16 bloků

63%
16 bloků
Plakát traileru

Vyhořelý policista newyorské policie Jack dostane po propité noci zdánlivě jednoduchý úkol a to převést zloděje Eddieho z vazby k soudu, kde má svědčit v případu policejní korupce. Bohužel i za cestu dlouhou pouhých šestnáct bloků se toho může hodně přihodit. Když si Jack udělá krátkou zastávku v obchodu s alkoholem, jsou přepadeni a ukazuje se, že přivolaná posila v čele s Frankem Nugentem jsou právě ti zkorumpovaní policisté, proti kterým má Eddie druhý den svědčit. Když Frank seznámí Jacka s jejich plánem, při kterém má Jack Eddieho zastřelit a stát se hrdinou, Jack bere svůj a Eddieho osud do svých rukou a prchají pryč... Zvládne Jack Eddieho dopravit včas a ve zdraví k soudu? Akční thriller režiséra Richarda Donnera s hvězdným obsazením Bruce Willise v roli Jacka a Davida Morse v roli zkorumpovaného policisty Franka.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
5
Stárnoucí policista utápějící se v alkoholu má za úkol dopravit k soudu vězně, načež se mu to snaží policejní síly zabránit. Ano, motiv klasického snímku s Clintem Eastwoodem ´Železný stisk´ (1977). V tomto snímku Clinta vystřídal Bruce Willise rozehrávajíc stejnou hru. Jen s rozdílem kratší cesty. Že by se jednalo o předělávku se však neuvádí, takže co to je? Vykrádačka? I ten autobus tam je. Děj je oproti zmiňované klasiky samozřejmě upraven a některé scény dokonce připomínají scény z další předělávky jiného klasického snímku a to snímku ´´Přepadení 13. okrsku´ (2005). Nejedná se o nic jiného než o boj s časem, neboť svědek je v soudní síni očekáván, takže napětí akce a nějaké ty hlášky pro odlehčení je zaručeno. Problémem je, že vlivem faktu, že se děj, opět na rozdíl od výše zmíněné klasiky, odehrává v ulicích města, čímž se bohužel stalo, že akce a další thrillerové sekvence sklouzli do monotónnosti a atraktivity, což způsobilo každou další minutou sestupný pád do hlubin nezajímavosti. zachraňuje to na konci scéna s autobusem, ale nic naplat. Spíše zklamání to nezachránilo. Od celkové ponurosti to nezachrání. Stal se z toho tak spíše průměrný filmový artikl jen tak na odreagování. Akční filmy z devadesátek nadchnou více.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Tenhle film stárne hodně rychle. Navíc se snaží brát celou dobu hodně vážně, což je celkem zbytečné, vzhledem k tomu jak je předvídatelný. Tohle měl Donner vzít jako ační komedii a místo Defa nabrat pořádného hláškaře. 5/10
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7.5
Není to dokonalé, někdy se scény až moc táhnou, někdy naopak jedou v plném proudu. Občasné tajemné zvraty jsou až moc předvídatelné a už jste je alespoň pětkrát viděli. Willis hraje skvěle, o tom ani nemluvě a Bey mu obstojně sekunduje. Jen je škoda, že to je v půle cesty k dokonalosti.

Dodatečné informace

Původní název:
16 Blocks (více)
  • NSR 16 bloků
  • NSR 16 Blocks
  • NSR 16 blok
  • NSR 16 blokova
  • NSR 16 calles
  • NSR 16 przecznic
  • NSR 16 Quadras
  • NSR 16 rues
  • NSR 16 tetragona
  • NSR 16 utca
  • NSR Muerte súbita
  • NSR Solo 2 ore
Premiéra v ČR:
8. 6. 2006
Země původu:
NSR, Německo, USA
Rozpočet:
55 mil. USD
Tržby:
65,66 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
16 bloků je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění