Syriana

68%
Syriana

Politický thriller, který nahlíží do dravého a zkorumpovaného prostředí světového ropného průmyslu, se několika souběžnými dějovými liniemi snaží poukázat na důsledky honby za bohatstvím a mocí. Dostaneme se v něm jak do pracoven washingtonských makléřů, tak mezi muže, kteří dřou na ropných polích v Perském zálivu. Zápletka filmu se rozvíjí na pozadí snahy mladého, charismatického a reformního prince Nasira, představitele nejmenované země v Zálivu, který se snaží vyvázat z dlouhodobě nevýhodných smluv s americkými firmami a vládou, jež sledují jen své zájmy. Nasir, který se má stát dědicem trůnu, přiřkl práva na další těžbu zemního plynu, jež byla dosud v držení texaského energetického gigantu Connex, větší a výhodnější nabídce ze strany Číny. Tento krok je pro Connex a americké obchodní zájmy v této oblasti bolestivou ránou pod pás...




leafroller
leafroller
3 023 bodů
9
Herecky i obsahově slušně naditý film je svědkem a kritikem amerického pojetí zahraniční politiky a obchodu. Ukázkou jejich "šíření demokracie". Činnosti, která rozpoutala další oficiálně nevyhlášenou světovou válku. Válku, která se už nedá zastavit. A já děkuji přírodě, že nemám dětí a jsem již v polovině života, protože co nás čeká, nebude moc pěkné. Je škoda, že film nečerpá ze skutečných událostí, protože myslím, že si spousta lidí řekne, že to snad není možné. Ale nemylte se, je to blíž pravdě než se vám vůbec snilo.
tindersticks
tindersticks
783 bodů
7
Rád bych dal víc než 70 pct, ale obávám se, že z předlohy Simona Baerse See No Evil šlo, obzvlášt s tímhle obsazením, vytežit víc. Clooney, ketrý do role mohutně přibral byl sice oceněn (Zlatý globus, Occar, Bafta), ale i jakožto velký příznivec politickýh thrillerů jsem se nedokázal nadchnou, nebo aspon znepokojeně naštvat nad prohnilým světem, i když chápu proplétající se dějové linky k obému vybízejí. Lepší průměr.

Dodatečné informace

Původní název:
Syriana (více)
  • USA Syriana
  • USA See No Evil
  • USA Sirijana
  • USA Syriana - A Indústria do Petróleo
  • USA Сириана
Premiéra v ČR:
23. 3. 2006
Země původu:
USA
Rozpočet:
50 mil. USD
Tržby:
93,97 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Syriana je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Powered byJustWatch