Tygr a drak

76%
Tygr a drak
Plakát traileru

TYGR A DRAK je epický milostný příběh zasazený do staré Číny. Krásný a silný Li Mu Bai (Chow Yun-Fat) je jedním z nejlepších mistrů nejvyššího bojového umění své doby. V tajném výcvikovém táboře potkává dávnou přítelkyní Shu Lien (Michelle Yeoh). Kdysi v boji zabil jejího snoubence, ale náklonnost mezi nimi je vzájemná. Li požádá Shu Lien, která pokračuje v cestě do Pekingu, aby předala jeho meč, legendární Green Destiny (Zelený osud), do rukou pana Tche, respektovaného vůdce a přítele Shu Lienina otce. Li chce tímto gestem začít po letech bojů novou životní etapu. Odchází do hor poklonit se památce dávného mistra, kterého před lety otrávila kriminálnice Jade Fox (Cheng Pei- pei). Mezi tím se Shu Lien setkává v Pekingu s dcerou guvernéra krásnou Jen (Zhang Ziyi), která je obdivovatelkou způsobu života, jakým žije Shu Lien. Krátce na to je posvátný meč z domu pana Tche ukraden a způsob ukazuje na styl Jade Fox. Po stopách krádeže se jako první vydává Shu Lien. Zelený osud je v rukou Jade Fox a je na Li Mu Baiovi, aby jej získal zpátky a zároveň pomstil všechny mrtvé. Je za to ochoten položit i život...




Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8
Audiovizuální pecka,která ve své době doslova převálcovala konkurenci a získala Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek. Tak jak je u Ang Lee zvykem snímek má vynikající kameru,hudbu a vlastně co je s filmem spojené. Bojové scény mají dokonalou choreografii a vypadají zkrátka dobře. Hodně také filmů prospívá fakt,že vznikl v Číně. Bohužel po stránce příběhu jsem nedostal tolik kolik jsem nejspíš očekával,proto dávám "jen" 80%.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Pěkná podívaná, zejména na prostředí "staré" Číny. Pěkné pozvolné tempo, dobře zvolená hudba a celkově musí film na člověka dělat pěkný dojem. Moc se mi v tomto případě nelíbí typicky čínské silně přehnané bojové scény.. zejména tu poslední v korunách stromů jsem těžce rozdýchával. Jako celek.. pěkné.. 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Hluboké, komplexní a podnětné drama ve spojení s love story v mystické době staré Číny. Snímek sice svojí kvalitou dosahuje vysoké úrovně, ale v čínské kinematografii není ojedinělý. Takových počinů opírající se o staré čínské legendy a báje (mezi něž patří i létání) i s milostným motivem je daleko více a neméně kvalitních, takže vzniká otázka, co na tomto filmu tak utkvělo, že se dočkal tak honosného ocenění. Poutavý příběh o lásce, zradě, morálce, volby a následků uchvátí hlavně svým citovým projevem s kapkou nějakého toho filozofování doprovázené akčními scénami v podobě soubojů, na kterých si dal choreograf viditelně záležet. Co postava, to osobitý charakter a příběh vyprávěn pomalu a srozumitelně. Pomalejší tempo sice dává pocit natahovanosti, ale některým scénám to dodává větší sílu. Z technického hlediska je film natočen velice dobře.

Dodatečné informace

Původní název:
Wo hu cang long (více)
  • Hong Kong Tygr a drak
  • Hong Kong Wo hu cang long
  • Hong Kong Crouching Tiger, Hidden Dragon
Premiéra v ČR:
1. 3. 2001
Země původu:
Hong Kong, Čína, Tchaj-wan, USA
Rozpočet:
17 mil. USD
Tržby:
213,53 mil. USD (celosvětově)

Další z kolekce Tygr a drak


Podobné


Powered byJustWatch