Pamatujete si je? Známé hollywoodské tváře 90. let, jejichž slávu odvál čas

Pamatujete si je? Známé hollywoodské tváře 90. let, jejichž slávu odvál čas
Nebezpečné hry | Columbia TriStar

Meg Ryan

Meg Ryan
Láska přes internet | 1998 Warner Bros.
Dnes šedesátiletá herečka, již zná z romantických komedií takřka celý svět, zaznamenala průlom roku 1989 v kultovním snímku Když Harry potkal Sally. Následovaly další žánrové klasiky jako Samotář v Seattlu, Láska přes internet či Město andělů a Meg Ryan byla na roztrhání. Skvělou reputaci jí však pošramotil románek s kolegou Russellem Crowem, kvůli němuž ji opustil dlouholetý manžel Dennis Quaid, a po přelomu tisíciletí přestala Ryan publikum zajímat. S Hollywoodem se nadobro rozkmotřila, propadla plastickým operacím a jen zřídka se objevuje ve vedlejších rolích méně prestižních produkcí – naposledy si zahrála v dramatu Dopisy z války z roku 2015, který sama režírovala. Bohužel bez spásného úspěchu.

Bill Pullman

Bill Pullman
Den nezávislosti | 1996 20th Century Fox
Den nezávislosti patří k nejoblíbenějším akčním sci-fi devadesátých let. Bill Pullman v něm ztvárnil Thomase J. Whitmorea, který by s nemalou pravděpodobností zvítězil v anketě nejlepších filmových prezidentů USA. Herec s atraktivní vizáží uplatňoval svůj výrazný žánrový rozsah a kromě drahého blockbusteru byl schopný zaujmout také v rodinné komedii Casper či v mysteriózním dramatu Davida Lynche Lost Highway. V novém miléniu se mu ale velké filmové role spíše vyhýbají a mainstreamové publikum nejvíce oslovil návratem do své nejslavnější role v pokračování Den nezávislosti: Nový útok z roku 2016. Na stříbrném plátně tedy osmašedesátiletý herec dávno nezáří, ovšem zapomínat by na něj neměli hlavně televizní diváci. Jeho výkon v seriálu Hříšnice, který se loni dočkal už čtvrté řady, totiž patří k ozdobám tvorby Netflixu a dává vzpomenout na Pullmanovo nejúspěšnější období.

Alicia Silverstone

pamatujete-na-ne-zname-hollywoodske-tvare-90-let-jejichz-slavu-odval-cas-2
Alicia Silverstone | Paramount Network
V polovině devadesátých let nebyla v Hollywoodu jiná mladá herečka, která by měla nadějnější vyhlídky než Alicia Silverstone. Blonďatá puberťačka známá z hudebních klipů Aerosmith prorazila díky kultovní teenagerské komedii Bezmocná, byla obsazena do role Batgirl a zaujala také v povedené komedii Dožeň, co se dá. Batman a Robin naneštěstí sklidil posměch a možná i jeho přičiněním se další velké nabídky nehrnuly. V posledních dvaceti letech se Silverstone, jíž je stále teprve 45 let, jen sporadicky objevuje ve filmu s vyššími uměleckými ambicemi. Mezi něž lze zařadit třeba Zabití posvátného jelena nebo nedávný horor Chata. Kdysi ikonická herečka se soustředí spíše na výchovu svých dětí a zasazuje se za práva zvířat.

Denise Richards

pamatujete-na-ne-zname-hollywoodske-tvare-90-let-jejichz-slavu-odval-cas-4
Denise Richards | Metro-Goldwyn-Mayer Distributing Corporation (MGM)
Pokud by se v devadesátkách dělala globální anketa, v níž by muži hlasovali pro svůj největší ženský idol, Denise Richards by pravděpodobně byla žhavou favoritkou na prvenství. Budoucí partnerka Charlieho Sheena možná neoplývala kdovíjak oslnivým hereckým nadáním, ale většinou jí stejně stačilo jen stát před kamerou, loupat očima a vyzývavě si prohrábnout vlasy. To ostatně vtipně zúročili tvůrci seriálu Přátelé, kde Richards ztvárnila ikonické cameo Rossovy sestřenice. Na stříbrném plátně pak zaujala hlavně třemi rolemi – v bondovce Jeden svět nestačí, kde její sex-appeal vyvážil i nevhodné obsazení do úlohy jaderné vědkyně, brutální sci-fi satiře Hvězdná pěchota a v erotickém thrilleru Nebezpečné hry. Její prestiž ale postupně uvadala, manželství se zdivočelým Sheenem neprospělo ani její vizáži a plastiky rozhodně nedopadly dobře. Dnes padesátiletá herečka je pozapomenutou ikonou jedné generace, jejíž úpadek charakterizuje například sci-fi Alpha Code, v níž si zahrála po boku Marka Vašuta a Vojtěcha Dyka.

Skeet Ulrich

pamatujete-na-ne-zname-hollywoodske-tvare-90-let-jejichz-slavu-odval-cas-3
Skeet Ulrich | Paramount Network
Hororový hit Vřískot nastartoval roku 1996 kariéru hned několika nadějných herců, z nichž však málokdo dokázal setrvat „u korýtka“. Neve Campbell či David Arquette se mimo danou sérii nijak výrazně neprosadili, ale nejvíc se ztratil představitel Billyho Loomise Skeet Ulrich. Ten měl nakročeno k zářné budoucnosti také zásluhou fantasy hororu Čarodějky nebo oscarové komedie Lepší už to nebude, ale v pomyslné první lize se dlouho neudržel. Postupně přestoupil do podřadnějších a neznámých produkcí, popřípadě k dabingu v animovaném seriálu Robot Chicken. V posledních letech vystupuje také v seriálu Riverdale, ale vždy jde o vedlejší úlohy, které jeho hvězdný devadesátkový status nezúročují. Příliš se mu nedaří ani v milostném životě, žádný z jeho tří vážných vztahů mu dlouho nevydržel. Momentálně nevíme, v čem se dvaapadesátiletý Ulrich objeví v budoucnu.

Edward Furlong

Edward Furlong
Edward Furlong | New Line Cinema
Představitel Johna Connora z druhého dílu Terminátora, který byl v době uvedení nejdražším filmem všech dob, zažil všechny vrcholy i pády spojované s brzkým úspěchem v herecké branži. Trhák Jamese Camerona mu ve čtrnácti letech přinesl slávu i hmotná ocenění a otevřel mu dveře k lukrativním spolupracím s hereckými velikány jako Meryl Streep nebo Jeff Bridges. S Edwardem Nortonem zazářil v kontroverzním dramatu Kult hákového kříže, ale od té doby vystupuje převážně v laciných nezávislých produkcích, které míří rovnou na domácí nosiče. Roku 2003 se měl vrátit jako John Connor do trojky Terminátora, ale produkci odradila jeho závislost na drogách a roli získal Nick Stahl. S alkoholem a dalšími návykovými látkami se Edward Furlong potýkal po celou svou kariéru. Čelil rovněž obvinění z domácího násilí, které proti němu roku 1999 vznesla jeho o třináct let starší přítelkyně Jacqueline Domac, s níž randil od svých patnácti let.
Ani s přibývajícím věkem se Furlong nepolepšil a namísto hereckých úspěchů sbíral problémy a obžaloby. Především od své ženy Rachaely Belle, která se s ním v roce 2009 rozvedla po tříletém manželství a uvedla, že jejich tříletý syn byl pozitivně testován na přítomnost kokainu. Manželku také fyzicky napadal, za což dostal tříletou podmínku. Až roku 2013 skončil za mřížemi za útok na svou novou přítelkyni, čímž svůj zmar a profesní i osobnostní úpadek jen podtrhl. Ve 44 letech má tedy plodná herecká léta dávno za sebou.

Bridget Fonda

pamatujete-na-ne-zname-hollywoodske-tvare-90-let-jejichz-slavu-odval-cas-6
Bridget Fonda | Miramax
Pokračovatelka slavného hereckého klanu a dcera „bezstarostného jezdce“ Petera Fondy se před kamerami objevovala odmalička. Ve čtyřech letech jsme ji mohli vidět v kultovní road movie Bezstarostná jízda a roku 1989, kdy jí bylo 25 let, si vysloužila nominaci na Zlatý glóbus za drama Aféra Profumo. V devadesátých letech si zahrála ve třetím Kmotrovi, v akčňáku Zabiják, psychologickém thrilleru Sama Raimiho Jednoduchý plán a především v tarantinovce Jackie Brown, kde vytvořila nezapomenutelný tandem s legendárním Robertem De Nirem. Přesto si poslední roli připsala roku 2002, kdy se rozhodla s herectvím seknout. Jednak upřednostnila rodinu, jednak utrpěla zlomeninu obratle během závažné dopravní nehody, jednak o ni Hollywood ztrácel zájem. Drahý Opoparchant z roku 2001 byl ostatně nekoukatelným propadákem, který zlomil vaz i Brendanu Fraserovi a možná ji přesvědčil k razantnímu rozhodnutí. Do hereckého důchodu tedy odešla ještě před čtyřicítkou, dnes je jí 58 let.

Geena Davis

Geena Davis
Geena Davis
Herečce známé z Mouchy, Beetlejuice a emancipační klasiky Thelma a Louisa ležel Hollywood na začátku devadesátých let u nohou. Roku 1993 se vdala za režiséra Rennyho Harlina, jenž byl v té době neomylným hitmakerem – na kontě měl třeba dvojku Smrtonosné pasti a tentýž rok uvedl úspěšného Cliffhangera. Společně se pustili do megaprojektu, jímž byl dobrodružný snímek Ostrov hrdlořezů. Produkce výpravného filmu se bohužel setkávala s řadou komplikací, rozpočet narůstal a do kin vplul obrovský pirátský propadák, který oběma hlavním aktérům v podstatě pohřbil kariéru. Harlin sice Geenu Davis režíroval ještě roku 1996 v povedeném akčňáku Dlouhý polibek na dobrou noc a herečka se zapsala do povědomí nové dětské generace také účastí v sérii Myšák Stuart Little, ale po přelomu tisíciletí už o ní skoro nikdo neslyšel. Stabilní příjem má sice zajištěný díky televizi a seriálům jako Exorcista, avšak v šestašedesáti letech je dřívější sláva Geeny Davis nenávratně pryč.

Wesley Snipes

Wesley Snipes
Wesley Snipes
Představitel Bladea se sice pořád chlubí jménem, které má jistý věhlas, ale v kvalitních a navštěvovaných projektech už jej dávno nevídáme. V devadesátkách byl Wesley Snipes skoro všude a vedle akčních perel jako Demolition Man dával průchod svému charismatu také ve hvězdně obsazených kriminálkách Vycházející slunce či Šerifové. Sláva mu ale podle všeho stoupla do hlavy, na place míval konflikty s ostatními pracovníky a roku 2005 žaloval studio New Line Cinema za to, že mu neproplatilo dohodnutý honorář za třetí díl Bladea s podtitulem Trinity. A co víc, navzdory pohádkovým příjmům prováděl dlouhodobé daňové podvody, za něž byl roku 2008 odsouzen ke třem letům odnětí svobody. Trest si odseděl od prosince 2010 do července 2013. V současnosti se pokouší o comeback v retro filmech jako Expendables 3 nebo Jmenuji se Dolemite, ale do práce s ním se velká studia zřejmě moc nehrnou. V devětapadesáti letech už navíc není nejmladší.

Christian Slater

pamatujete-na-ne-zname-hollywoodske-tvare-90-let-jejichz-slavu-odval-cas-8
Christian Slater | Warner Bros.
Hvězda Pravdivé romance a Interview s upírem sice zažívá comeback hlavně zásluhou seriálu Mr. Robot, za který tři roky po sobě obdržela nominaci na Zlatý glóbus (jedna byla dokonce proměněná), ale její fanoušci přesto jen zasněně vzpomínají na úspěšná devadesátá léta. Tehdy byl Christian Slater, jenž prorazil v historické detektivce Jméno růže, podobně vyhledávaným hercem jako rovněž začínající Brad Pitt. Objevil se také v Robinu Hoodovi po boku Kevina Costnera či v Operaci: Zlomený šíp, než jeho kariéra zařadila zpátečku. Po roce 2000 se mu nedařilo a dotáhl to až pod režijní vedení Uwe Bolla v kritikou ztrhané videoherní slátanině Sám v temnotě. V takřka smrtícím natáčecím tempu, kdy stíhá i deset nekvalitních filmů za rok, se zařazuje po bok dalších vyčpělých béčkařů, jako jsou Lance Henriksen nebo Danny Trejo, ovšem jeho soudobé účinkování v televizních projektech mu reputaci možná zachrání. Je mu ostatně stále teprve 52 let a mohl by toho ještě hodně stihnout. Musel by ale začít získávat lepší role než ve filmech jako Můžeme být hrdinové (2020), čímž mu režisér Robert Rodriguez prokázal spíše medvědí službu.

Matthew Broderick

Matthew Broderick
Matthew Broderick | TriStar Pictures
Herec s věčným klukovským výrazem proslul kultovní komedií Volný den Ferrise Buellera z roku 1986, ovšem život mu zatěžkala tragická autonehoda, při níž přišla o život žena s dcerou jedoucí ve voze, do kterého narazil. Přesto si udržoval popularitu díky drahým blockbusterům jako Cable Guy a Godzilla a až po přelomu tisíciletí se ze stříbrného plátna stahoval na úkor divadla. Na prknech, která znamenají svět, ostatně sbíral uznání už na začátku osmdesátých let, a osud stabilní filmové hvězdy mu možná ani nebyl předurčen. Nepočítáme-li dabing, jemuž se s úspěchem věnuje hlavně u animovaných filmů, na velkém plátně jej americké publikum naposledy vidělo roku 2019 v komedii Love is Blind.
Elisabeth Shue
pamatujete-na-ne-zname-hollywoodske-tvare-90-let-jejichz-slavu-odval-cas-1
Elisabeth Shue | MGM
Hollywoodskou kariéru talentovaná Elisabeth Shue nastartovala už v jednadvaceti letech, když si zahrála v kultovním Karate Kid z roku 1984. Na začátku devadesátých let už měla za sebou role v Koktejlu s Tomem Cruisem a také v Návratu do budoucnosti a její sláva stoupala ke hvězdám, i když ji přibrzdila tragická smrt staršího bratra na rodinné dovolené. Aby rodině v těžkých časech pomohla, brala zavděk i menšími vedlejšími úlohami. Na vrchol se dostala roku 1995 díky dramatu Leaving Las Vegas s Nicolasem Cagem, kde za ztvárnění prostitutky obdržela oscarovou nominaci. Od té doby sice pracovala s významnými režiséry jako Woody Allen či Paul Verhoeven, ale většinou šlo o vedlejší role, v nichž jí nebylo umožněno dostatečně vyniknout. Zatím naposledy jsme mohli osmapadesátiletou Shue spatřit ve válečném dramatu Greyhound s Tomem Hanksem a v seriálu Cobra Kai, kde si zopakovala svou průlomovou roli z Karate Kid.

Christina Ricci

Christina Ricci
Christina Ricci
Jedna z nejzářivějších dětských hvězd své doby uhranula publikum ve dvou dílech Addamsovy rodiny nebo v Ospalé díře po boku Johnnyho Deppa. Christina Ricci se vyhledávanou herečkou stala již v deseti letech a její nezaměnitelná vizáž ji k úspěchu předurčovala. Jako mnozí další, také ona však zcela nezvládla přechod do dospělosti, který je v herecké branži vždy ošemetný.Po úspěšné Zrůdě z roku 2002, kde vedle oscarové Charlize Theron rozhodně nezapadla, Ricci vystupovala ve stále méně ambiciózních produkcích, o nichž se toho moc nenapsalo a o které diváci nejevili zájem. Speed Racer od tvůrců Matrixu bohužel propadl a svět velkofilmů se herečce s uhrančivým pohledem uzavřel. O Vánocích jsme ji mohli vidět v menší roli ve čtvrtém Matrixu, ovšem na filmový comeback to v záplavě druhořadých nezávislých projektů rozhodně nevypadá. Jednačtyřicetileté Christině Ricci ovšem napravují reputaci alespoň televizní seriály jako The Lizzie Borden Chronicles a hlavně Yellowjackets.

Leelee Sobieski

pamatujete-na-ne-zname-hollywoodske-tvare-90-let-jejichz-slavu-odval-cas-5
Leelee Sobieski | Warner Bros.
Herečka s americkými kořeny po matce a francouzsko-polskými po otci se v pouhých deseti letech účastnila konkurzu na roli v dramatu Interview s upírem, kterou nakonec získala Kirsten Dunst. Zoufat ale nemusela, jelikož ve čtrnácti letech zaujala samotného Stanleyho Kubricka, jenž ji obsadil do svého posledního snímku Eyes Wide Shut. Na sklonku devadesátých let si Leelee Sobieski zahrála také v blockbusteru Drtivý dopad a stala se nejmladší herečkou, jaká kdy ve filmu ztvárnila Johanku z Arku. Bylo to v televizním filmu Johanka z Arku s Jacqueline Bisset, za který Sobieski obdržela nominaci na Zlatý glóbus. Přes thrillery jako Skleněný dům a Jízda do pekel se ale propracovala do kritických propadáků, jakými byly horor Rituál s Nickem Cagem a historické béčko Ve jménu krále s Jasonem Stathamem. S hraním skončila roku 2012 a všechny síly vrhla do kariéry výtvarnice – maluje obrazy a vytváří sochy v abstraktním stylu. V pouhých osmadvaceti zamávala Hollywoodu prý také proto, že většina filmových rolí zahrnuje spoustu sexuality, s čímž nechtěla mít nic společného.

Helen Hunt

pamatujete-na-ne-zname-hollywoodske-tvare-90-let-jejichz-slavu-odval-cas-7
Helen Hunt | Warner Bros.
Otcem osmapadesátileté Helen Hunt byl divadelní režisér a učitel herectví, její profesní dráha tudíž byla předurčena. S hraním začala už v šesti letech, ale průlom přišel až roku 1987, kdy ve čtyřiadvaceti zazářila po boku Matthewa Brodericka v komediálním dramatu Projekt X. Byla to však až devadesátá léta, která blonďaté rodačce z Los Angeles nebývale přála. Popularitu jí zajistil sitcom Jsem do tebe blázen, za který získala v rychlém sledu tři Zlaté glóby z šesti nominací, a filmovou hvězdu z ní udělal katastrofický trhák Twister z roku 1996. Absolutní vrchol její kariéry nastal roku 1998, kdy vyhrála Oscara za snímek Lepší už to nebude, v němž s grácií přihrávala protivnému Jacku Nicholsonovi. Zahrála si ještě v Trosečníkovi a dojemném dramatu Pošli to dál, ale tím výčet jejích výrazných rolí pomalu končí. Po čtyřicítce už nedokázala navázat na minulé úspěchy a udržet se mezi hereckou elitou, přičemž ojedinělá známka comebacku přišla roku 2013. Tehdy si připsala druhou oscarovou nominaci za romantickou komedii Sezení. V projektech áčkových parametrů ale Helen Hunt v posledních deseti letech nevídáme a mainstreamové publikum na ni spíše zapomnělo. Roku 2019 se po dvaceti letech obnovil seriál Jsem do tebe blázen, ale očekávaného ohlasu se bohužel nedočkal.

Damon Wayans

Damon Wayans
Damon Wayans
Člen známé rodiny Wayansů je jedním z devíti sourozenců, z nichž většina pracuje v zábavním průmyslu. Například jeho bratra Marlona Wayanse známe ze série Scary Movie nebo z Requiemu za sen. Damon vystupoval od roku 1982 jako stand-up komik, krátké cameo měl v Policajtovi v Beverly Hills. Se svými bratry účinkoval v seriálu In Living Colors (1990 – 1994), načež se rozhodl zaměřit na filmovou kariéru. A začal ve velkém stylu, když po boku Bruce Willise zazářil ve zřejmě nejslavnější buddy detektivce všech dob, v legendárním Posledním skautovi. Zahrál si také v Posledním akčním hrdinovi s Arnoldem Schwarzeneggerem, ztvárnil majora Paynea ve stejnojmenné komedii a s Adamem Sandlerem špičkoval ve snímku Střelený. Po přelomu tisíciletí se ale z filmových produkcí stáhl. Možná i proto, že ačkoli výše zmíněné snímky postupně získaly kultovní status, při uvedení v kinech se jim vůbec nedařilo. Dnes jednašedesátiletý Damon Wayans zakotvil spíše v televizi a roku 2016 si zahrál hlavní roli v seriálu Smrtonosná zbraň, založeném na stejnojmenné filmové sérii. Ten vydržel tři sezóny, ovšem lukrativní filmové nabídky Wayansovi nezajistil.

Sarah Michelle Gellar

pamatujete-na-ne-zname-hollywoodske-tvare-90-let-jejichz-slavu-odval-cas-9
Sarah Michelle Gellar | Columbia TriStar
Představitelka upíří přemožitelky Buffy už dávno upřednostňuje výchovu dětí a v zábavní branži ji můžeme spíše slyšet. Svůj hlas propůjčuje animovaným postavičkám v seriálech Robot Chicken, Americký táta nebo Star Wars: Povstalci. Před kamerami vystupovala už od svých čtyř let a nechvalně proslula účinkováním v reklamě společnosti Burger King, v níž odrazovala od návštěv McDonaldu. Za to si sama vysloužila zákaz konzumace v „mekáči“ a podle svých slov přišla o spoustu narozeninových oslav svých dětských přátel. Její momentum přišlo roku 1991 díky seriálu A Woman Named Jackie, po němž následovaly výrazné role v převážně teenagerských žánrovkách – publikum mohlo Sarah Michelle Gellar spatřit ve dvojce Vřískotu, v Tajemství loňského léta či ve Velmi nebezpečných známostech. A především ve zmiňovaném a také u nás populárním seriálu Buffy, přemožitelka upírů, za který si vysloužila i nominaci na Zlatý glóbus.
Poté si zahrála třeba Daphne ve dvou filmech o Scooby-Dooovi, v nichž ztvárnil Freda její manžel Freddie Prinze jr. S ním žije šťastně dodnes a mají dvě děti, jejichž výchova je pro herečku, angažující se rovněž v charitativních aktivitách, tím nejdůležitějším. Dnes už Sarah Michelle Gellar platí spíše za kulturní ikonu, která se po přelomu tisíciletí pravidelně umisťovala v různých anketách o ženské sexuální symboly, a filmová kariéra už v jejích čtyřiačtyřiceti letech zřejmě nikdy znovu nepookřeje. Podle všeho o to ale ani neusiluje.

Macaulay Culkin

Macaulay Culkin
Macaulay Culkin | Warner Bros.
Možná nejznámější dětský herec v dějinách, který coby Kevin zůstává sám doma o každých Vánocích už třicet let, neměl vždy na růžích ustláno. Jeho otec byl prý krutý, dobré vztahy neměl herec ani s matkou, a tak nechal jména obou rodičů vyškrtnout ze svého svěřeneckého fondu. Na začátku devadesátých let byl Macaulay Culkin největší dětskou hvězdou Hollywoodu, ze Sám doma se vyklubal obrovský hit a pro pokračování si produkce teprve dvanáctiletého herce pojistila odměnou 4,5 milionu dolarů. Roku 1994 ovšem Culkin účinkoval v sérii propadáků, která vyvrcholila sequelem Sám doma a bohatý, po jehož uvedení se Macaulay rozhodl s herectvím skoncovat.
Vrátil se až roku 2003 v komedii Party Monster, ale namísto obnovení slávy jej čekaly jen problémy kvůli nezákonnému držení drog, které se začaly nelichotivě podepisovat i na jeho vizáži. V posledních letech se věnuje spíše hudbě a díky svým podcastům je oblíbenou internetovou osobností. Na stříbrném plátně už jej ale po překročení čtyřicítky možná neuvidíme, i když roku 2019 si odskočil ztvárnit hlavní roli do komedie Setha Greena Changeland. Budoucnost by však mohl nalézt v televizi, neboť roku 2021 se připojil k desáté sérii populárního seriálu American Horror Story.
Obrázek článku