Důvody, proč je úspěšné S tebou nikdy důležitým filmem. Čeká nás velký návrat romantik?

Důvody, proč je úspěšné S tebou nikdy důležitým filmem. Čeká nás velký návrat romantik?
S tebou nikdy | Sony
Bývaly časy, kdy romantické komedie (též romcomy) měly v kalendářním rozvrhu velkých hollywoodských studií pevné a zasloužilé místo. Devadesátky mimo jiné patřily Julii Roberts nebo Meg Ryan a hity jako Pretty Woman či Samotář v Seattlu živily kina lépe než řada jejich akčních konkurentů. Trend se přenesl i do nového tisíciletí s romcomy jako Hitch nebo 50× a stále poprvé, jenže minulá dekáda dostala hvězdně obsazené romance do zapeklité situace.
Publikum si oblíbilo superhrdinské kostýmy, klasické reminiscence jako Poznáš, až to přijde? propadly a vedle několika pokusů o dospělé a experimentální uchopení (Ona, do jisté míry také Pasažéři) se žánr na studiové úrovni kompletně vytratil. Roku 2017 dokonce nevyšla žádná romantická komedie s širším uvedením v kinech.
S tebou nikdy
S tebou nikdy
68%
Žánr ovšem přežívá na streamu, kde jej čas od času oživují známí herci a herečky. Rok 2023 se nicméně tomuto trendu vymyká, neboť rozruch vyvolaly hned dva odvážné romcomy s nepřístupným ratingem R a ambiciózními koncepty. Nic ve zlým představilo asociálního stydlína, jehož má před nástupem na vysokou sexuálně zaškolit zadlužená třicátnice v podání Jennifer Lawrence. O velký finanční hit i kvůli vysokému pětačtyřicetimilionovému rozpočtu nešlo, ale tržby ve výši 87 milionů nebyly pro studio Sony úplně mizerné. Minimálně na poměry žánru, který stomilionový hit nepoznal od premiéry Dítěte Bridget Jonesové roku 2016.
S tebou nikdy
S tebou nikdy | Sony
S tebou nikdy zvolilo na jednu stranu nekompromisní a současně spolehlivý princip. Osvědčený Will Gluck, jehož Kamarád taky rád vydělal v kinech 150 milionů dolarů, spojil dva pohledné a talentované herce v atraktivních australských lokacích. Powell i Sweeney jsou momentálně na vzestupu. Herec v Top Gunu navázal na Vala Kilmera a zazářil ve festivalovce Richarda Linklatera Hit Man. Sweeney se proslavila milovanou i kontroverzní Euforií, kde předvedla vyostřené emoční polohy. Do karet nového romcomu hrál i její obdivovaný vzhled a popularita na sociálních sítích. Instagram a TikTok zaplavují videa především teenagerek, které často ještě v sálu po skončení projekce napodobují roztančené momenty z filmu.
Přestože snímek odstartoval rozvláčně a mnozí očekávali, že zcela pohoří, v novém roce vzdoruje očekáváním i rozporuplným recenzím. Druhý víkend v amerických kinech následoval skok na 8,7 milionu dolarů a třetí přisypal rovnou 9,7 milionu, což je historicky vůbec nejlepší posun o třetím víkendu pro titul široce uvedený v období Vánoc. I ty největší premiéry si ostatně nejlépe vedou o prvním víkendu a poté už v různém tempu padají.
Návštěvnost nepolevuje ani měsíc po premiéře a nečekaný dlouhodobý zájem dokazuje, že lidé vítají tradiční přímočarost a další ingredience romantických komedií. Film opravdu netrpí přemyšleností a dění o postavách, které se do sebe zamilovávají navzdory původní tenzi, nezahlcuje vedlejšími liniemi a postavami. Dalo by se říct, že pro mnohé diváky jde o návrat k jiskřivé heterosexuální a bělošské romanci, která se ve světle některých moderních trendů jevila jako přežitá. A to v exotických australských lokacích s tamní divokou faunou (Sweeney při natáčení kousnul dost velký pavouk), což má publikum od dob Krokodýla Dundeeho samozřejmě rádo.
S tebou nikdy
S tebou nikdy | Sony
Nástraha tak tkví především v tom, jakou poučku si z toho studia vezmou. Kritici totiž tenhle návrat ke kořenům vítají jen okrajově a upozorňují na absurdní zápletku, která je dost nerealistická a budí málo skutečné empatie. Podle Scotta Meslowa, autora knihy The Rise and Fall (and Rise Again) of the Romantic Comedy, je však přikrášlování nedílnou součástí tohoto žánru dráždícího často neuskutečnitelné milostné či sexuální fantazie. „Část fantastické nátury romcomů spočívá v tom, že existují v jakémsi zveličeném vesmíru, kde je každý úžasný a duchaplný, a že přitom vidíte ta nejkrásnější místa,“ uvádí.
S tebou nikdy (respektive Jedině s tebou, ale až po stominutovém škádlení) tyhle základní ingredience naplňuje a činí je atraktivními i pro dnešní mladou generaci. Panenská Austrálie a opera v Sydney poskytují vděčnou kulisu a spolu se solidně vypointovaným scénářem a charismatickými herci oživují období, kdy romcomy nebyly jen spotřební náplní streamů. Možná se jedná spíš o souhru okolností a virálně šířených doporučení než o tvůrčí impulz, ale romantické komedie najednou v kinech mají budoucnost a mluví o nich i slavné herecké tváře. V tom je S tebou nikdy momentálně velmi důležitým filmem.
zdroje: Comicbook, Business Insider
Prohlédněte si žebříček nejlépe hodnocených romantických filmů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.