Scarlett Johansson ukradla firma hlas pro svou umělou inteligenci. Inspirací byla sci-fi romantika

Scarlett Johansson ukradla firma hlas pro svou umělou inteligenci. Inspirací byla sci-fi romantika
Scarlett Johansson jako Black Widow | Marvel Studios
Devětatřicetiletou herečku totiž loni oslovil Sam Altman, šéf firmy Open AI, stojící hlavně za známým chatbotem ChatGPT. Společnost totiž chtěla použít hlas Johansson pro další verzi programu ChatGPT. Podle slov samotné herečky totiž její uklidňující hlas mohl napomoci tomu, aby lidé přijali technologické novinky – tak ji aspoň Altman přesvědčoval.
Scarlett Johansson
Scarlett Johansson

Herečka, Účinkující

8.0
Johansson nakonec odmítla, minulý týden slavnostně představený hlasový systém jménem Sky se jí však extrémně podobá. „Když jsem slyšela zveřejněné demo, byla jsem v šoku, naštvaná a nemohla jsem uvěřit tomu, že by pan Altman použil hlas, který je tak děsivě podobný tomu mému, že ani moji nejbližší přátelé či novináři nedokázali poznat rozdíl,“ napsala Johansson v oficiálním prohlášení, jež je dostupné třeba na zpravodajském webu CNBC. Nezapomněla zmínit, že Altman na sociální síti X napsal příspěvek s prostým zněním „Her“, čímž velmi pravděpodobně narážel na výše zmíněný film.
Její právníci si následně na OpenAI došlápli a důsledkem je omluva a dočasné stažení hlasu Sky z nabídky. Web The New York Times zmínil vyjádření firmy, podle něhož je podobnost Sky s hlasem Johansson veskrze náhodná, jelikož systém namluvila jiná herečka, jejíž totožnost zůstala skryta.
Black Widow
Scarlett Johansson jako Black Widow
Ona (2013)
Ona (2013)
Ona (2013)
Scarlet Johansson se tak opět dostává do centra pozornosti díky ostrému střetu s korporací. V roce 2021 si totiž nenechala líbit chování studia Disney, které marvelovku Black Widow, kde Johansson ztvárnila titulní hrdinku, uvedlo na streamovací službě Disney+ ve stejný den jako v kinech. Z jednorázových plateb na streamu však Johansson ani jiní tvůrci neměli (na rozdíl od tržeb z kin) slíbené žádné provize, což se následně projevilo i během loňské scenáristické a herecké stávky – mezi hlavní témata boje profesních cechů se studii totiž patřily jak tantiémy z děl uvedených na streamovacích službách, tak i limity využití umělé inteligence či digitální skenování herectva.
Zatímco na problematiku tantiémů Johansson narazila před třemi lety, nebezpečnému pokroku technologií musí čelit nyní. Proto také své prohlášení zakončila výzvou k důslednějšímu legislativnímu uchopení osobních práv, vlastní podoby a identity v podobě deepfake a dalších technologií, jež umožňují tyto hluboce lidské atributy zneužít. Nebylo by jistě úplně fér obviňovat technologického giganta, jenž se dlouhodobě pohybuje na hraně etického jednání, z vědomě podvodných praktik, každopádně je sympatické, s jakou vervou se tato výrazná hollywoodská hvězda pouští do soubojů s mocnými.
Podívejte se na náš žebříček nejlepších hereček, kde se newyorská rodačka umisťuje nečekaně vysoko.
Zdroje: The New York Times, CNBC, MovieWeb