Superman

73%
Superman
Plakát traileru

Jmenuje se Kal-el a pochází z planety Krypton. Jako jediný přežil její explozi v obrovské kosmické katastrofě, když ho otec, předvídavý kryptonský vědec Jor-El, vyslal v malé vesmírné kapsli do vesmíru. Dítě přistane na Zemi, poblíž městečka Smallville, kde se ho ujmou bezdětní manželé Kentovi, žijící na osamělé farmě. Od malička má malý Kryptoňan mimořádné schopnosti, které každým rokem sílí. Po smrti adoptivního otce se mladý Clark Kent setká s duchem Jor-Ela, jenž byl zakódován v jednom z kryptonských krystalů. Výsledkem několikaleté otcovy instruktáže je Superman se všemi atributy: umí létat, má superzrak i supersluch, supersílu s níž dokáže zvedat domy i letadla a navíc je téměř nezranitelný. V přestrojení za neohrabaného novináře Clarka Kenta začíná pracovat v deníku Daily Planet. Nejenže se přitom seznámí s pohlednou kolegyní Lois Laneovou, která se stane jeho věrnou družkou a průvodkyní, ale ještě navíc se mu podaří zhatit plán geniálního zločince Lexe Luthora, který chce s pomocí ukradených nukleárních raket odstřelit Kalifornii od amerického kontinentu.




Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
První velký film o Supermanovi je dnes již legendou. Romantické pojetí, troška naivity a triky dnes již úsměvné, ale i ty, před kterými je třeba smeknout klobouk i dnes. Pěkný akční závěr a legendární závěrečný zvrat. Moc se mi nelíbila postava Lexe Luthetra a to ne kvůli jeho představiteli, ale prostě je to ještě padouch amatér bez výraznějších charakterových vad.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
(Režisérská verze) Kultovní snímek, kterým se proslavil představitel hlavní role Christopher Reeve, bez jehož tváře si Supermana už málokdo dokázal představit. Komiksový příběh ve filmovém zpracování nestaví vyloženě jen na dobrodružství, ale přísně lpí i na charakterech všech postav, což získalo své kouzlo a sympatie. Romance už jen dokonala své. Snímek se dostal na takovou výši, že je do dnes naprosto nepřekonatelný. Superman vs. Clark Kent. Christopherem mistrovsky zahrané do sebemenší dokonalosti. Luthera Lexe si střihl Gene Hackman a dá se říci, že je to nejbrilantnější padouch, co kdy vznikl. Na paty mu šlape už jen Joker ve snímku ´Batman´. A Lois Lane? Margot Kidder do ní dala vše, co taková správná ztřeštěná, roztržitá, snad i v jistém smyslu praštěná a hlavně zamilovaná mladá ženská má mít. Triky jsou na nejvyšší úrovni ve své době dosažitelné a tak jsou dnes pro mnohé až s podivem, jak to bez pomoci počítačů dokázali. Největší superhrdina všech dob tímto udělal ohromnou díru do filmového světa a dodnes je svými fanoušky vyhledáván. Proto snad i vznikla prodloužená verze, kde přidané scény mnohé doplňují.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Spíš roztomilé než dobré, ale tak proč ne. I dnes se na to rád podívám a užiju si přinejmenším Hackmanovy hlášky.


Dodatečné informace

Původní název:
Superman (více)
  • USA Superman
  • USA Супермен
Země původu:
USA, Velká Británie
Rozpočet:
55 mil. USD
Tržby:
300,22 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Superman je dostupný s českými titulky

Další z kolekce Superman


Powered byJustWatch