Metoda Markovič: Hojer

92%
Metoda Markovič: Hojer
Šestidílný seriál s názvem Metoda Markovič: Hojer přináší podrobné svědectví o vyšetřování případu Ladislava Hojera, mladíka, který se v roce 1983 postupně přiznal k šesti sadistickým a sexuálně motivovaným vraždám mladých dívek. Vyšetřovatel Jiří Markovič přistupoval k tomuto pachateli velmi lidsky a s pochopením, což nevyhovovalo vedení tehdejší kriminální služby. Po dvouletém podrobném šetření byl Hojer odsouzen k trestu smrti oběšením. Kromě tohoto stěžejného případu se vracíme o čtyři roky zpět a sledujeme některé souvislosti ve vyšetřování jiných Markovičových případů.




Recenze: Metoda Markovič: Hojer

Kinobox.cz
70%

Kdyby se tvůrci jen trochu usměrnili a soustředili se lépe na silné stránky svého díla, prospěli by tím sobě i nám. I tak se ale jedná o velmi silný zářez Voya a jistě to lepší (možná i nejlepší) z dosavadní dramatické tvorby této platformy. Mrazivá kriminálka o jednom extrémním případu, v němž se odráží všechno zlo naší každodennosti.


hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
8
Bohužel pořád platí, že kromě kriminálek, ty seriály nějak nedáváme.. Metoda Markovič: Hojer rozhodně patří k těm lepším v posledních letech, když sází na dobové kulisy, atraktivní téma a jistou netradičnost. Ale mohlo to být o tolik lepší.. Ústřední duo Lněnička a Uhlík aka Markovič a Hojer se rozhodlo, že změní kriminální dějiny a nastaví zlu jinou tvář. A v době, kdy se výslechy prováděly násilím a zase násilím, se kriminalista Markovič rozhodne změnit přístup a zlu nastaví druhou tvář, čímž docílí nejen vyřešení svého případu, ale naváže s sériovým vrahem Hojerem tak silné pouto, že se mu zločinec začne soustavně přiznávat ke všem vraždám, které v minulosti způsobil.. On totiž Hojer je trošku prosťáček, čehož celý československý právní systém využije, aby si ulehčil práci a Hojerovi vnukne paradigma, že státním orgánům se lhát nesmí.. "Metoda Markovič" není úplně revoluční, a kdo se díval na Mindhuntera, anebo vůbec někdy viděl více kriminálek, tak rozhodně vnímá, že tohle není pojem, že kriminálky různě po světě nejásají s glosami "udělal jsem na něj Markoviče", to bych zase tu českou ješitnost mírnil (něco jak okolnosti vynálezu bleskosvodu).. Metoda Markovič je dost atypická kriminální série, která ve skutečnosti není moc o detektivní práci a vyšetřování, minimálně ne ve standardním podání. A dívá se na celé řádění vraha až formou důkladné rekonstrukce všech případů za účasti samotného vraha Hojera. Díky čemuž se dostáváme mezi policejní postupy úplně jinak, než tomu bylo doposud v jiných dřívějších seriálech. Ovšem ve finále je to celé trošku nefér vůči oběma zúčastněným.. Metoda Markovič: Hojer je neobvyklá někdy malinko morbidní, ale taky neobvykle působivá.. Petr Uhlík jako Láďa Hojer je naprosto excelentní a v letošním roce tenhle mladý objev dokazuje, že je ho pro ty nekonečné seriály zatracená škoda a má opravdu na mnohem víc. A zase kolega Petr Lněnička jako Jiří Markovič předvádí konečně nějaký důstojný výkon a v roli kompenzující si nějaké rodičovské komplexy taktéž nemá chybu, jen on tou tváří seriálu nebude.. Fascinující pokoukání, od kterého se opravdu těžko odtrhává, i přestože není ani zdaleka tak bezchybné, jak se proklamuje. Hlavním deficitem je přílišná délka celého projektu, jež úplně nesmyslně trvá až šest hodin, když zručný filmař by ji dokázal podle mě bez problémů vměstnat do jednoho celovečerního filmu, a že by to šlo. Příběh Markoviče a Hojera by se zúdernil a mohly by se z něj vynechat všichni další vrazi a jejich vlastní případy, které tady zbytečně zdržují a pro vývoj ústřední linky nejsou důležití.. Metoda Markovič: Hojer si ale svoji pozornost zaslouží a bratři Hruškové přišli s látkou, které má smysl se věnovat a nezbývá tak doufat, že se Metoda Markovič za nedlouho dočká pokračování s dalším jménem za dvojtečkou.. 75%
avenis
avenis
8 151 bodů
8
Hodnotím-li tuto kriminální sérii jen jako dobrou detektivku, pak ano. Kamera, která často kouká zespodu, dobrý střih, snaha o co nejvěrnější zachycení dobových reálií. Po prvním díle jsem upoutaná, to ano. Vždycky je však nejtěžší, obzvlášť pro mladého režiséra, aby udržel u herců dobový projev. Což se tady bohužel nepovedlo. Herci mají projev současný, uvolněný. Chybí mi tam ta vnitřní ostražitost, se kterou tehdy lidé mluvili a jednali. Naopak všudypřítomné cigarety, to odpovídá tehdejším zvyklostem. Kouřilo se všude... Ale co je úplně mimo mísu, kudrny sestřiček žákyněk. Tohle nejsou ty "květáky", které se nosily. :)
Druhý díl je zoufale rozvláááčný. S dalšími díly se to zlepšuje a začíná mi být jasné, o co tvůrcům šlo. Na konci posledního dílu jsem nostalgicky posmutnělá. A k seriálu se vrátím.
Veronika Rada
Veronika Rada
924 bodů
10
Skvělé snad bude nastavená laťka pokračovat i v další ohlášené sérii.


Dodatečné informace

Původní název:
Metoda Markovič: Hojer (více)
  • Česká republika Metoda Markovič: Hojer
Premiéra v ČR:
26. 1. 2024
Distributor:
Voyo
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch