Divergence

71%
Divergence

Chicago budoucnosti, to je zpustošené město a rozpadlé budovy tyčící se k nebi. Celá společnost je rozdělena do pěti frakcí, vyznávajících jednu z lidských cností (Neohroženost, Oddanost, Sečtělost, Upřímnost a Mírumilovnost). Každá vyznává jiné hodnoty, ale všechny vzájemně spolupracují a vytvářejí harmonický celek. Hlavní hrdinka Tris podstoupí v 16ti letech povinný „rozřazovací“ rituál, který má určit, které z frakcí zasvětí svůj budoucí život. Takové začlenění je definitivní a ruší i rodinné vazby. „Frakce je víc než krev“ hlásá heslo společnosti. Tris má ale jeden velký problém. Zkouška ukáže, že je divergentní, má předpoklady pro více frakcí. Její myšlení není šablonovité. Její odlišnost ohrožuje fungování celé společnosti. A není v tom sama. Tris postupně zjišťuje, že dokonalé uspořádání frakcí není bez chyb. Naopak – napětí ve společnosti stoupá a hrozí, že sežehne vše, co mu stojí v cestě, včetně jí samotné.




Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Pěkný nápad. Svět po válce se rozdělí na několik frakcí, které mají jasné úkoly a mají spolupracovat. Zbytek jsou odpadlíci.. a právě to mi tam chybělo. Čekal jsem, že i odpadlíci promluví do děje filmu. Jinak se jedná o celkem průhledné sci-fi. Dívka, která nezapadá do škatulek a změní svět. Vše tak trochu v teenage hávu. Je to pěkná podívaná, zejména pak první polovina filmu, potom už se to zvrhne ve snůšku klišé.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Post-apokalyptický svět s totalitním řádem a nadvládou připomínající dění v mraveništi. A to doslova. Lidé tu jsou rozděleni do tzv. frakcí, kde je jejich nadobro životní místo. Každý má určenou svoji povinnost, jinak bude bez milosti zatracen. Idylka to však rozhodně není. Jsou manipulovatelní a odsouzeni dál žít ve strachu. Je tu však jedna, která je něco víc. Něco, z čeho má strach i samotné vedení diktatury. Příběh plný lidského neutuchajícího osudu na poli žánru sci-fi, fantasy ale kupodivu i romance. Příběh volně a plynule vyprávěný bez ambicí tlačit na akci, dramatičnost či jiných filmových aspektů jen aby se někomu zavděčil. Děj je hlavní devizou a je to dobře. Vizuální výprava už dnes nijak nepřekvapí, ale i tak je potřeba zmínit, že ona doba byla vyobrazena velice dobře. Ne, nejedná se o špatné dílo mající v sobě snad i určité varování. Není však pro diváky očekávající těžkou řežbu či podobné bizarnosti. Tohle je snímek takřka pro každého.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Dobrý. Po zkušenostech s Hostitelem jsem byl už připraven na cokoliv, ale Divergent mě fakt příjemně překvapil. Originální to možná moc není, ale koho to v dnešní době remaků a rebootů vlastně zajímá. A navíc Shailene Woodley.. 7.5/10

Dodatečné informace

Původní název:
Divergent (více)
  • USA Divergence
  • USA Divergent
Premiéra v ČR:
1. 5. 2014
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
85 mil. USD
Tržby:
288,75 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Divergence je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Divergence


Podobné


Powered byJustWatch