Vřískot

80%
Vřískot
Poklidné městečko v Kalifornii by prožilo další líný a ospalý den, ovšem studentka Casey Beckerová se svým spoluobčanům poněkud nedobrovolně postará o děsivé rozptýlení. Stává se totiž první obětí vraždícího maniaka, která byla nejdříve přinucena hrát s ním po telefonu šílenou hru, díky které přišel o život její přítel a posléze i ona sama. Na řadě je teď další středoškolačka Sidney Prescottová. Její matka byla před rokem zavražděna podobně jednajícím šílencem, a přestože Sidney svědčila proti údajnému vrahovi své matky, televizní reportérka Gale Wheatersová je přesvědčena, že jde o stejného zabijáka. Je tedy muž, který čeká v cele smrti na vykonání rozsudku nevinen? Podaří se nakonec zjistit totožnost vraha - který vraždí po vzoru scén z oblíbených hororů - dříve, nežli zamorduje Sidney? Na tyto otázky vám už dá odpověď pouze snímek sám...



Recenze: Vřískot

Kinobox.cz
80%

To jediné, co po letech Vřískotu ubírá na lesku, je fádní kamera Marka Irwina. Irwin s Cravenem několikrát spolupracoval v devadesátých letech a již tehdy působil výsledek vybledle. Nešťastný styl snímání je znát především v porovnání s novějšími díly (dvojka je jen o rok starší a vypadá o 100% lépe!) a Vřískotu rozhodně nesluší.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
9
Wes Craven utočí! Tohle je snad můj nejmilejší horor,který miluju už mládí. Hned jak jsem film uviděl,tak jsem se do něj zamiloval. Vřískot v sobě skrývá vše co bych od hororu očekával - vynikající napětí,mrazivou atmosféru,dobře napsané postavy,svižné tempo,slušný příběh a hlavně nezaměnitelného vrahouna. V hororovém žánru je to pro mne kult.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
6.5
Vřískot je dnes již kultovním hororu, já ho beru spíše jako děsivější psycho thriller. Na mě tento film nepůsobí moc hororově a pár lekaček to nezachránilo. Závěr je překombinovaný až běda.. celkově je to docela koukatelná blbina. Viděl jsem jen jeden díl a rozhodl jsem se podívat na celou sérii.. uvidím, jestli tvůrci v dalších pokračováních třeba nepřekvapí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
8
Maskovaný vrah vraždí studenty. Nic víc, nic míň. Wes Craven se pokusil oživit starý dobrý námět subžánru slasher a kupodivu se trefil do černého. Stal se z toho fenomén na mnoho let a jak již dnes víme, vzniklo bezpočet obdobných filmových počinů a téměř nikomu nevadilo, že si jsou podobné jako vejce vejci. Viz např. 'Bazén' (2001), který byl dokonce v Česku natáčený, v Česku se odehrává, a objevují se tam i čeští herci. Wes Craven však nesměřoval k přímé kopii postarších filmových sérii jako jsou 'Halloween', 'Pátek třináctého' či 'Noční můra v Elm Street'. Tady vsadil takříc na lehkou sebeparodii a to bylo zřejmě to, co tak diváky uchvátilo. Snímkem tak povznesl veškerá klišé zmíněných předobrazů, čímž do námětu vnesl jistou originalitu. Film obsahuje vše podstatné. Patřičnou děsivost, krvavé scény, určitou chytrost v daných aspektech dějství, důvtip a ucelený humor. Wesonovi Cravenovi se tímto podařilo nemožné. Film je hororově děsivý a komediálně zábavný zároveň. A vlastně svým způsobem zapojuje do dění i diváka, který může dle své pozornosti vývoje děje předem odhadnout, kdo že se to za tou maskou vlastně skrývá. Není divu, že něco takového mělo vliv k dalšímu filmovému vývoji tohoto subžánru.


Dodatečné informace

Původní název:
Scream (více)
  • USA Vřískot
  • USA Scream
  • USA Vreskot
Premiéra v ČR:
3. 7. 1997
Země původu:
USA
Čeština:
Vřískot je dostupný s českým dabingem

Další z kolekce Vřískot


Podobné


Powered byJustWatch