Zběsilý útěk

75%
Zběsilý útěk
Plakát traileru

Prvotřídní, krutě šokující, akční film, který s vámi otřese jako nic předtím. Zbraň, která zabila zkorumpovaného policistu se omylem stane nástrojem pomsty v rukou dvou desetiletých kluků. Otec jednoho z nich, malá gangsterská ryba Joey Gazelle (Paul Walker), se náhle ocitá v dosahu ruské mafie, která za každou cenu chce dopadnout a zlikvidovat toho, kdo připravil o život jednoho z jejich významných členů (Karel Roden). Začíná kolotoč omylů, podrazů a především velkých problémů. Pro Joeyho to bude hodně krušná noc a jestli nenajde tu zbraň včas, mohla by být i jeho poslední.



Scénář:

martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
8
Příběh jedné noci vygradovaný do absurdna. Scénář ostrý jako břitva, temná atmosféra a svižné tempo plné adrenalinu. Děj sice není nijak rozvinutý, ale tady by to bylo jenom na škodu. Po dějové stránce je však toho více něž dost. Atmosféra nabitá vlivem akce a napětím držící hluboký, drsný a emocionální gangsterský výplach, kde Paul Walker v hlavní roli ukázal, že i na takové role má. Pro nás je tendenční účast Karka Rodena opět v roli slizkého padoucha a mnohých dalších českých herců. A není divu. Natáčelo se i v Česku. Nízký rozpočet nebyl překážkou a jak vidět, režisér a scénárista v jedné osobě Wayne Kramer si s tím poradil velmi efektně. Nakonec, byla to jeho vize. Snímek má tedy ve své nonstop akci skvělý vizuální styl. Ne, tohle není Tarantino či Scorsese. Tohle je Kramer a jeho brutální, krvavá, násilná a vulgární gangsterská jízda. Nic víc, nic míň.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Zběsilé tempo někdy stačí k dorovnání nedostatku nápadů a uvěřitelných postav. Zápasil jsem se třema hvězdama, ale nakonec tu čtyřku dám. Vždyť to má i Rodena, tak co bych ještě chtěl?
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Chvíli jsem přemýšlel i o vyšším hodnocení, ale to by vzhledem k jiným, příběhově bohatším a pestřejším, kriminálkám tak úplně neodpovídalo. Zběsilý útěk rozhodně dělá čest svému názvu, nechybí mu dravost, náboj, syrovost a bleskově rozehraná zápletka, v níž se to napětím a slovíčkem "fuck" jen hemží. Velké pozitivum jsou i herci v čele s "rychlým a zběsilým" Walkerem a samozřejmě pošahaným uctívačem Johna Waynea Karlem Rodenem, jenž to zase rozbalil ve velkém a svou roli si evidentně užívá. Škoda jen, že režisér Kramer nechal v závěru až moc prostoru emocím a střelným zbraním a až moc se soustředil na zevnějšek, než aby si pohrál se samotným příběhem, a celé mi to přišlo trochu přeplácané a přehnané. Jinak ale skvělý a originální thriller, za jaký by se nemusel stydět ani mistr David Fincher..

Dodatečné informace

Původní název:
Running Scared (více)
  • USA Zběsilý útěk
  • USA Running Scared
  • USA Între focuri
  • USA La peur au ventre
  • USA La prueba del crimen
  • USA La prueba del delito
  • USA No Rastro da Bala
  • USA Running
  • USA Traqué
  • USA Trexe grigora
  • USA Wild Bullet
  • USA Zbesilý útek
Země původu:
USA, Německo
Rozpočet:
17 mil. USD
Tržby:
9,5 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné