Město 44

67%
Město 44

Film Město 44 vypráví příběhy mladých lidí, kteří žijí své životy jako by každý den měl být jejich posledním. Není to díky přemíře statečnosti nebo lehkovážnosti – tento postoj je přirozený s ohledem na skutečnost, které čelí. Píše se totiž rok 1944 a jejich příběhy se odehrávají v Němci okupované Varšavě. Tito polští studenti vnímají své zapojení do podzemního hnutí nejen jako vlasteneckou povinnost, ale také jako mladistvé dobrodružství, příležitost se pochlubit před vrstevníky a zapůsobit na dívky. Flirtují, předvádí se a dělají plány během odbojového cvičení, aniž by si uvědomovali, že se blížící léto stane nejtěžší zkouškou jejich života. Netuší, co pro ně válka připravila. Děj filmu Město 44 je postaven na základě skutečných událostí. Polské hnutí odporu představované Zemskou armádou (Armia Krajowa) 1. srpna 1944 zahájilo ozbrojené povstání, které mělo osvobodit Varšavu z područí nacistického Německa. Naši mladí hrdinové pod vedením charismatického vůdce Kobry vytvoří jeden z nejodvážnějších oddílů povstání. Jsou svědky i aktéry obětování se a hrdinství, ale i krutosti, zrady a vraždění. Učí se lásce a zjistí, co je to nenávist. Dějiny jim dají krvavou a krutou lekci v dospívání. Město 44 je filmem se scénografií, kostýmy a vizuálními efekty, které nejen v Polsku nemají obdoby. Speciální efekty vytvářel Richard Bain, který spolupracoval s takovými filmovými vizionáři, jakými jsou Christopher Nolan, Peter Jackson a Terry Gilliam. Vytvořil vizuální efekty pro celosvětové filmové hity, mimo jiné Casino Royale, Počátek, King Konga a Bídníky. Na zpracování ohromujících efektů spolupracovalo také české postprodukční studio UPP a některé části Prahy si zahrály varšavské ulice. Ve filmu pracovalo také přes 3 000 komparsistů, ve filmu bylo použito 5 000 tun trosek, díky nimž tvůrci znovu vytvořili město zničené válkou. (Cinemart)




Recenze: Město 44

Kinobox.cz
50%

Smutné je, že při vší té podívané jsem se nedozvěděl prakticky nic o Varšavském povstání (jen to, že pořád něco vybuchovalo a pořád se muselo někam nebezpečně přesunovat a hledat milé) a že mě naprosto nezajímal osud nikoho z těch mladých, krásných lidí. Tedy, zajímalo mě pouze, zda je uvidíme nahé dříve, než budou mrtví, a většinou jsem nebyl zklamán.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Varšavské povstání zase pro změnu z jiného úhlu pohledu, avšak postavené na faktech a v mnohém i originálním až šokujícím pojetí. Výbuch budovy, po kterém všechny přítomné na ulici srazí tlaková vlna s následným krvavým deštěm kusů roztrhaných těl by asi nechtěl zažít nikdo. Takováto brutalita ve své čisté podobě vystavená tak přirozeným způsobem bez skrytých konvencí snad k vidění ještě ve válečném filmu nebyla. Téměř by divák řekl, že film najednou přeskočil do hororové polohy. Příběh začíná jako obvykle mladistvým nadšením pro boj za svobodu, aby si pak všichni prošli naprostým peklem. Jsou tu vyznačeny charaktery hlavních postav a jejich osobní a rodinné problémy, které se vinou v souvislosti s danou válkou. Po citové stránce tu sice žádná scéna diváka tolik nezasáhne jako mnohé ve snímku Romana Polanskiho ´Pianista´, ale to je dáno hlavně tím, že je příběh zaměřen převážně na boj ve snaze ubránit město. I když takové pokusy tu jsou, jako například snaha dívky zachránit novorozeně. Výprava je naprosto dokonalá a dá se říci, že si na tom tvůrci dali stejně záležet, jako si dávají filmaři ruští u válečných filmů. Podíl na tom má i české ÚPP, které se opět vskutku vyznamenalo. Na snímku by se dalo pochválit mnoho. Národní film plný vlastenectví a solidarity a mezi válečnými filmy nejlepší evropský snímek a to na hodně dlouhou dobu.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Pořádně drsná story s hollywoodským lookem. A už hodně dlouho jsem u válečného filmu neměl takový pocit zmaru jako právě tady. Jasně, pořád by se dalo najít pár chybiček, jako ty všemi zmiňované zpomalovačky, ale jinak se Poláci fakt vytáhli. Btw na tricích pracovali i čeští borci.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Dějově prázné, tak trošku romantický příběh dvou lidí uprostřed válečné zóny. Dvě hvězdičky navíc musím dát za efekty (výstřely, přestřelky, výbuchy apod.) To co předvedla česká postprodukce je mazec, když se chce a jsou prachy, tak to jde. 60%

Dodatečné informace

Původní název:
Miasto 44 (více)
  • Polsko Město 44
  • Polsko Miasto 44
  • Polsko City 44
Premiéra v ČR:
26. 3. 2015
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Polsko
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
6,28 mil. USD
Čeština:
Město 44 je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch