Proč nejlepší filmová gay romance na Oscarech prohrála? Podle režiséra za to může diskriminace

Proč nejlepší filmová gay romance na Oscarech prohrála? Podle režiséra za to může diskriminace
Zkrocená hora | Focus Features
Sám Lee si na nepřízeň Akademie nemůže stěžovat. Jeho Tygr a drak byl roku 2001 zaslouženě vyhlášený nejlepším cizojazyčným filmem a k režisérské sošce za Zkrocenou horu později přihodil další za dobrodružství Pí a jeho život. Přesto v něm hlodá pocit, že všeobecně opěvovaná gay romance přišla o cennou kolektivní trofej dílem kvůli tehdejší diskriminaci. „Ano, asi to tak bude,“ reagoval tvůrce Rozumu a citu na přímý dotaz v čerstvém rozhovoru pro IndieWire. „Zkrocená hora tehdy měla určitý strop. Měli jsme velkou podporu – dosáhli jsme třech vítězství. Ale ten pocit tam byl. Nezadržoval jsem nenávist ani nic podobného, prostě to tak bylo nastavené,“ domnívá se devětašedesátiletý filmař, jenž naposledy experimentoval s vyšší frekvencí 120 snímků za sekundu v dílech Ulička slávy a Blíženec.
Zkrocená hora
Zkrocená hora
77%
Představitelé hlavních rolí Jake Gyllenhaal a Heath Ledger se na Oscarech museli sklonit před Philipem Seymourem Hoffmanem a Georgem Clooneym, kteří vystoupali na pódium za výkony v dramatech Capote a Syriana. Herečka Michelle Williams si připsala první ze svých dnes už pěti neproměněných nominací po prohře s Reese Witherspoon (Walk the Line). Prestižní cenu za adaptovaný scénář však Zkrocená hora získala a v předposlední kategorii večera se z režisérské sošky radoval Lee. Tomu prý posléze řekli, aby se nevzdaloval od jeviště a počkal na předpokládaný triumf svého filmu v sekci o nejlepší film roku.
„Když jsem odcházel z jeviště, zavolali si mě a ukázali mi, kde mám čekat. ‚To je vaše značka. Všichni očekávají, že vyhrajete, tak tu počkejte,‘“ vyprávěl Lee. „Viděl jsem Jacka Nicholsona z profilu, jak otevírá obálku. Trvalo snad deset vteřin, než vyhlásil jako vítěze Crash,“ pokračoval režisér, podle něhož se nikdy nedozvíme hlavní příčinu tohoto zvratu. Před osmnácti lety se ještě dala předpokládat okrajová zaujatost proti filmu orientovanému na LGBTQ+ postavy. Crash oproti tomu nabídl povídkově laděnou mozaiku čeřící sociální postavení aktérů a aktérek z různých společenských vrstev Los Angeles, v níž se to hemžilo hereckými osobnostmi.
Zkrocená hora
Zkrocená hora | Focus Feature
Slavný Roger Ebert se nad Crash rozplýval a jmenoval ho nejlepším filmem roku, obecné přijetí však nedosáhlo úrovně Zkrocené hory a emočně vykalkulovaný příběh se dnes často považuje za jedno z nejslabších oscarových děl vůbec, v jednom pytli s Tomem Jonesem či Zamilovaným Shakespearem. Lee se podle svých slov smířil s tím, že jeho film o tehdy netradičních hrdinech zůstal outsiderem. „Byli jsme odpadlíci v Tchaj-wanu, pak i v Americe, posléze jsme jimi zůstali v Číně,“ přiblížil svou tvůrčí trajektorii. „Vždycky jsem si tak připadal. Přitahují mě příběhy o utlačovaných postavách. Zkrocená hora je v tom tak krásná. Nemám nic společného s gay kovboji z Wyomingu. Proč jsem ale tak plakal? Je to prostě nádherný a dojímavý příběh.“
Je přitom vysoce pravděpodobné, že jen o pár let později by filmu jeho čtvrtého Oscara nikdo neodpáral. Důkazem může být nečekaný triumf LGBTQ+ dramatu Moonlight, jež se postaralo o jiný druh oscarového šoku poté, co tvůrcům původně vyhlášeného vítěze La La Land utnuli radostné poskakování až na pódiu. Warren Beatty a Faye Dunaway totiž omylem četli ze špatné obálky.
Podívejte se také na žebříček nejlepších dramatpodle databáze Kinoboxu.
zdroj: IndieWire