Superman 4

38%
Superman 4

Superman je stále poslem dobra ve světě, tentokrát se hrdina zaplete do světové politiky. Jeho největšímu nepříteli Lexi Luthorovi se s pomocí synovce Lennyho podaří znovu uprchnout z vězení. Pomstychtivý Luthor zosnuje plán, jak se Supermana jednou provždy zbavit. V redakci Daily Planet se mezitím mnohé změnilo: noviny odkoupil bohatý David Warfield, a okamžitě přetváří redakci k obrazu svému. Propustí Perryho Whitea a na jeho místo nastupuje Warfieldova dcera Lucy. Ta se brzy zakouká do Clarka, samozřejmě k velké nelibosti Lois Laneové.

Superman se rozhodne pomoci lidstvu zachránit poškozené životní prostředí. Hovoří na summitu Organizace spojených národů o nutnosti globálního odzbrojení. Poté se rozhodne zničit všechny atomové zbraně, spálí je u Slunce. Díky tomu se Lexi Luthorovi s jeho kumpánem podaří ukrást hrdinův vlas, a vytvořit z něj Biomasu, kterou umístí na atomovou raketu. Poté co Superman danou raketu ve vesmíru zničí, ze záření biomasy vyvstane tvor s nadlidskými silami. Nazývá se Nuclear Man a svou moc odebírá z paprsků Slunce. Lex Luthor tohoto Nuclear Mana ovládá a samozřejmě mu nařídí zničit Supermana. Boj tak může začít.




Pete69
Pete69
29 697 bodů
5.5
Superman 4 je kvalitativně srovnatelný s třetím dílem a nedivím se, že bylo natáčení na dlouhou dobu přerušeno.. už to nestálo za moc. Padouch se vrátil, přibyl zvláštní bezosobnostní Nukleoman a triky se za téměř deset let od natočení prvního Supermana nikam neposunuly. Průměrná záležitost.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
2
Od natočení prvního Supermana s Christopherem Reevem uběhlo plných devět let a tak si nelze nevšimnout, že v tomto čtvrtém volném pokračování herci poněkud zestárli. Do příběhu se plně vrací Lois Lane v podání Margot Kidder a dokonce i Lex Luthor s tváří Genea Hackmana. Bohužel však bez Otise, takže tu tentokrát chybí komická figurka. Zastoupil ho však Lexův synovec, ale ten toho tady zase až moc nijak zvlášť nevytrhl. Námět není nijak překvapivý, neboť téma o jaderných zbraních a nukleární hrozbě se ve své době hojně promítla i přímo v komiksech. Studená válka holt byla studená válka. Film jako takový je ale neskonalá hrůza. Scénář jakoby nebyl vůbec promyšlený. Hodně scén se veze ve značné zkratkovitosti, čímž často nemá dějový vývoj žádnou logiku. Christopher Reeve Supermana pojal tak, jak ho představoval dříve, takže u něj žádná chyba rozhodně není. Chybou bylo razantní zkrácení snímku, který měl mít původně něco přes dvě hodiny. Nebo byl film scenáristicky už i v této verzi tak špatný, že to nestálo ani za uvedení? Co nejvíce utkví, je fakt, že se v tomto příběhu Lois a Superman potažmo Clark Kent k sobě chovají, jakoby mezi nimi dříve neproběhl žádný milostný vztah. Proč to? S tím by se přece dalo dál pracovat. Je tady toho samozřejmě víc, ale to už nemá smysl dál popisovat. Tento film je zkrátka natolik hrozný, že komiksům dělá spíše ostudu. Ta dosazená politika byla spíše na škodu, neb z toho vlastně vznikla politická moralita doplňující světovou politickou situaci na konci 80. let 20. století. Vlastně se jedná o zneužití této postavy ke stavu věci a tak není divu, že to dopadlo jak to dopadlo. A ještě jednou k tomu brutálnímu zkrácení. Není v tom právě ta politika? Zřejmě bylo vystřiženo něco, co se zrovna nehodilo, nebo bylo až moc odvážné či přímo provokativní. Ale to už ví snad jen bůh.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
No... Superman zažil i lepší chvilky. Legendární první a mírně nepovedený druhý díl bych mohl vidět i dnes, ale na trojku a čtyřku se už nikdy nepodívám. Je zajímavé, že i tenhle díl má všechno, co předchozí, ale nějak to prostě nefunguje. Hlavně příšerné triky a nehrající herci film kazí, co jen můžou. Superman narovnávající Americkou vlajku na měsíci je asi nejúsměvnější část, ale jinak je film víceméně k smíchu celý.

Dodatečné informace

Původní název:
Superman IV: The Quest for Peace (více)
  • USA Superman 4
  • USA Superman IV: The Quest for Peace
  • USA Superman IV
  • USA Superman IV: Em Busca da Paz
Země původu:
USA, Velká Británie
Rozpočet:
17 mil. USD
Tržby:
19,3 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Superman 4 je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Superman 4


Powered byJustWatch