Scarlett Johansson končí s MCU. A nelze se jí divit

Scarlett Johansson končí s MCU. A nelze se jí divit
Scarlett Johansson jako Black Widow | Marvel Studios
Zájem o Marvel Cinematic Universe možná v poslední době spíše uvadá, to však nic nemění na tom, že v minulé dekádě šlo o nejvýznamnější filmovou sérii, která znovu oživila zájem o kina a vytvořila hned několik nezapomenutelných kousků (nemluvě o tom, že vzkřísila kariéru Roberta Downeyho jr.).
A navzdory tomu, že toho v MCU udělali za ta léta hodně správně, studio i dnes stále tápe v tom, jak pracovat s ženskými hrdinkami. Čtvrtá fáze nám sice přinesla seriály Ms. Marvel (2022) a She-Hulk: Neuvěřitelná právnička (2021) a Jane Foster byla v posledním Thorovi konečně plnohodnotnou spoluhráčkou boha hromu, pořád je však co dohánět. A hodně to ukazuje příběh Black Widow neboli Natashi Romanoff, se kterou se Scarlett Johansson oficiálně rozloučila. A má pro to dobré důvody.

Scarlett hrála vždy druhé housle

První fáze MCU představovala mnohé klíčové hrdiny, s nimiž jsme strávili následujících deset let. Black Widow s tváří Johansson se poprvé představila ve filmu Iron Man 2 (2010) a poté se zařadila po bok ostatních hrdinů v bitvě o New York v prvním díle Avengers (2012). Chytrá, sexy, nebezpečná a tajemná. Zavládlo vzrušení, co vše nás s touhle postavou čeká. Namísto aby ji však v Marvelu rozvíjeli, udělali z Black Widow věčného sidekicka, který jen sloužil mužským hrdinům.
Scarlett Johansson
Scarlett Johansson - Iron Man 2 | Paramount Network
Black Widow nebyla jediným „pouhým“ člověkem, který sekundoval superhrdinům v Avengers. Dalším byl Hawkeye (Jeremy Renner). Zatímco však jemu v pokračování Avengers: Age of Ultron (2015) tvůrci nadělili backstory s rodinou a tím pádem motivaci k boji, Black Widow znovu nedostala nic. Jen tentokrát neměla k ruce Hawkeye, a tak místo toho věčně stála po boku Bruce Bennera (Mark Ruffalo). Což, pravda, byla v té době zajímavá volba, protože to mezi nimi začalo pěkně jiskřit a už to vypadalo, že se Natasha konečně dočká nějakého osobního rozvoje. Romantický motiv, který navíc u diváků i divaček zabodoval, se ale z nějakého důvodu už poté nikdy znovu neobjevil.
Black Widow za sebou měla již čtyři filmové výlety, a přesto byl její osobní posun prakticky nulový. Ve velkém finále Avengers: Endgame (2019) se alespoň dočkala klíčového okamžiku v podobě oběti v boji s Thanosem. Emociální síla momentu však více vycházela z toho, jak moc jsme si oblíbili samotnou herečku. O její postavě jsme se totiž za celou dobu nic nedozvěděli. Nebyla to však jen Natasha, kterou studio dostatečně neocenilo. To samé potkalo i Johansson, která se uchýlila k žalobě.

Black Widow vs. Disney

Paradoxně až po Engame a Natashině smrti studio konečně oznámilo, že postava dostane vlastní film. Američané mají pro podobnou situaci rčení „too little, too late“, neboli příliš málo příliš pozdě. V roce 2021, kdy již byly karty jejího osudu pevně rozdané, bylo vesměs jedno, jaký příběh nám autoři předvedou. Na výsledku to nic neměnilo. Přesto mohl snímek postavě alespoň dopřát dostatek prostoru, jehož se jí nikdy v předchozích filmech nedostalo. Jenže ejhle. Navzdory tomu, že nese název Black Widow, ve skutečnosti byl jen záminkou pro představení její sestry Yeleny (Florence Pugh).
Black Widow
Black Widow | Marvel Studios
Fakt, že i ve svém vlastním filmu nakonec Natasha hraje spíše druhé housle, nicméně není důvodem, proč se Johansson začala se studiem soudit. Za to mohlo náhlé rozhodnutí, že snímek současně poputuje do kin i na streamovací službu Disney+. V Myším domě tím chtěli chytře vyzrát nad pandemií, jenže jaksi přešli smlouvu s Johansson, která měla slíbená procenta z tržeb kin, avšak o nějakém uvedení na streamovací službu nebylo v dohodnutém kontraktu ani slovo. Disney tímto krokem automaticky snížil komerční potenciál filmu v kinech, což se na tržbách projevilo. Snímek si celosvětově odnesl ze sálů pouhých 379 milionů dolarů a ze streamingu nešlo Johansson nic.
K soudu se případ nakonec nedostal. Studio se s herečkou vyrovnalo, neoficiální zprávy mluví o 40 milionech dolarů. Nějakou dobu po skočení sporu to vypadalo, že Johansson nejenže získala, co chtěla, ale navíc zůstala v MCU, neboť se měla připojit k tehdy neoznámenému projektu. K jeho odhalení nicméně nikdy nedošlo, a když byla poté v animované sérii What If…? nahrazena Lake Bell, bylo prakticky jasné, že se do MCU nevrátí. A to nyní potvrdila sama herečka v podcastu The Goop Podcast, kde si povídala s kolegyní z MCU Gwyneth Paltrow: „Skončila jsem. Tahle kapitola je za mnou. Udělala jsem, co jsem měla.“ Inu, divit se jí nikdo nemůže.

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Ostatní7. 5. 2023
Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Všechny Marvel filmy chronologicky.