Sám doma

85%
Sám doma
"Mám pocit, že jsme doma nechali něco důležitého," sdělí paní McCallisterová manželovi na palubě letadla směřujícího přes Atlantik do Paříže. To ještě netuší, že to co doma zapomněli je nejmladší člen jejich početné rodiny, Kevin. Tak začíná nejúspěšnější film roku 1990, vánoční komedie o zapomenutém synkovi a dvou nešikovných lupičích. Kevin vůbec nepropadne panice, právě naopak. Konečně může dělat všechno to, co jinak nemůže. Jezdit po koberci na kolečkových bruslích, přejídat se zmrzlinou, dívat se na nepřístupné filmy. Jeho štěstí však netrvá dlouho. Objeví se totiž dva zlodějíčkové, kteří si na dům McCallisterových dělají zálusk. Ani tentokrát však Kevin neztratí rozvahu a pořádně s lupiči zacvičí. Promění totiž dům v hotovou smrtonosnou past. Přes veškerou volnost a zábavu s lupiči se mu však pomalu začíná stýskat.



Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8.5
Filmová klasika,která o vánocích nesmí chybět na televizních obrazovkách. Sám doma jsem viděl snad 100 krát a stále se u něj dobře bavím. Největší zásluhu na tom má Macaulay Culkin jako Kevin a Joe Pesci s Danielem Sternem coby duo zlodějů. Ta scéna kdy Kevin v domě chystá pasti patři mezi mé nejoblíbenější.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7
První díl je nejlepší. Sám doma je jen jeden a i když poté vzniklo spousta napodobenin, už nikomu se nepodařilo předčit tento snímek. Malý Kevin byl neskutečně přirozený a pomohl tomu i Český dabing, který se tomuto sígrovi s dobrým srdcem dokonale hodí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
Dokonáno jest. Zatímco z východní kinematografie na vánoční televizní obrazovky neodmyslitelně patří 'Mrazík' (1964) ze západu je to Kevin. Osmiletý výtržník, kterého mnohačlenná rodina letící někam do tramtárie vlivem vlastní uspěchanosti a zbrklosti omylem ponechala samotného doma a on s vůlí sobě vlastní musí bránit dům před zlotřilými zloději. Vánoční rodinný film plný nápadů ,humoru i dojetí, se prostě povedl po všech stránkách. Jednoduchý příběh, úžasná vánoční výprava, co scéna, to nějaký vtip, a k tomu všemu naprosto úžasné herecké výkony. Ano, jedná se doslova o herecký koncert jak ve svých rolích zlodějů Daniela Šterna a Joe Pusciho, tak hlavně Macaulaye Culkina, který už měl za sebou čtyři filmy. Nápady nejrůznějších nástrah, jaké Kevin vymýšlí, jsou vlastně inspirovány z mnohých amerických kreslených grotesek a jak se ukázalo, zafungovaly i v hrané podobě. Je to film, který nejvíce funguje právě přes vánoční svátky. Daná atmosféra je zkratka tak dokonalá, že se stala snad i nepřekonatelnou. Troufalé se dá tvrdit, že kdo tento snímek neviděl, a týká se to i výše zmíněného Mrazíka, jako by nebyl.


Dodatečné informace

Původní název:
Home Alone (více)
  • Sám doma
  • USA Home Alone
Premiéra v ČR:
12. 12. 1991
Země původu:
USA
Čeština:
Sám doma je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Sám doma


Podobné


Powered byJustWatch