Je jim okolo 90 let, přesto stále hrají a natáčí. Tyto domácí i zahraniční herecké a režijní legendy vysoký věk nezastaví

Je jim okolo 90 let, přesto stále hrají a natáčí. Tyto domácí i zahraniční herecké a režijní legendy vysoký věk nezastaví
Clint Eastwood | Warner Bros.
Alan Alda (*1936)
Alan Alda
Alan Alda | 2012 Universal Studios
Zasloužilý herecký veterán známý především jako představitel sympatického vtipkujícího lékaře "Hawkeyho" Pierce z nezapomenutelného sitcomu M*A*S*H, za jehož ztvárnění byl 6x oceněn Zlatým Glóbem, oslavil v lednu 85. narozeniny. Jeho zatím poslední filmovou rolí byla v oscarovém snímku Manželská historie z roku 2019. Objevil se také v sedmé řadě seriálu Ray Donovan.

Alan Arkin (*1934)
Alan Arkin
Alan Arkin | Pinterest
Tato herecká legenda, která v roce 2007 obdržela Oscara za vedlejší roli svérázného dědy v okouzlující road-movie Malá Miss Sunshine, má za sebou desítky filmových rolí. Loni se Arkin objevil v krimi Spravedlnost podle Spensera a s Michaelem Douglasem tvoří ústřední herecké duo úspěšného komediálního seriálu Kominského metoda, jehož třetí sezóna bude dostupná na Netflixu v květnu letošního roku. V březnu mu bylo 87 let.

Jiřina Bohdalová (*1931)
Jiřina Bohdalová
Jiřina Bohdalová | Pavla Černá / Česká televize
Jedna z nejpopulárnějších českých hereček, dobře známá komediálními i charakterními rolemi (viz Světáci, Ucho, Chalupáři), již brzy oslaví úctyhodné jubileum. S hraním však stále neskončila. Předloni se objevila v jedné ze dvou hlavních rolí v televizním dramatu Jiřího Stracha Klec a zahrát by si měla i v chystané novince Ireny Pavláskové Vánoční příběh.

Mel Brooks (*1926)
Mel Brooks
Mel Brooks | Columbia TriStar
Hollywoodský režisér proslulý svými parodiemi (Mladý Frankenstein, Vesmírná tělesa) v červnu oslaví neuvěřitelných 95 let. Jeho posledním režijním počinem byly Drákuloviny z roku 1995. Dodnes je ale aktivní jako dabér v animovaných filmech. V roce 2019 propůjčil svůj hlas jedné z vedlejších postav v úspěšném Toy Story 4: Příběh hraček a je rovněž součástí hvězdného "hlasového" obsazení blížícího se snímku Blazing Samurai.

Michael Caine (*1933)
Michael Caine
Michael Caine
Minulý měsíc měla 88. narozeniny jedinečná britská herecká legenda známá z desítek nejrůznějších filmů. Kromě mnoha jiných cen je držitelem dvou Oscarů za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (viz Hana a její sestry, Pravidla moštárny). Začátek Caineovy velkolepé herecké kariéry sahá až do padesátých let minulého století. A zatím to vypadá, že bude ještě chvíli pokračovat. Při natáčení komiksového velkofilmu Batman začíná v roce 2005 si Caine zjevně oblíbil spolupráci se scenáristou a režisérem Christopherem Nolanem - objevil se ve všech jeho následujících filmem (zatím posledním byla loňská sci-fi Tenet). Slavný herec si zahraje i jednu z vedlejších rolích v připravovaném historickém velkofilmu Petra Jákla o českém vojevůdci Janu Žižkovi.

Richard Donner (*1930)
Richard Donner, Bruce Willis
16 bloků - Bruce Willis a Richard Donner
Brzy 91letý režisérský chameleon zodpovědný za takové filmové klasiky jako je horor Přichází Satan, první Superman nebo kompletní tetralogie akčních krimikomedií Smrtonosná zbraň sice naposledy režíroval v roce 2006 (šlo o krimi s Brucem Willisem 16 bloků), nedávno se však nechal slyšet, že hodlá s Melem Gibsonem a Dannym Gloverem natočit mnohými fanoušky vytoužený pátý (a definitivně poslední) díl zmíněné Smrtonosné zbraně. Ovšem zda snímek skutečně vznikne je zatím ve hvězdách.

Robert Duvall (*1931)
Robert Duvall
Robert Duvall
Další obrovská legenda americké kinematografie se nesmazatelně vryla do paměti svými rolemi v absolutních klasikách jako je Kmotr či Apokalypsa. Svého jediného Oscara pak dostal za výkon v hlavní roli v pozapomenutém hudebním dramatu Něžné milosti. Letos 90letého Duvalla jsme mohli vidět v nedávném krimi dramatu Vdovy a zahrát by si měl i v právě natáčeném sportovním snímku Hustle, kde by se měl objevit po boku Adama Sandlera či Bena Fostera.

Clint Eastwood (*1930)
Clint Eastwood
Clint Eastwood
Jeden z největších a nejpopulárnějších hollywoodských drsňáků ani navzdory svým 90 rokům evidentně odchod do důchodu také ještě nechystá. Eastwood původně plánoval ukončit hereckou kariéru snímkem Gran Torino (režírovat chtěl i nadále). Svůj slib však nedodržel a je nadále aktivní jako režisér a i jako herec. Jeho aktuálně posledním již vydaným filmem je drama Richard Jewell, ještě letos by ale měla mít premiéru jeho režijní novinka Cry Macho, v níž Eastwood opět ztvární i hlavní roli.

James Earl Jones (*1931)
James Earl Jones
James Earl Jones | Roadside Attractions
I tento 90letý rodák z Mississippi má za sebou neobyčejně bohatou hereckou kariéru. Největší slávu mu přinesly role ve fantasy Barbar Conan či v komedii Cesta do Ameriky, ale především dabování dvou postav - Simbova otce Mufasy v superúspěšné disneyovce Lví král (v animované verzi i v nedávném "hraném" remaku) a hlavně ikonického Darth Vadera ve sci-fi sáze Star Wars. Naposledy jsme ho mohli vidět v čerstvém Cesty do Ameriky, kde si zopakoval roli krále a otce hlavního hrdiny v podání Eddieho Murphyho.

Angela Lansbury (*1925)
Angela Lansbury
Malé ženy (2017) | BBC / Patrick Redmond
Ano, i představitelka nezapomenutelné spisovatelky a amatérské vyšetřovatelky Jessicy Fletcher ze seriálu To je vražda, napsala ještě pořád hraje. Před třemi roky se objevila např. v pokračování rodinného fantasy muzikálu Mary Poppins se vrací. Zasloužilé britské herečce, jejíž filmová kariéra sahá až do první poloviny 40. let minulého století, bude v říjnu neuvěřitelných 96 let.

Roman Polanski (*1933)
Roman Polanski
Roman Polanski | Česká televize
Oceňovaný, ale také velmi kontroverzní filmař se zapsal do dějin kinematografie mistrovskými díly jako Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť či oscarovým Pianistou. Vzhledem ke svému věku (letos mu bude 88 let) už by také jistě měl právo na odpočinek, přesto je stále aktivní. Loni mělo v českých kinech premiéru jeho pozitivně přijaté historické drama Žaluji!, které pojednává o nechvalně proslulé Dreyfusově aféře.

Donald Sutherland (*1935)
Donald Sutherland
Hunger Games | Lionsgate
Vynikající kanadský herec s nezaměnitelným charismatem, které jako by ho předurčilo k mnoha padoušským (či alespoň velmi ambivalentním) rolím (viz Oheň, Smrtící epidemie), je ve svých necelých 86 letech očividně stále plný energie a chutě do práce. V poslední době jsme ho mohli vidět především v povedené loňské kriminální minisérii Mělas to vědět, kde mu byli hereckými partnery Nicole Kidman a Hugh Grant.

Zdeněk Svěrák (*1936)
Zdeněk Svěrák
Tatínek | Biograf Jan Svěrák
Ojedinělá osobnost české kulturní scény, která má na kontě nespočet úspěchů (a to zdaleka nejen na filmovém poli), v březnu oslavila 85. narozeniny. Nesmírně oblíbený spisovatel, scenárista a herec už v posledních letech sice není ve filmové branži tak aktivní jako dříve, v těchto dnech však natáčí další snímek pod režijním vedením svého (rovněž ohromně úspěšného) syna Jana (Obecná škola, oscarový Kolja). Ten nese název Betlémské světlo a Zdeněk Svěrák v něm ztvární hlavní roli spisovatele, jemuž začnou vstupovat do života postavy z jeho vlastních povídek. Jeho manželku si (už potřetí) zahraje Daniela Kolářová. V nové komedii by se dále měli objevit herci jako Tereza Ramba, Vojtěch Kotek či Ondřej Vetchý. V českých kinech by měl mít film premiéru příští rok.