Olověná vesta

82%
Olověná vesta
Plakát traileru

Snímek Stanleyho Kubricka Olověná vesta (1987) patří k vlně filmů, které se v druhé polovině osmdesátých let vyjadřovaly k tématu vietnamské války (např. Četa a Narozen 4. července Olivera Stonea). Mistrovský snímek se odehrává ve dvou stejně dlouhých kapitolách, jejichž hlavním hrdinou je inteligentní voják s přezdívkou Vtipálek. První část se odehrává ve výctikovém středisku námořní pěchoty v Jižní Karolíně, kde sadistický instruktor Hartman psychicky i fyzicky týrá svěřené nováčky. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Druhá část se již odehrává na vietnamské frontě, kde se i Vtipálek musí uchýlit k tomu nejhoršímu činu. Stanley Kubrick se ve svých dílech vždy zajímal o krajní stavy lidské psychiky a není tomu jinak ani v Olověné vestě. Film lze vnímat jako kritiku či odmítnutí válečné mašinerie. Autor však využil válečného tématu spíše k obecnější výpovědi o tom, do jakého stavu se může i humanisticky založený člověk dostat, ocitne-li se v nelidských podmínkách a beznadějných situacích.




Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8.5
Opět geniální Kubrick. Olověná vesta je kvalitní válečný film,který je neuvěřitelně silný a realistický. Tohle je ten Kubrick,kterého mám tak rád a proč se těším na jeho snímky. Po technické stránce se nedá vůbec nic vytknout. Luxusní podívaná,která diváka rozebere na milion kousků.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
8
Skvěle ztvárněná válka ve Vietnamu, film se lehce opírá o syndrom z války.. Vymývání mozků kadetů, kteří jsou připravováni na válku. Trošku akce se člověk také dočká, ale o tom tento film až tolik není. Hlavní je skvělé a jedinečné zpracování a pohled jinýma očima. Mimo jiné také musím vyzdvihnout vynikající scenérie a ruiny vietnamského bojiště. Opravdu moc pěkná podívaná.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Vynikající válečná deziluze. Vojáci hodinu systematicky ztrácejí lidskost, aby ji pak hodinu nesystematicky nalézali. Asi ne zrovna úspěšně.


Dodatečné informace

Původní název:
Full Metal Jacket (více)
  • Velká Británie Olověná vesta
  • Velká Británie Full Metal Jacket
Země původu:
Velká Británie
Rozpočet:
30 mil. USD
Tržby:
46,36 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Olověná vesta je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch