villeneuva (Duna) pojednává o mimozemské návštěvě jinak než katastrofické trháky Rolanda Emmericha. Lidé začínají komunikovat s pozoruhodnými entitami uvnitř kolosálních vesmírných lodí a lingvistka v podání Amy Adams usiluje o získání odpovědí, které mohou zachránit celé lidstvo, nacházející se na prahu globální války. Příchozí zaujmou prvotřídní zvukovou a vizuální stránkou a také dějovým obloukem, který přiměje přemýšlet o směřování lidstva. Z osmi oscarových nominací snímek proměnil jedinou, a to za nejlepší střih zvuku.

Ona (2013)

Rotten Tomatoes: 94 % (284 recenzí)
Metacritic: 91 % (47 recenzí)
Joaquin Phoenix
Ona
Komorní snímek režiséra a scenáristy Spikea Jonzeho se odehrává v nepříliš vzdálené budoucnosti. Jeho protagonistou je samotářský muž Theodore (Joaquin Phoenix) živící se psaním osobních dopisů pro druhé. Namísto fyzické známosti nachází lásku v umělé inteligenci s půvabným hlasem (Scarlett Johansson) a osobností, která má mnohem blíže k člověku než pouhému počítačovému programu. Jonze s filmem Ona triumfoval v několika prestižních soutěžích a odnesl si také Oscara za nejlepší původní scénář.

Temný rytíř (2008)

Rotten Tomatoes: 94 % (345 recenzí)
Metacritic: 84 % (39 recenzí)
Heath Ledger
Temný rytíř | Warner Bros.
Dodnes nejpopulárnější hraný film z Gothamu je prostředním článkem epické trilogie Christophera Nolena, v níž si miliardáře Bruce Waynea, jenž po nocích likviduje zločin v netopýří masce, zahrál Christian Bale. Temný rytíř ovšem čerpá rozhodující energii z přítomnosti a výkonu Heatha Ledgera, jenž ztvárnil Jokera tak bravurně, až si posmrtně vysloužil Oscara pro herce ve vedlejší roli. Temný rytíř je bezchybně vyvedeným, intenzivním a vzrušujícím komiksovým blockbusterem, jemuž konkurence nestačí.

Následky (2021)

Rotten Tomatoes: 94 % (63 recenzí)
Metacritic: 84 % (12 recenzí)
Maddie Ziegler, Jenna Ortega
Následky (2021) | HBO Max
Další snímek s tematikou ozbrojeného útoku na střední škole, mezi něž se řadí třeba působivé drama Slon či starší dílo Denise Villeneuva Polytechnika, se tentokráte zaměřuje na trauma jedné z přeživších. Originální produkce HBO Max je režisérským debutem herečky Megan Park a kritici kvitují mrazivé znázornění takto důležitého námětu, který se bohužel proměnil ve skutečnost již pro spoustu nevinných teenagerů.

Kdo se bojí Virginie Woolfové? (1966)

Rotten Tomatoes: 95 % (43 recenzí)
Metacritic: 75 % (11 recenzí)
Kdo se bojí Virginie Woolfové?
Kdo se bojí Virginie Woolfové? | Warner Bros.
Nestárnoucí divadelní adaptace od Mikea Nicholse, jenž o rok později natočil také ikonického Absolventa. Herecký koncert manželů Elizabeth Taylor a Richarda Burtona představuje příkladné zacházení s filmovým prostorem a s gradací děje postaveného na dialozích. Pětioscarové drama zdobí špičkové herecké výkony všech zúčastněných a nervydrásající manželské hádky, které pozvolna odkrývají pravou minulost sklíčených a sarkastických aktérů.

Dunkerk (2018)

Rotten Tomatoes: 92 % (464 recenzí)
Metacritic: 94 % (53 recenzí)
Tom Hardy
Dunkerk
Válečné drama o evakuaci spojeneckých vojáků z pláží Dunkerku, kam je za druhé světové války zahnala německá armáda. Režisér Christopher Nolan rozdělil příběh na tři úrovně (pevnina, nebe a voda) a nechával prolínat časové linie, aby upevnil provázanost všech událostí a jejich roli v komplikované záchranné akci. Do ní se se soukromými plavidly zapojovali také civilisté a Dunkerk je vedle válečného běsnění rovněž emocionální ódou na statečnost a osobní oběť všech zúčastněných. Oscaři se rozdávali jen ve třech technických kategoriích, což ale celkové kvality filmu nevystihuje.

Kimi (2022)

Rotten Tomatoes: 92 % (106 recenzí)
Metacritic: 78 % (25 recenzí)
KIMI
KIMI | HBO Max
Neúnavný a věčně experimentující režisér a v tomto případě také kameraman Steven Soderbergh navázal ve své novince na díla Alfreda Hitchcocka či Briana De Palmy. Společně s proslulým scenáristou Davidem Koeppem (Jurský park) vypráví o IT pracovnici trpící strachem z otevřených prostorů, která musí opustit svůj byt, aby vyšetřila závažný zločin. Paranoidní thriller z produkce HBO Max sklízí nadšené ohlasy od kritiků, kteří si všímají inspirace žánrovými legendami stejně jako Soderberghova stylistického umění, které znovuvytváří cosi neokoukaného a osobitého.

Tvář vody (2017)

Rotten Tomatoes: 92 % (461 recenzí)
Metacritic: 87 % (53 recenzí)
Tvář vody
Tvář vody | CinemArt
Romance mezi vězněným obojživelným tvorem a křehkou uklízečkou by mohla být přímým pokračováním padesátkové klasiky Netvor z Černé laguny. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy) maluje plátna s citem renesančního umělce, a ačkoli příběh pracuje také se špionážními motivy a figurují v něm chamtivé a zlé vládní organizace, ústřední roli hrají emoce a přesní herci. Tvář vody získala Oscary za nejlepší film i režii a jde o jednu z nejoriginálnějších hollywoodských velkoprodukcí posledních let.

2001: Vesmírná odysea (1968)

Rotten Tomatoes: 92 % (114 recenzí)
Metacritic: 84 % (25 recenzí)
2001: Vesmírná odysea
2001: Vesmírná odysea
Pomyslný etalon k hodnocení všech dalších sci-fi filmů, které směřují za hranice zemské atmosféry. Vesmírná odysea je zřejmě vrcholným dílem Stanleyho Kubricka a opakovaná neproniknutelnost, symbolika a existenciální rozsah příběhu evokují spíše unikátní mediální artefakt než „obyčejný sci-fi snímek“. Akademie tento hypnotický a málomluvný počin odbyla jediným Oscarem za vizuální efekty.

Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017)

Rotten Tomatoes: 91 % (411 recenzí)
Metacritic: 88 % (50 recenzí)
Frances McDormand
Tři billboardy kousek za Ebbingem
Snímek britského dramatika a filmaře Martina McDonagha se sice v hlavních oscarových kategoriích musel sklonit před Tváří vody, ale do srdcí mnoha diváků a divaček se zapsal výrazněji. Frances McDormand ztvárňuje zhrzenou a truchlící matku, jejíž dcera byla před rokem brutálně zavražděna. Upozorňuje na neschopnost místní policie prostřednictvím demonstrativních billboardů. McDonagh se může spolehnout na skvělé herce, mezi nimiž nechybí Woody Harrelson a Sam Rockwell, a přináší procítěné černohumorné drama.

Olověná vesta (1987)

Rotten Tomatoes: 91 % (82 recenzí)
Metacritic: 76 % (19 recenzí)
Olověná vesta
Olověná vesta | Warner Bros.
Válečný snímek Stanleyho Kubricka předkládá obrázek zničujícího vlivu, jaký má na jednotlivce armádní výcvik a následně i přímá zkušenost s bojem a zabitím. Děj je rozdělený na dvě části. První se odehrává ve výcvikovém středisku a vévodí jí ukřičený instruktor v podání R. Lee Ermeyho, další je zasazena do Vietnamu. V tradičně distancovaném Kubrickově podání jde o jednu z nejmrazivějších válečných studií, které stojí za to naslouchat.

Rocky (1976)

Rotten Tomatoes: 91 % (69 recenzí)
Metacritic: 70 % (14 recenzí)
Sylvester Stallone, Carl Weathers
Rocky | MGM
Nejslavnější boxerský příběh všech dob vyšvihl Sylvestera Stalloneho mezi hvězdy podobně jako jeho fiktivní charakter Rocky Balboa. Ten je v úvodu neznámým boxerem s velkým srdcem a tvrdým úderem, jenž dostane životní příležitost – utkat se se samotným šampionem Apollo Creedem. Oscarová senzace stojí na otevřené osobnosti Stalloneho, jenž obstaral také scénář, a její motivační i lidský přesah nevyprchává ani po více než čtyřech dekádách.

Jih proti Severu (1939)

Rotten Tomatoes: 90 % (102 recenzí)
Metacritic: 97 % (18 recenzí)
Vivien Leigh, Clark Gable
Clark Gable | 1998 New Line Cinema
Nejvýdělečnější a zřejmě nejslavnější americký film všech dob nás uvrhne do období občanské války a nechá nás prožít vášnivou a klikatou lovestory tak, jak to dovedly pouze rozmáchlé produkce klasického Hollywoodu. Clark Gable a Vivien Leigh tvoří ikonický pár filmové historie a monumentální dobový snímek obstojí i v dnešní konkurenci. A to i navzdory čtyřhodinové délce a melodramatické (ovšem současně nádherné a prvotřídní) výpravě. Osm Oscarů a pověst nesmrtelné klasiky, s níž by se měly seznamovat stále nové generace diváků, mluví za vše. Před časem se šířily fámy, že film byl zakázán kvůli rasistickému podtextu, ale přitom je ke zhlédnutí stále.

Východní přísliby (2007)

Rotten Tomatoes: 89 % (200 recenzí)
Metacritic: 82 % (35 recenzí)
Viggo Mortensen
Východní přísliby | Focus Features
Tak trochu jiný gangsterský projekt Davida Cronenberga, jenž se proslavil jako režisér zvrácených hororů. Viggo Mortensen se představuje jako člen zločinecké ruské organizace, jenž ale odhaluje své světlé stránky a pomáhá nevinné porodní asistentce (Naomi Watts), která se ocitla v nelítostném mužském prostředí. Cronenberg tolik nesází na násilí, místo toho mistrně vykresluje charaktery, s nimiž vše prožijeme velmi intenzivně. Mortensen si za roli vysloužil svou první oscarovou nominaci, kterou bohužel neproměnil.

Matrix (1999)

Rotten Tomatoes: 88 % (158 recenzí)
Metacritic: 73 % (35 recenzí)
Keanu Reeves
Matrix
Jeden z nejvlivnějších sci-fi filmů všech dob rozdmýchává apokalyptické konspirační teorie a tvrdí, že žijeme pouze ve virtuální realitě řízené vyspělými stroji. Lidé ale stále vedou odboje a nachází vyvoleného hrdinu v Neovi (Keanu Reeves), jenž musí ovládnout specifickou umělou realitu Matrixu, aby mohl soupeřit se zdánlivě nepřemožitelným nepřítelem. Matrix si rychle získal nejen kultovní status, ale také všeobecný respekt kritiků i ostatních režisérů, kteří se nechávají inspirovat jeho novátorskými triky či pohyby kamery. A také jeho filosofií, jíž mnoho lidí důvěřuje. Na HBO Max si nyní můžete pustit kompletní čtyřdílnou sérii.

Trilogie Pán prstenů (2001 – 2003)

Rotten Tomatoes: 91 % (235) / 95 % (255) / 93 % (274)
Metacritic: 92 % (34) / 87 % (39) / 94% (41)
Pán prstenů: Návrat krále
Pán prstenů: Návrat krále | 2003 New Line Productions
Legendární první výprava Petera Jacksona do Tolkienovy Středozemě nesmí chybět. Pán prstenů je chápán jako špička fantasy tvorby a každá část trilogie nabízí jednak další monumentální střípek do příběhu o odvaze a spojenectví tváří v tvář mocnému nepříteli, jednak absolutně soběstačný a epochální velkofilm. Tři filmy celkem vybojovaly sedmnáct Oscarů, přičemž poslední Návrat krále jich získal hned jedenáct a dělí se o první místo historických tabulek společně s Titanicem a Ben Hurem. S následujícím Hobitem už Jackson takovou chválu a úspěchy nesklidil, ale v rámci případného filmového maratonu si jej na HBO Max můžete rovněž zopakovat, a to dokonce v prodloužených verzích.