Profilový obrázek

kijifa

Jiří Kűfner

Komentáře 51

Od nejnovějších
  1. Banda
    Banda (2019)
    9
    Parádní seriál. Trochu jiný pohled na superhrdiny. Mám pocit, že v každém díle se stalo něco lehce šokujícího, co mělo diváka chytit. Přestože po prvních pár dílech kvalita trochu klesla, rozhodně pořád stojí za zhlédnutí. Jsem rád, že byla ohlášena druhá sezóna
  2. Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw
    Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw (2019)
    9.5
    Parádní nahláškovaná akční jízda. Která staví hlavně na sladění hlavních hrdinů. Nabízí se podoba s Tango a Cashem. The Rock a Statham spolu ladí na jedničku a je hodně zábavné je sledovat. Film se nebere moc vážně a je to jen dobře. Podívaná na jedničku,která ani minutu nenudí.
  3. To Kapitola 2
    To Kapitola 2 (2019)
    6.5
    To Kapitola 2 určitě není taková pecka, jako první díl. Ve spoustě věcí hodně pokulhává. Chybí chemie mezi postavami, byť film hodně staví na flashbacích. Pennywisse ve své neďábelské podobě nedostal skoro žádný prostor. Příběh sice završen, ale nadšení z prvního dílu o hodně kleslo.
  4. Stranger Things
    Stranger Things (2016)
    10
    Největší seriálové překvapení loňského roku? Jednoznačně! Seriál, který dopředu nikdo nečekal a který se stal skvělým odkazem na osmdesátky. Po trochu pomalejším rozjezdu přibližně od třetího dílu Stranger Things vystřelilo mé nadšení až k nebesům a tam ho udrželo až do úplného konce. Nezbývá než se těšit na to, s čím přijde druhá sezona.
  5. Assassin's Creed
    Assassin's Creed (2016)
    3
    Mám rád herní sérii Assasin's Creed a i proto jsem se na filmové zpracování docela těšil. Bohužel ani tentokrát se nepodařilo zlomit prokletí filmového zpracování videoherních titulů. Další ukázka toho, zkrátit několik desítek herních hodin je velmi složité zkrátit do dvou filmových.
  6. Blade Runner
    Blade Runner (1982)
    5
    Tak tohle dohánění restů z minulosti u mě moc úspěch nemělo. Ano, na svou dobu vizuální špička, jenže příběh určitě není tak zajímavý a složitý, aby zabavil na celé dvě hodiny. Místy jsem se nudil a tak pro mě Blade Runner zůstane velkým zklamáním.
  7. Logan: Wolverine
    Logan: Wolverine (2017)
    10
    Loganovi vážně sluší R-kový rating. Nejen díky němu z akčních scén srší živelnost, která podporuje to, že Logan je v podstatě zvíře. Ačkoliv se jedná o asi nejlepší možné loučení dvou X-Men postav, velkou část pozornosti si pro sebe krade malá Laura, která je zahrána naprosto precizně.
  8. Room
    Room (2015)
    9.5
    Hodně povedená knižní adaptace, která nedělá předloze ostudu, ale k její úrovni jí kousíček chybí. Silný příběh vyprávěný pětiletým klukem, pro kterého je jeden pokoj celý svět. Realisticky působící zážitek plný emocí. Jen škoda, že to vyprávění z dětského pohledu a vlastně celá druhá polovina příběhu na plátně nefunguje tak dokonale, jako v knižní podobě.
  9. Už je tady zas
    Už je tady zas (2015)
    8.5
    Velmi vtipné, velmi znepokojivé. Většinu stopáže jsem se parádně bavil, komediální stránka funguje většinu času na jedničku. Ke konci se ale začne do mysli vkrádat otázka co by kdyby. Tu jen podporují scény s reálnými, nic netušícími lidmy (pokud jsou autentické). Navíc dramatický závěr ukazuje, že i autoři s touhle myšlenkou počítali. Z kina tak odcházím zamyšlen, ale pobaven. 85% budiž obrazem.
  10. Saulův syn
    Saulův syn (2015)
    6.5
    První co mě napadne, když se řekne Saulův syn, bude slovo "Přeceňované". Ne, že by snad film byl špatný, to v žádném případě, ale zkrátka to není taková pecka, jak se snaží všichni tvářit. Rozhodně za to stojí ta syrovost a hmatatelnost Osvětimi a velmi mě zaujalo pojetí vyprávění. Jenže příběh jako takový mě úplně nebavil a v podstatě mi bylo úplně jedno, jak to s hlavním hrdinou dopadne. Světová filmografie rozhodně nabízí zajímavější díla související s tématem koncentračních táborů.
  11. Most špiónů
    Most špiónů (2015)
    9.5
    Spielberg je zpátky a ukazuje, že i v roce 2015 se dá natočit velkofilm bez výbuchů, střílení, honiček a podobných oku lahodících kousků. Stačí k tomu jen smysluplný promyšlený scénář, výborné hlavně postavy a správné uchopení. Za mě rozhodně jeden z Top Ten filmů roku.
  12. Spectre
    Spectre (2015)
    7.5
    Já vím nevím. Spectre vlastně není úplně špatný film, jen je úplně zbytečný. Ty skoro dvě a půl hodiny proběhnou přímo před vámi a se závěrečnými titulky na ně zapomenete. Od Bonda se čeká něco víc. V roce 2015 bylo několik povedených špionských filmů. A ze čtveřice MI, Kingsman, Špion a Spectre, bere Spectre až bramborovou medaily.
  13. Sicario: Nájemný vrah
    Sicario: Nájemný vrah (2015)
    8.5
    Po stránce atmosféry naprostá paráda, zpracování velmi povedené, možná lehce slabší byl jen scénář, který plně nevyužil všeho co mohl. Ať tak či tak, jedná se o velmi povedený kousek.
  14. Avengers: Age of Ultron
    Avengers: Age of Ultron (2015)
    7.5
    Po prvním zhlédnutí mi druzí Avengers přišli stejně dobří, možná o chlup lepší než první díl. S každým dalším zhlédnutím ale pocit z dvojky čím dál tím víc upadá.
  15. Donnie Darko
    Donnie Darko (2001)
    9
    Parádní filmový zážitek. Dvě hodiny, které vám neskutečně zamotají hlavu a ještě hodně dlouho po závěrečných titulkách budete přemýšlet o tom, co se před vámi vlastně odehrálo.
  16. Marťan
    Marťan (2015)
    9.5
    Až překvapivě dobře zvládnutá filmová podoba výborné knihy. Ridley Scott ukazuje, že ještě pořád má filmovému světu co dát. Mattu Damonovi role Marka Whatneyho neskutečně sedla a vůbec všechno funguje přesně tak, jak by mělo. Jednoduše dvouhodinová feel-good jízda s člověkem na Marsu.
  17. Padesát odstínů šedi
    Padesát odstínů šedi (2015)
    2
    Ano viděl jsem Fifty shades of Grey. Ne, nebouchla mi u toho hlava a ani si neodnáším žádnou děsivou duševní poruchu. Přesto už ale tenhle film v příštích padesáti letech vidět nechci. Překvapivě to ale není z toho důvodu, že by to byla až tak tragická hovadina. Jasně není to nic chytrého, ale co do to míry blbosti jsem to čekal mnohem horší. Jenže problém je v tom, že v druhé polovině filmu jsme chtěl jít bušit hlavou doufaje, že se alespoň trochu zabavím, protože tohle není nic víc, než snaha ukázat, jak dlouho se můžou vléct dvě hodiny.
  18. Město 44
    Město 44 (2014)
    4.5
    Dvě roviny, jedna na nějakých 90% a druhá skoro na 10%. Tou první je vizuální stránka, atmosféra, zpracování a v neposlední řadě efekty. Tady poláci ukázali, že se celkem s přehledem srovnají s Hollywoodem. Druhou rovinou je pak příběh a především hlavní (super)hrdina. Kdyby ho zastřelili hned v první scéně, užil bych si zbytek filmu minimálně dvakrát tolik. Kdyby hlavní dějové lince přidali trochu realističnosti, mohli teď poláci skotačit minimálně s 80%. Ale že se ani jedno z toho nestalo, bude bohužel muset stačit jen 45% a komentář "promarněný potenciál".
  19. Kingsman: Tajná služba
    Kingsman: Tajná služba (2014)
    10
    Skvělě, skvěle. Matthew Vaughn překováná sem sebe. Nehorázný nářez, letos zatím rozhodně nejlepší film, který jsem viděl. Neotřelý, místy trochu kontroverzní humor, který člověka dostane do kolen. Takovou bombu jsme teda vážně nečekal.
  20. Focus
    Focus (2015)
    7
    Kdo nečeká filmový zázrak, nebude zklamán. Za mě celkem slušná oddechovka, která se snaží vypadat nepředvídatelně, ale když odhlédneme od detailů, tak je celkem průhledná. Každopádně Will Smith zase po pár letech hraje celkem obstojně a na Margot Robbie se hezky kouká.
  21. Chlapectví
    Chlapectví (2014)
    4.5
    Nemůžu si pomoct, ale Chlapectví mě prostě nebavilo. 163 minut, během kterých se nestane vlastně nic převratného. Vlastně jsem jsem celou dobu čekal, kdy se stane něco, co dá filmu trochu spád, ale nic takového nepřišlo. Vlastně je to ukázka toho, proč je důležité vymýšlet smyšlené příběhy, protože když natočíte život, bude to nuda. Navíc mě neskutečně štvali časové skoky, nebo spíš to, že nebylo jasné, o kolik dní/měsíců/let ten který skok je. Vlastně jediné, co mi na Chlapectví přijde zajímavé je to, že ho autoři vydrželi natáčet celých 12 let.
  22. Čarovný les
    Čarovný les (2014)
    2
    Čiré zlo zabalené v rádoby pohádkovém pozlátku. Jen co ho ale rozbalíte, snaží se vás tohle mrvítko na pohádky zničit na několika frontách. Přední linii vévodí šílená nuda, skoro do poloviny jsem se snažil vnímat, pak už jsme rezignoval a čekal na titulky. Dalším problémem je hudební stránka, ta je totiž naprosto šílená. Za celé dvě hodiny jsem nenarazil na jedinou písničku, kterou bych kdykoliv v životě chtěl slyšet znovu a to je u muzikálu trochu problém. Příběh je jakžtakž zkousnutelný do té doby, dokud se pohádky tak nějak drží "tradičního" zpracování, ale cokoliv co se děje potom je něco naprosto šílenýho. Přesto všechno mi ale nejsmutnější přijde, že tenhle úlet bude mít ve filmografii tolik relativně dobrých herců.
  23. S láskou, Rosie
    S láskou, Rosie (2014)
    8.5
    Všichni čekáte, jak to dopadne. Kdo ne a nechcete se to teď dozvědět, tak překočte na další komentář. A teď k věci. V 80% filmů nemám rád happy endy, z velké části proto, že většinou jde o finální znásilnění třeba i povedeného snímku. Ale pak je tu těch 20%, kdy tam ten šťastný konec prostě být musí. S láskou, Rosie samozřejmě patří k těmhle dvaceti procentům. Celý film prakticky víte, jak to dopadne, ale neštve vás to. Naopak celou dobu si to přejete. Nenucený, uvěřitelný film obsazený těmi správnými herci, navíc viděný ve správném naladění, ve správný čas.
  24. Predestination
    Predestination (2014)
    9
    Je to šíleně složité, zamotané a když do toho budeme šťourat tak i nesmyslné. Skončit první větou, byl bych u jedné hvězdy, jenže v případě Predestination jsou tu všechny tyhle věci úmyslně a dělají z filmu parádní podívanou. Tohle originální vyžívání v časových paradoxech jsem si neskutečně užil, takže přehlížím případné nedostatky a dávám 90%
  25. Velký draft
    Velký draft (2014)
    8
    Ještě nedávno mi byl americký fotbal fuk, jen sport, který si krade název od našeho fotbalu. V té době by asi i moje hodnocení bylo úplně jiný. Jenže nedávno jsem si zjistil něco málo o pravidlech, podíval jsem se na pár zápasů a docela jsem tomu přišel na chuť. Draft day provede diváka zákulisím dne draftu hráčů z pohledu manažera týmu. Příběh se tváří reálně a i když se nic akčního neděje, tak docela utíká. Nemůžu si pomoct, ale mě bavil. Takový lehký sportovní vývar House of Cards.
  26. Výchozí bod
    Výchozí bod (2014)
    8
    Nejdřív nádech romantiky, pak pořádné drama a nakonec opravdové probuzení spirituálního sci-fi. V průběhu už si na mě místy začínala sahat nuda, ale závěr, i když očekávaný, mě dostal a naprosto strhnul.
  27. Černé zrcadlo
    Černé zrcadlo (2011)
    9.5
    Technologické a společenské hrozby dotažené až do té nejextrémnější, místy absurdní, podoby. Neskutečně baví a přivádí na otázku, může to tak jednou být? Novodobé pojetí příběhů ve stylu 1984.
  28. Hvězdy nám nepřály
    Hvězdy nám nepřály (2014)
    9
    Povedené a velmi věrné zpracování knížní předlohy. Po přečtení předlohy jsem byl moc zvědavý, jak dopadne filmové zpracování a dopadlo na jedničku. V podstatě nic mi v něm nechybělo. P.S. Přiznávám, že i když jsem děj znal, měl jsem místy na krajíčku.
  29. Hannibal
    Hannibal (2013)
    9
    Bez debat, Anthony Hopkins byl jako Hannibal skvělý. Ovšem Mads Mikkelsen je neskutečný. Ačkoliv je pravda, že především v první sezoně, je Hannibal víceménně vedlejší postavou, která jen nenápadnými manipulacemi řídí vývoj celého děje. Celkově můžu říct, že první sezona je pro mě díky pomalejšímu rozjezdu o trochu slabší. Ve své druhé polovině ale nabere obrátky, které si udrží až do konce sezony druhé. Už teď se těším, jak se všechno vyvine v sezoně třetí.
  30. Divergence
    Divergence (2014)
    6.5
    Hunger Games trochu jinak a přesto stejně, jen s o trošičku méně sympatickou herečkou. Zase tu máme rozdělený svět, zase tu máme zázračnou slečnu, u které se objeví všechny předpoklady ke zničení systému, který je už sám od sebe stabilní asi stejně jako jednokolka pod zadkem amatéra, zase tu marně hledáme nějakou logiku. A bohužel ani tentokrát nechybí stopáž delší, než by bylo nutné (vzhledem k tomu, že všechno akčnější a zajímavější se stane v posledních 20 minutách). Přesto, stejně jako zmiňované Hunger Games, celkem dobře poslouží jako oddechovka k zabití času. Neurazí, nenadchne, nepřekvapí, nečekejte moc a nebudete zklamáni.
  31. Hercules
    Hercules (2014)
    5.5
    Průměrná oddychovka, u které si dovedu představit, že mohla dopadnout i hůř. Není to úplný nesmysl, ale i tak nad tím radši moc nepřemýšlejte a nechte se vláčet trochu krkolomným dějem. Místy se zasmějete, celé to docela rychle uteče a za pár dní už nebudete vědět, co to vlastně bylo. P.S. The Rock je sice docela fajn, ale tím pravým Herkulem už od základky zůstává Kevin Sorbo
  32. Hon
    Hon (2012)
    10
    Malá lež, po které už nikdy nic nebude jako dřív. Neskutečně mrazivé, neuvěřitelně uvěřitelné. Skvěle zvládnuté drama, které z vás vyždímá řádnou porci zoufalství a pocitu beznaděje.
  33. LEGO® příběh
    LEGO® příběh (2014)
    Všechno je tu božíííí!!! ... pardon, nemohl jsem začít jinak, ale teď vážně ... jenže počkat, ono to vážně boží je. Když jsem Lego Movie viděl poprvé, bylo to v době, kdy pomalu dojíždělo v kinech (takže jsem měl soukromou projekci (jako vážně jsem tam byl úplně sám)) a jsem rád, že jsem tenhle kostičkový film stihl na velkém obraze, protože to bylo asi to nejzábavnějším, na čem jsem zatím letos byl. Film letí naplno skoro celou stopáž, zastaví je jen na chvíli (teď narážím na tu podle mě zbytečnou scénu asi 10 minut před koncem filmu, bez ní by byl film ještě božštější). Ve zkratce, za mě nejlepší animák za hodně dlouhou dobu a jednoznačně adept na nejzábavnější film roku.