Cry Macho

56%
Cry Macho
Plakát traileru

Dojemné drama režiséra a producenta Clinta Eastwooda se odehrává v roce 1979. Bývalá hvězda rodea a majitel koňského ranče Mike Milo (Eastwood) dostane od svého šéfa úkol dopravit jeho problémového syna z Mexika do Texasu. Nesourodá dvojice se vydává na strastiplnou výpravu po zapadlých cestách a čelí řadě nebezpečných překážek. Životem znavený jezdec během jejich náročného putování navazuje nečekaná přátelství a nakonec dosáhne vlastního vykoupení. (HBO Europe)




Recenze: Cry Macho

Kinobox.cz
55%

Cry Macho je pro Eastwoodovu tvorbu na jednu stranu příkladným, současně ale poněkud zbytečným dílem. Jeho oddané fanoušky, mezi něž se hrdě počítám, by ničím urazit neměl, jeho "nevýznamnost" a zaměnitelnost ale zkrátka příliš potěšující nejsou. Na druhou stranu, natočit ucházející film v v takto pokročilém věku je samo o sobě dost obdivuhodný výkon i v případě takového kinematografického pardála, jakým je právě Clint.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Cry Macho je dosti podobný Eastwoodovu filmu Pašerák... jenže tady to tolik nefunguje. Příběh starého muže, který veze kamarádovi syna z Mexika do Texasu a cestou je potkávají příkoří a sám Eastwood nakonec najde v Mexiku lásku. Chvílemi to funguje, někdy je to kostrbaté a zbytečně šroubované do slepé uličky. Na Clinta.. nic moc.. ale žádný brak to rozhodně není.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Moc lidí se věku 91 let nedožije. A ten zbytek je většinou rád, že v tomhle požehnaném věku udrží stolici. A pak je tu Clint Eastwood. Filmová legenda, která se samotná prohlašuje jako milovník libovolného aspektu filmové tvorby se na tvorbě filmů podílí od 50. let a dle vlastních slov se do důchodu jen tak nechystá. Herecká, režijní, producentská a skladatelská legenda prostě odmítá odejít do filmového důchodu a ve finále po Gran Torinu a Pašerákovi odmítá odejít i alespoň do důchodu hereckého. Dokazuje to i fakt, že si Eastwood zahrál hlavní roli ve své novince Cry Macho. Adaptace románu N. Richarda Nashe pochází z roku 1975 a už tou dobou se začínalo mluvit o filmové adaptaci. Na filmovou adaptaci definitivně dochází až v roce 2021, kdy se v tomto neo - westernu Eastwood vrací ke svým hereckým kořenům a i tentokrát jako tvůrce servíruje film s přesvědčivým emocionálním přesahem a filmem, který by potencionálně mohl fungovat jako nejideálnější tečka Eastwoodovy kariéry. I přes překonání hranice 90 let působí Eastwood nadále plný energie a nadále působí, že by se s ním člověk nechtěl pustit do křížku. Hlavní myšlenka Cry Macho je poté touha po dosáhnutí mužství, kdy musí Eastwoodův Milo mladému Rafelovi dokázat, co to vlastně znamená být macho. Do té role není nikdo ideálnější než právě Eastwood. Scénář, který kromě autora předlohy Nashe napsal také scenárista Gran Torino či Pašeráka Nick Schenk prezentuje pomalu posouvající se drama, které má v jádru srdíčko na pravém místě a je v zásadě milým příběhem. Zápletka Cry Macho je v podstatě triviální a Eastwood celkově nenatočil zásadní film, který by měl v jeho kariéře vynikat jako jeden z těch nejlepších, přesto to ovšem neznamená, že by neměl zajímavé aspekty. Eastwood se opět tak trochu vrací k westernovému žánru, opět kovboje představuje v tak trochu jiném světle. V jádru je ovšem především význam slova macho, které rozhodně nepracuje s tím, že machové nepláčou. Eastwoodova postava v průběhu nejde daleko k slzám, ve své mužnosti ovšem rozhodně neklesá. A i díky faktu, že je Eduardo Minett šikovný se z kontrastu starého macha a mladého chlapce toužícího býti machem dokáže vystavit skutečně působivý vztah. Slušný vizuál a solidní hudba Marka Manciny už jen lehce kvality Eastwoodovy novinky dorovnávají. Cry Macho je v podstatě velmi jednoduchý film. Tenhle pomalu budovaný neo-western je ovšem dalším povedeným Eastwoodem filmem, který by jako labutí píseň bez problémů obstál. Eastwood by sice neodešel na vrcholu, odešel by ovšem ve velmi slušné formě. Jenže je to pořád Eastwood a ten sám se dle svých slov nadále do důchodu nechystá. Snad nám tohle bude slibovat co nejdelší dobu a o svojí energii jen tak nepřijde.......
avenis
avenis
8 145 bodů
7
Musela jsem se přesvědčit, že Clintův rok narození je skutečně 1930. On je prostě přírodní úkaz. Když film natáčel, bylo mu 90 let! Ohnutý sice, v rodeo-sekvencích zastoupen kaskadérem, přesto stále pohyblivý, vtipný a neradno ho podceňovat. Děj je sice trochu pomalejší, ale má jasnou myšlenku. Nenechat se zlomit a doufat.

Dodatečné informace

Původní název:
Cry Macho (více)
  • USA Cry Macho
Premiéra v ČR:
17. 9. 2021
Země původu:
USA
Rozpočet:
33 mil. USD
Tržby:
16,48 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Cry Macho je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch