Volejte Saulovi

93%
Volejte Saulovi

Saul Goodman je tak trochu šílený a morálně pochybný právník z Albuquerque v Novém Mexiku, který se za každou cenu snaží zůstat mimo budovy soudu. Má nevybíravé způsoby, stovky známých ze všech oborů od prodejce vysavačů až po nájemné vrahy a je ochoten riskovat prakticky cokoliv. Stačí jen, když dobře zaplatíte. Better Call Saul je prequel spin-off oblíbeného seriálu Breaking Bad, který se soustředí na populární postavu právníka Saula Goodmana v rámci událostí předcházejících původnímu seriálu, kdy ještě nebyl právníkem Waltera Whitea. O tvorbu seriálu se postaral Vince Gilligan, který má na svědomí i Breaking Bad, spolu s Peterem Gouldem, jenž také napsal scénář k několika epizodám





Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
9
Breaking Bad je pro mě asi nejlepší hranej seriál vůbec. Je konzistentně dobrej (narozdíl od Game of Thrones) a dokončenej (narozdíl od Mindhuntera). Better Call Saul je jen o něco slabší, ale přesto velmi dobrý počin. Pokud bych neviděl BB, chtěl bych BCS vidět jako první, protože BB na něj plynule navazuje a navíc jsem věděl, že jisté postavy v kritických situacích neumřou, protože se musí objevit v BB - přesto je však show natolik dobře napsaná i natočená, že to tomu na napětí tolik neubírá. Velmi mě těší, když postavy jednají konzistentně s nějakou vnitřní logikou toho, jaké jsou - případně toho, co si prožijí. Spousta postav je zde schopná a divák jim to věří. To příběhu generuje spoustu zajímavých, dramatických někdy i humorných linek, v nichž se postavy snaží vysekat z různých komplikovaných situacích. Jelikož zde však není znát lazy writing, tak se nesetkáme s ničím podobným tomu, co jsem viděl kupříkladu nedávno ve čtvrtém Thorovi, kde si protagonista najednou vzpomněl, že má nějakou schopnost (konkrétně předat část své moci dalším lidem, čímž si vytvoří bojovou jednotku) a tak ji uplatní na děti, které unesl záporák a společně ho porazí. Nic podobného takové sračce nečekejte v tomto seriálu. BCS rozvine příběhy mnoha postav, což pro mě bylo jako pro fanouška BB interesantní. Dokonce mám nyní chuť si znovu dát BB. NEGATIVA: Moc jich neni a ty, které jsou, nejsou příliš zásadní. BB mělo větší tah na branku. Otec od rodiny zjistí, že má raka a tak začne vařit perník top kvality, aby vydělal a zabezpečil rodinu. Příběh se pak dále komplikuje a protagonista se neustále někam posouvá. Saul/Jimmy McGill se naopak první 3 série víceméně plácá na dně. Nejdřív je právník, ale nedaří se mu. Pak o licenci přijde a začne prodávat mobily dealerům... Není to nezajímavé, protože protagonista neustále něco vymýšlí a je to pěkně vykroucenej šmejd, ale nemá to prostě takový tah na branku. Respektive Saulovo linka ho nemá. BCS totiž není pouze a jenom o Saulovi (a jeho partnerce a kariéře). Velkou roli zde hraje také Mike, Frink a kartel Salamanců. Od 4. série to pomalu začne nabírat na obrátkách, protože se na scéně objeví Hectorův synovec Lalo, kterej začne ostatním dělat tlaky a poslední 6. série je nejlepší ze všech, takže rozhodně má cenu u toho setrvat, i když se to zprvu může zdát někomu jaksi od nikud nikam.
Atchyroz
3 377 bodů
8
85% - Show Better Call Saul, která je spinoffem a zároveň prequelem legendárního Breaking Bad, s sebou od počátku nesla velká očekávání, a v žádném případě nezklamala. Mají to na svědomí ti samí tvůrci včele s Vincem Gilliganem a blízká příbuznost k seriálu o vzniku Heisenberga je znát každou scénou. Objevují se tady předchozí osudy většiny vedlejších postav z této show včele s Saulem, kterého výborně hraje Bob Odenkirk. Tahle postava mě sice nebavila tolik jako ostatní z vedlejších dějových linek, ale rozhodně je dost zajímavá na to, aby utáhla svůj vlastní spinoff. Objevují se zde legendární záporáci jako Gus Fring nebo členové rodiny Salamanca. Dozvíme se více o jejich minulosti a pro fanoušky je tady nepřeberné množství odkazů na předchozí seriál, které fungují více než skvěle a je to velmi dobrá nostalgie. Vlastně všechno kladné z BB je i tady, ať už je to chytrý a vypointovaný scénář, pomalejší, zato gradující tempo, nádherný vizuál, humor, hudba apod. První řada sice ještě nebyla úplně ono, ale i tak dokázala zaujmout. Další tři série šly o level výš a bylo to čím dál lepší a lepší. Vrcholem je pro mne ale pátá sezóna. Nechybí tady napětí, perfektní akční scény a přeměna podřadného právníka Jimmyho MiGila v zastánce zločinců je opravdu úžasná, dává smysl a čím dál více se přibližuje svému charakteru v původním seriálu. Finální šestá série celému seriálu nasadila korunu. Poslední epizoda je jedním velkým perfektně zpracovaným zakončením velké ságy. Určitě velké doporučení a pro fanoušky Breaking Bad jednoznačná povinnost.
Edward
Edward
2 481 bodů
9
9/10


Dodatečné informace

Původní název:
Better Call Saul (více)
  • USA Volejte Saulovi
  • USA Better Call Saul
Premiéra v ČR:
5. 1. 2016
Distributor:
AMC+
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+

Podobné


Powered byJustWatch