Ona

77%
Ona
Ona (Her) je americká romantická komedie o velmi osamělém muži jménem Theodor, který je právě na konci svého rozvodu a veškerý svůj volný čas dělí mezi práci, přátele a hraní videoher. Jednoho dne se proto rozhodne, že i koupí nový operační systém OS1 – první operační systém na světě ovládaný umělou inteligencí jménem Samantha. Samantha mu pomáhá ve všem a Theodor se do ní brzy zamiluje. Před Samanthou, která Theovi dosud dokázala poradit se vším, leží opravdu velký problém, poradit mu s vnitřním bojem který svádí kvůli vědomí, že miluje stroj...


Scénář:

martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 250 bodů
10
Romantických snímků na bázi umění je jako šafránu a tak tento vskutku působí jako zjevení. Dějovým projevem je citový vztah osamělého muže s virtuální realitou. A ten tkví v tom, že má v osobním smartphonu operační systém, který obsahuje intuitivní bytost. Umělou inteligenci s ženským hlasem k nerozeznání od živé bytosti. Projevy jsou tak živé a zásadní, že vznikne veliké osobní pouto, které nakonec přejde až ve vážný citový vztah. Když se to vezme kolem a kolem, tak v dnešní době při pohledu jaké všemožné aplikace se vyvíjejí, by to už nemuselo být ani výmyslem. Citové projevy jsou tak hlavní devizou příběhu a nutno uznat, že takto zpracované mužské touhy a přesvědčení snad ještě natočeny nebyli. Po vizuální stránce je souhra budoucnosti s retrostylem. Všude tzv. chytré přístroje, ale móda a vkus dob minulých. Tempo vyprávění nikam nespěchá, vše má podmanivou atmosféru za doprovodu jemné převážně klavírní hudby, do které je vsazena smysluplná filozofie melancholického příběhu o odcizení a vztazích mezi muži a ženami, při kterém vzniká otázka, kde je hranice virtuálního robotického pocitu a vědomí. Dokáže umělá hyperinteligentní bytost povznést člověka k tak radikálnímu citu jako je láska? Snímek je svým rozsahem určen snad jen pro filmové fajnšmekry, neboť citová stránka věci z každičkého obrazu jenom přetéká. Vrcholem všeho je sex. Už jsme měli možnost něco podobného vidět v akčním snímku ´Demolition Man´ (ano, ony helmy), ale tady jde skutečně o něco jiného. Není to však žádný výmysl. Tak jak je to tu prezentované dnes skutečně existuje na nahrávkách a jedná se o erotickou relaxaci. Takže jak to ukončit. Jedná se o romantický a skutečně citově založený artový počin, který je jen pro zasvěcené. Ostatní se budou děsuplně nudit.
Pete69
Pete69
31 382 bodů
8.5
Sice je to romantický snímek, ale velmi nápaditý a dobře zpracovaný. Láska osamělého muže k virtuální realitě může být mementem pro dny příští.. Věřím tomu, že sociální izolace a virtuální svět v příštích generacích pohřbí život, jak jej dnes známe, to je téměř jistě. Film jako takový se mi proto velmi líbil, je to uvěřitelné..
xxmartinxx
xxmartinxx
22 408 bodů
10
Indie romantika v depresivním oparu. Tenhle sci-fi námět až moc dokonale odráží skutečný svět, Spike Jonze je emocionální ďábel, že dokázal něco tak banálního a zatím nereálného jako vztah s OS rozvést tak intimně a přesvědčivě.


Dodatečné informace

Původní název:
Her (více)
  • USA Ona
  • USA Her
  • USA Lei
Premiéra v ČR:
27. 3. 2014
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
23 mil. USD
Tržby:
47,35 mil. USD (celosvětově)
Knižní předloha:
Čeština:
Ona je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch