Sydney Sweeney kousl při natáčení pavouk. Virálně vřískat by však měla spíš zvířata

Sydney Sweeney kousl při natáčení pavouk. Virálně vřískat by však měla spíš zvířata
Sydney Sweeney | HBO
„Tvrdili mi, že je vycvičený. Netuším, jak můžete trénovat zatraceného pavouka, to prostě nejde,“ vzpomínala už se smíchem hvězda seriálu Euforie. S tebou nikdy se natáčelo v Austrálii, což dle herečky nevyhnutelně obnáší kontrolu a vyklepání obuvi, jelikož zvířátka se schovávají takřka v každém koutu. Režisér Will Gluck (Kamarád taky rád) nicméně šel takovému setkání naproti a postava Sweeney v jedné scéně vyloví z kraťasů svého kolegy Glena Powella velkého pavouka.
Sydney Sweeney
Sydney Sweeney

Herečka

Už tak realistický záběr se ještě zdramatizoval poté, co pavouk začal proti naplánované inscenaci protestovat. „Kamery se rozběhly a ta věc mě začala kousat. Jenže jsme uprostřed scény, v níž jsem měla ječet. Můj vřískot potom dost zvážněl. A všichni si mysleli, že dělám dost dramatické manýry pro romantickou komedii,“ popsala Sweeney, na jejíž vyděšenou reakci se můžete podívat.
Herečce se nikdo divit nemůže, v plném soustředění na vlastní výkon by kdekoho rozhodilo, že mu objemný a potenciálně jedovatý pavouk náhle prokusuje kůži. „Byla jsem přesvědčená, že je jedovatý a že umřu,“ potvrdila Sweeney. Přítomný doktor do zprávy s žertem napsal, že z herečky se nyní stane Spider-Woman. Netušil, že jejím dalším projektem je opravdu spin-off Spider-Mana s názvem Madame Web.
Není to samozřejmě poprvé, co interakce lidí se zvířaty (zvlášť s druhem nepřizpůsobivým k ochočení) nepřinesla ovoce. Traduje se, že své si užili herci a herečky při natáčení Hitchcockových Ptáků (1963). Odolnost vůči osminohým členovcům musel prokázat také štáb hororu Království pavouků (1977). Pro snímek s Williamem Shatnerem se obstaralo pět tisíc tarantulí a řada lidí skončila s mírně bolestivými kousanci.
Nechvalně proslulé je natáčení zapomenutého dobrodružného thrilleru Řev z roku 1981, který se nikdy nedočkal plošného uvedení v kinech. Film pojednával o životě na farmě mezi 150 lvy a tygry, kteří málem zabili tehdy patnáctiletou Melanie Griffith, kameramanovi Janu de Bontovi zajistili 220 stehů a režiséra Noela Marshalla posílali do nemocnice tak často, že po něm dle jeho manželky a herečky Tippi Hedren pojmenovali celé křídlo.
Království pavouků
Království pavouků | Dimension Films
Zacházení se zvířaty je ostatně dlouhodobým problémem, který dnes mohou vyřešit digitální efekty. Titulkové ubezpečení, podle něhož „nedošlo ke zranění žádného zvířete“, se ovšem mnohokrát ukázalo jako falešné. The Hollywood Reporter například roku 2013 informoval o sérii velkých hollywoodských produkcí, při nichž umíralo značné množství zvířat. Natáčení trilogie Hobit se kupříkladu stalo osudným 27 zástupcům živočišné říše a namále měl také tygří protagonista oscarového filmu Pí a jeho život (2012), který se málem utopil.
zdroje: Entertainment Weekly, Far Out Magazine, The Hollywood Reporter