Gravitace

78%
Gravitace

Sandra Bullocková ve filmu hraje doktorku Ryan Stone, skvělou lékařku - inženýrku na její první vesmírné misi. George Clooney ztvárnil vesmírného veterána Matta Kowalskyho, který velí svému poslednímu letu před odchodem do důchodu. Jenže během zdánlivě rutinní výpravy do kosmu dojde ke katastrofě. Loď je zničená a Stone a Kowalsky zůstanou ve vesmíru sami, odkázáni jeden na druhého a směřujíc dál do temného vesmíru. Hluboké ticho dává oběma jasně najevo, že ztratili jakékoli spojení se Zemí… a tím i jakoukoli šanci na záchranu. Strach se pomalu mění v paniku, zejména když si oba uvědomí, jak málo kyslíku jim zbývá. Přitom paradoxně jediný možný způsob návratu je pokračování v cestě do hlubokého vesmíru.




Recenze: Gravitace

Kinobox.cz
100%

Gravitace je ukázková prezentace možností současné filmařiny, která se naštěstí skloubila s perfektními hereckými výkony a zcela vypiplaným vizuálem (svůj díl na konečné působivosti má i výborný soundtrack Stevena Price).


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7.5
Audio vizuální nálož, která hlavně na velkém platně dokáže udělat parádu, ale obsahové je prázdná jako vesmír samotný. Technickou stránku vychytal Cuarón k dokonalosti a občas jsem si připadal jako bych byl ve vesmíru spolu s posádkou. Záběry na zemi jsou působivé a z toho věcného točení mi bylo až blivno. Herci byli slušní, ale pro mne jsou jen vedlejší článkem této vesmírné jízdy.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8
Tento film jsem sledoval téměř bez dechu a dokonale jsem se dokázal vžít do dobrodružství, které oba hlavní hrdinové zažívali. Sandra Bullock i George Clooney zahráli brilantně a po technické stránce se také jedná o skvostné dílko. Za mě jedna z vesmírných filmových legend, byť je film relativně mladý.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
Po vizuální stránce zatím nejlepší snímek, jaký do této chvíle kdy vznikl. 3D efekt je plně využit, k tomu naprosto špičkový zvuk, a divácký zážitek z vesmírného prostoru je zajištěn. Zajímavostí jsou i nezvykle dlouhé záběry s přirozeným pohybem kamery, která vyjadřuje nelehké soužití ve stavu bez tíže. Snímek tak má i lehce dokumentární vyznění, zvláště co se týče prezentace trosek ze sestřelené ruské družice. Poukazuje se tím na problém tzv. kosmického smetí, o kterém se v současnosti často mluví. Průběh děje je pochopitelně zlehčen a urychlen. Ono třeba dostat se z jedné družice na druhou není zase až tak jednoduché, jak je tu ukázáno. Vnitřní požár se považuje za skutečně ohromný průser, už co se týče vzniklého žáru, jedovatých zplodin a vůbec úbytku kyslíku. Tady něco takového však Sandře Bullock nijak neublíží. Z vědeckého hlediska nesmysl, ale ve filmu nutný standard. Závěrečný návrat už je jen klasický dějový 'Happy end'. Snímek má dva divácké tábory. Jedni nad tím nepřemýšlí a užívají si filmový zážitek a druzí si mohou hlavu ukroutit nad vědeckými nesmysly. Buď jak buď. Bylo natočeno filmové sci-fi, jaké má po žánrové stránce být, které dokonce udává i nový filmový směr.


Dodatečné informace

Původní název:
Gravity (více)
  • Velká Británie Gravitace
  • Velká Británie Gravity
  • Velká Británie Gravidade
  • Velká Británie Gravitacija
Premiéra v ČR:
3. 10. 2013
Distributor:
Warner
Země původu:
Velká Británie, USA
Rozpočet:
105 mil. USD
Tržby:
723,19 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Gravitace je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch