Profilový obrázek

Pacman

David Buša

Komentáře 64

Od nejnovějších
  1. Liga spravedlnosti Zacka Snydera
    Liga spravedlnosti Zacka Snydera (2021)
    7.5
    Snyder Cut určitě o řád výš, než "paskvil" (který ale svojí kvalitu měl) Josse Whedona. Ve filmu je vidět spousta práce navíc, ale zároveň ta spousta materiálu, který už byl dávnou hotový, jen se nedostal před lety do finálního produktu. Pro mě samotného je filmová Justice League pořád ještě trochu málo temná, ale rozhodně se mi přepracovaný děj líbil. Zpětné zapojení Junkieho XL do projektu dalo filmu taktéž nový náboj a odlišný soundtrack udělal se Snyder Cutem solidní otočku k lepšímu. Nenáročnému divákovi bych novou verzi snímku asi nedoporučil stejně jako "původní" snímek z roku 2017, nicméně bych se už nebál poslat do kina fanouška DC komiksů. Takže pokud jsem Justice League odhadoval někde kolem 55%, tak tuto verzi Zacka Snydera hodnotím na 75%. Kdyby byl jako zakončení série, měl by potenciál rozhodně větší.
  2. AVA: Bez soucitu
    AVA: Bez soucitu (2020)
    4.5
    Film nad vodou udržuje poměrně solidní výkon všech herců (i když jich zase nebylo tolik). Jak John Malkovich, tak Colin Farrell se v podobných rolích už objevili jinde, takže tady nebylo o čem. Jessicu Chastain zastoupila v akčních scénách kaskadérka, takže ten zbytek co hrála, už zvládla v pohodě a opravdu ukazuje, že umí hrát jak chladnou mrchu, tak člověka v průseru, co se každou chvíli psychicky sesype. Bohužel scénář je tak děravý, že jsem si párkrát vzpomněl na Kobru 11 a Odpadlíka. Jako víkendová jednohubka doma na gauči by to asi fungovalo, ale na úspěšný blockbuster to rozhodně nemá. Film má hodinu a půl, s trochou péče a hodinou navíc by zápletka byla mnohem lepší a film by měl šanci na úspěch, ale takové možnosti tvůrci určitě neměli. S tímto výsledkem Ava zapadne velmi rychle v zapomnění, protože toho není příliš na co se těšit. Dávám 45% za obsazení a soundtrack.
  3. V síti
    V síti (2020)
    9
    Ano tento dokument je šokující, ano je jednoduchý na pochopení, ale o to šlo. Najdou se drobné nedokonalosti včetně většího akcentu na stejnou tématiku týkající se chlapců (to ale kvůli nemožnosti sehnat mužského, co vypadá na 12). Nicméně dokument V síti bude dostatečným základem pro další systematickou činnost tvůrců a dívek na bázi preventivní. Každému tedy doporučuji se na tento dokument podívat, i když slabším povahám doporučuji opakovaně blicí pytlíky s sebou. Zaslouženě si tento dokument ode mě zaslouží 90% a jsem rád, že se konečně objevilo v kině něco českého, co válcuje zahraniční tvorbu. Škoda, že jde zrovna o tohle nehezké téma.
  4. Lov
    Lov (2020)
    7
    Lov je tak klasickou „vyvražďovačkou“, která se inspirovala horory jako Uteč, Očista nebo třeba Nezvratný osud. Nicméně závěrečná scéna je něco, na co se vyplatí čekat. Tady mám podezření, že se všichni hodně vzhlédly ve snímku Kill Bill. Ale je to dobře, protože takovejhle „chickfight“ už jsem na plátně dlouho neviděl. Kolem a kolem je Lov sice brutální, ale i vtipný snímek, který je příjemná jednohubka na rozjezd do krizi, kterou svět zažívá. Bojím se, že v Evropě nebude snímek mít takový úspěch (jaký by si možná zasloužil) a některé věci šli udělat určitě lépe. Po všem, co jsem napsal se už ani nedá moc mluvit o samotném scénáři nebo logice, takže tohle nechám raději na těch, co tam tyhle věci chtějí hledat. Každopádně i vzhledem k rozpočtu 14 milionů dolarů je film Lov dobře natočeným snímkem, který mi zlepšil odpolední náladu. Dávám 70%.
  5. Vzpomínky na Itálii
    Vzpomínky na Itálii (2020)
    6.5
    Vzpomínky na Itálii je nakonec opravdu tou letní jednohubkou, na kterou se slečny a ženy nemusí bát vzít své chlapce a muže do kina. Nikam daleko příběh neodbočuje a plyne solidním tempem ke konci, který přichází cca po hodině a půl. James D’Arcy tak nakonec natočil film, který je sice strašně jednoduchý, ale zároveň svěží svými humornými prvky. Já jsem si ho užil přesně podle toho, co jsem očekával, takže spokojenost a 65%.
  6. Tomb Raider
    Tomb Raider (2018)
    7
    Asi největší devizou je výkon samotné Alicie Vikander v roli Lary Croft. O košilatých a hlubokomyslných dialozích to není. Tady to opravdu bylo o fyzické přípravě a ve filmu poté vyjádření různých pocitů. Většinou tedy spíš bolesti a únavy, čemuž se není co divit. Tyto polohy však podle mne Alicia zahrála velmi dobře a fyzické útrapy jí člověk vážně věřil. Jediný problém tady mám s tím, že kvůli znalosti předlohy a samotné postavy Lary Croft jsem věděl, že se nakonec nejedná o nic než „pár škrábanců“. Prostě jsem postrádal napětí z toho, jakou nakládačku musí přetrpět, a jaké zase bude předvádět skoky hodné olympijské medaile. Ale celkově vzato je film natočen parádně, dokáže udržet tempo a zároveň pozornost diváka. Jestli tohle bude stejně jako hra znamenat znovuzrození naší hrdinky Lary se ještě ukáže, ale já bych byl rád, pokud ano. Na zadek si z toho asi nikdo úplně nesedne, takže já dávám 70% a kdo nezná předlohu, tak si pár bodíků asi přidá.
  7. Rudá volavka
    Rudá volavka (2018)
    5.5
    Rudá Volavka v celku není špatný špionážní film, jen k němu mám spoustu drobných či větších výhrad, které mají za následek to, že rychle zapomenu, o čem byl. Po stránce režijní asi nešlo udělat moc víc. Kamera byla dobrá a scény přehledné. Velikým problémem je ale scénář. Ten byl, jak to tak bývá, napsán podle knižní předlohy a je to znát. Jako divák, který knihu nečetl jsem toho zaregistroval mnohem víc, ale čtenáři určitě zapláčou. Spousta věcí se zde úplně vypustila, některé části byly rázně zkráceny pro účel filmu. Herecké výkony se vlastně ani moc rozebírat nedají. Jedinou výraznou roli tu má samotná Jennifer Lawrence. Mě se pouze potvrdilo, že hereckého nadání až tolik nepobrala a je obsazována podle toho, jak teď zrovna frčí, a protože byla schopná se před kamerou svléknout. Dle mého skromného názoru by se na roli Volavky hodila perfektně spíš Olga Kurylenko. O hudbu se postaral zkušený James Newton Howard, takže kdo zná a má naposloucháno, tak pozná jeho rukopis. Není to nic zvláštního, ale sedí to a neurazí. Některé exteriéry mohly být vybrány lépe, ale při skromném rozpočtu 70 milionů dolarů to divák oželí. Pokud by divák hledat podobný film, tak třeba nedávný Atomic Blonde je rozhodně lepším snímkem.
  8. Black Panther
    Black Panther (2018)
    7
    Jak už to v takových filmech bývá, happy end se sám neudělá. Kdyby šlo jen o ten happy end, tak mi to ani nevadí. Bohužel je celý film jedno veliké klišé a celý tak nějak křičí do prázdna. Já jsem od Black Panthera čekal akční film, který bude solidně zasazen do universa Avengers (aby se na něj pak dalo navázat). Akce tu je, nemyslete, že ne. Ale je to nemastné, neslané, některé trikové záběry vysloveně špatné. Jak už jsem řekl, scénář je jedno klišé a divák ví vždy co se bude dít dalších 10 minut. Mladý režisér Ryan Coogler dostal důvěru po úspěchu filmu Creed. Bohužel jeho nezkušenost je zde vidět a žádná veliká "řemeslná" režisérská práce se nekoná. Herci jsou naštěstí natolik kvalitní, že dokáží film udržet pohromadě. Jinak to vypadá celkem hezky (nic jiného jsem ani nečekal), hudba je taky osvěžující směs tradiční Africké muziky (i když někdy trochu iritující) a moderního popu a hiphopu. V některých chvílích filmu jsem se dokonce přistihl, že se nudím, a to je fakt zlý. Veliký podíl na tom má fakt, že studio Marvel se už naprosto odpoutává v případě Ulyssese Klaueho od komiksů. Nejen, že z něj udělá úplnýho idiota (aspoň, že to Andy umí zahrát suprově), ale také se s ním vypořádá, jako by to byl nějaký budižkničemu, který se v komiksech musel mihnou náhodou. NE!!! Ulysses Klaue je ve světě komiksu super záporák, který propojuje několik sérií a postav včetně Spider-Mana, Avengers a Fantastickou Čtyřku. To, jak dopadne tady, je fakt ostuda. Zpracování Erika Killmongera je, až na přeslazený konec, dobře napsaná postava.
  9. Bright
    Bright (2017)
    7
    Netflix tady udělal veliký kus práce, nasypal do toho cca 100 milionů dolarů a jak je vidno, funguje to! Efekty jsou tu dobré, v podstatě víc než střelba a pár kouzelnických triků ani nebyla potřeba. Synergie mezi postavami funguje dobře, je tu spousta kvalitních hlášek, takže epické efektní (a drahé) zpracování není potřeba. Obsazení Willa Smithe a Noomi Rapace je v tomto případě stěžejní a dokáže to utáhnout celý film. Netflix už před uvedením prohlásil, že bude dělat druhý díl, což je o to lepší. Bright mi totiž připadal jako pilot k hodně hodně povedené minisérii. Trochu mi to připomnělo Chronicles of Shannara. Spousta věcí je to pouze nakousnuta, ale víc prostoru na vysvětlení není. Pokud se s danými reáliemi divák smíří, bude se navýsost bavit. Film má spád, daří se díky zběsilému úprku, udržet tempo a já jsem trojici celou dobu držel palce. Pár oddychových momentů tu je, ale pak se jede dál, takže čas na nějakou citovou vydíračku tu není (to jsem rád). Scénář ve výsledku není bůhví jaké terno, prostě se jedná o moderní pohádkový svět. To ale vůbec nevadí, hlavní nosné téma tu je, a výrazné uhýbání o něj není třeba.
  10. Ona
    Ona (2013)
    9.5
    Za hodně dlouhou dobu mě film tolik nepobavil, nevtáhl do příběhu, nedojal. A ten sexy chrapláček Scarlett Johansson, to je lahůdka pro moje uši.
  11. Automata
    Automata (2014)
    8
    Scénář příliš nepřekvapí, ale rozhodně tenhle snímek patří mezi ty nejlepší za celý rok. Když se nad tím vším člověk zamyslí a popřemejšlí o pozadí příběhu, tak je to vážně hezky (i když na tom moc hezkýho není) podaný. Triky slušný, Banderas konečně v zajímavý roli, hlubší myšlenka. A já vám všem říkám, takhle to tu jednou opravdu dopadne!!!
  12. Lucy
    Lucy (2014)
    9
    Já vlastně ani nevím, co k tomu napsat. Námět není nic nového, ale zpracování myšlenkových pochodů takovou formou, to už s lidskou myslí dost pohne. Teda, kdo se tím chce nechat unést, tak jenom dobře. Kdo si z tohoto snímku chce něco vzít, rozhodně má co! Jediná výtka, že to natočil Besson, takže je to víc akční než filosofické (což je alespoň pro mě škoda, protože akčňáků je za rok dost). Do dokonalosti tedy chybí kousek. A teď jdu hloubat nad tím, jak bezvýznamné je lidské bytí.
  13. Equalizer
    Equalizer (2014)
    7.5
    Scénář nepřekvapí, námět žádná novinka. Ale tenhle film, který se po dlouhé době dokáže vyrovnat i sérii s Bournem má obří koule. No a hlavní hrdina v podání Denzela je ještě větší třešnička. Já teda hltal každou chvíli, protože to mělo spád, nebyla to jen bezduchá střílečka. Jen víc takových kousků. Půl hvězdy jsem strhnout musel za pár momentů, který byly trochu přes čáru, ale ty by se spočítaly na prstech jedný ruky. Takže verdikt - komu nevadí násilí a krev, tak hurá do toho!!!
  14. Výchozí bod
    Výchozí bod (2014)
    8
    Parádní romantika, kterou i chlap zvládne. Ale tak jednoduché to rozhodně není. Miluju tyhle filmy, kde dochází k určitému rozporu vědy a víry. Tleskám soundtracku, protože tahle kompilace hudby byla vybraná opravdu od srdce, tleskám i za režii. Scénář trochu klišé, konec (a tím myslím spíš ten po titulcích) sráží hodnocení. Hezké klidné pokoukání, které moudřejší (hloubavější) osoby zaměstná psychicky trochu víc než ostatní. Vřele doporučuji, dámám a slečnám doporučuji připravit kapesníky.
  15. Interstellar
    Interstellar (2014)
    9.5
    Pomalu nemám co říct. Mistr Nolan je asi opravdu z jiné dimenze, protože tohle je skvost. Vůbec nelituju toho, že jsem to neviděl v kině, protože takhle dokonalý snímek, s naprosto úchvatným audiovizuálem je nutné si vychutnat o samotě. Úžasný emocionálně silný, až intimní prožitek, který trvá skoro neuvěřitelné 3 hodiny. Smekám a jdu přemýšlet o nesmrtelnosti brouka do páté dimenze!!!
  16. Marťan
    Marťan (2015)
    9
    Marťan patří do trojice s Gravitací a Interstellar. Zpočátku jsem byl skeptický vůči Damonovi, ale herec je to dobrý, zahrál velice dobře. Dalo by se říct velice dobře, ale velikou zásluhu na výkonu mají hlavně režisér a scénárista. Zkušenost je na tomhle filmu opravdu vidět. Film doprovází skvělý hudební doprovod Harryho G. Williamse, což mě ani nepřekvapilo a moc jsem se na to těšil. Příběh nemá zásadnější trhliny, celkem svižným tempem utíká. Trochu mi vadila jedna věc - několikrát se použijí vědecké termíny a postupy a člověk musí trochu znát,aby chápal, přičemž na druhou stranu musí být "hloupý" divák upozorněn před tím, než se něco stane, že se to opravdu stane (a to nejen slovně, ale i tím, že třeba v příhodnou dobu skončí nějaká píseň). Ale to je jen drobnost. Trochu tvůrce podezírám, že v jedné scéně (nechci prozrazovat) použili dubléra, protože trochu pochybuju, že Matt tolik zhubl kvůli roli (ale třeba se pletu). Je osvěžující, že film není čistě o jednom člověku na Marsu, ale vloženi jsou do příběhu i lidi v NASA na zemi a "bývalá" posádka hvězdného piráta (to pochopíte) Damona. Trochu si říkám, že by se z toho dal natočit i nějaký miniseriál od HBO, nebo podobné společnosti. Úžasné scenérie, skvělá hudba, uvěřitelný scénář. P.S. Docela by mě zajímalo, jaký to je, přežívat na bramborách posypaných Vicodinem
  17. Spotlight
    Spotlight (2015)
    9.5
    Tak tohle jsem musel jít rozdejchat. Poctivá pro práce se pořád pozná. Ne asi tolik na drobnostech, ale na výsledném pocitu. Skutečný příběh na téma, které hne s myslí každého a věřící divák ho asi vůbec neskousne. Herecké výkony Ruffala a Keatona byly nad očekáváním. Hudební podkres byl nenucený a skvěle doplňoval atmosféru a tempo, které i přes námět udrží diváka v pozoru. Tyhle filmy podle skutečných událostí prostě nikdy nezklamou. Nechť si každý udělá názor sám. PS. Pokud máte dobrou náladu, tak tenhle film vám vezme trochu vítr z plachet. I když se tedy našli jedinci, kteří se u filmu smáli (což teda fakt nepobírám).
  18. Hardcore Henry
    Hardcore Henry (2015)
    7
    Tak a zběsilá jízda na závěr dne. Kdo má kladný vztah k fps hrám a má rád toho herce z JAR ( pořád si nepamatuju jméno), tak se celkem pobaví. Celkově je to piece of shit, ale vzhledem k rozpočtu a zpracování zábavnej. Kinematograficky neopakovatelný dílko s hodně děravým scénářem, ale o to hustokrutěpřísnědémonským tempem.
  19. Deadpool
    Deadpool (2016)
    8
    Čekal jsem hodně, dostal jsem dost. Ale i tak mám trochu hořkou pachuť na patře, když vyslovím slovo Deadpool. Režie je děravá jako (e)mentál, triky v porovnání s ostatními filmy stejného žánru někdy až odfláknuté. Pokud tohle pomineme, naservíruje se nám komiksovka, která nemá ve světě obdoby. Je to hlavně tím, že ten metrosexuál v červeným oblečku ze sebe sype jednu lepší hlášku než druhou (a zde je bohužel i lepší umět anglicky), podobně jako v kameňáku, ale tady to má aspoň úroveň. Další věcí je, že Deadpool je jediný hrdina, který si uvědomuje, že je ve filmu (komiksu) a komunikuje s diváky (což je vždycky sranda). Když to vezmu kolem a kolem je to dost tuctovka se zajímavým nápadem (to hlavně díky zdroji v podobě komiksu).
  20. Warcraft: První střet
    Warcraft: První střet (2016)
    8.5
    Na tuhle pecku čekala spousta lidí už od vzniku prvních her s Warcraft tématikou. Po vizuální stránce je film velice dobře zpracovaný, spousta digitálních triků funguje až překvapivě uvěřitelně (až na pár drobností, kterých si asi většina lidí stejně nevšimne). Příběh je vzhledem k universu Warcraftu celkově povážlivě povrchní. Ale je to pochopitelné, film chce oslovit co nejširší masu lidí, tak musí působit srozumitelně a uceleně. Někdo tvrdí, že je ve filmu moc postav, spousta názvů a trochu chaos. Mě se tedy vůbec nezdálo....vždyť jsou tam tak 4-5 postav, 2-3 města a celé je to zabalené do balíčku, že vám i může být jedno, kdo je kdo. Prostě se na to kouká skvěle, poslouchá se to taky dobře, tak kdo bude chtít, bude hledat trochu víc později. Tempo je stálé a dokáže udržet pozornost, režie i s ohledem na digitální úpravy ujde, o audiovizuálu se nic moc speciálního říct nedá (krom toho, že je super), takže bych byl moc rád, kdyby se takových filmů (ať už přímo Warcraft, nebo pak, po vzoru Marvelu, i pár vedlejších příběhů) natočilo víc. Zde bude asi trochu problém, protože tvůrci řekli, že pokračování bude, když se vybere 450mil. dolarů, ale zatím mají jen 400. Budoucnost filmového Warcraftu je tedy nahnutá, ale věřím, že nejen my věrní herní fanoušci, ale i ostatní diváci mající rádi fantasy, si ucelené dílo Warcraftu zaslouží.
  21. Star Trek: Do neznáma
    Star Trek: Do neznáma (2016)
    6.5
    Jak zmiňuje kapitán Kirk na začátku - "Začíná to být trochu epizodické". Pár CGI triků nic moc, ale jinak komornější (ale stále velmi akční) počin. Hodně se mi líbilo rozdělení posádky (nechci moc spoilovat). Příběh má stálou linku, tempo je svižné a stopáž odpovídá obsahu. Možná, kdyby byl kratší a film byl místo toho epizoda seriálu, bylo by to fakt super. Kamera párkrát trochu moc trhaná s nepříliš povedenými přechody (3D tím pádem téměř vylučuji). Hudba minimálně, pro dokres. Kolem a kolem je to solidní film na večer, žádný novátorský počin, ale pokud měli tvůrci natočit něco ve stylu prvních filmů Star Treku (potažmo seriálu), tak přesně takhle.
  22. Čarodějnice
    Čarodějnice (2015)
    6.5
    Pohádka pro dospělé! Takhle nějak si představuju vyprávění bratří Grimmů nebo severské pohádky, kterými rodiče straší svoje děti. Artová záležitost, která dá normálním lidem přičichnout k tomu, jak to asi vypadalo ne tak dávno v Americe na samotě u lesa. Já osobně mám tyhle atmosférický horory rád, žádný lekačky žádný trhaný záběry. Hezky po staru, pěkně pomalu, aby si divák vychutnal hutnou atmosféru. Výkony herců a hereček adekvátní, až velmi zdařilé. Použitá angličtina z tehdejší doby je fakt masakr, výprava věrná, hudba atmosférická na podkres. Trochu mi film připomíná tvorbu Larse von Triera, ale tady to má trochu větší hlavu a patu. Nevím, kolik byl rozpočet, ale kdyby byl ke konci film vizuálně trochu odvážnější a ve scénáři pár zásadních zvratů, tak bych hodnotil mnohem lépe.
  23. Do neznáma
    Do neznáma (2016)
    7.5
    Jako režisérský debut výborný počin. Na první pohled je vidět, že se režisér inspiroval filmy jako Marťan a Interstellar. Nemá smysl srovnávat tyto filmy. Mě se v tomto komornějším kousku líbil výkon hlavního herce. Ze začátku má film sice místy až šnečí tempo, ale o to víc se soustředí na postupný rozbor psychiky a pak její totální rozpad. Vizuálně mi to trochu připomnělo Trierovo Melancholii, takže varuji ty, kteří tuto tvorbu nemusí.
  24. Příchozí
    Příchozí (2016)
    9.5
    Smekám. Konečně chytré sci-fi, které za ty prachy stojí. Skvěle napsané, režie promyšlená do detailu. Film nedává divákovi prostor se ptát po technických věcech a nenápadně podsouvá zvláštní myšlenky o životě, smrti, nicotě. Atmosféra budovaná precizně, dobrá hudba, super herecký výkon Amy Adams. Nemám co vytknout, tohle se musí prožít.
  25. Doctor Strange
    Doctor Strange (2016)
    6
    Bohužel nemohu sdílet nadšení. Čekal jsem od Strange víc. Ze začátku solidní, vizuál hraje prim. Bohužel pak postupně tempo (i přes snahu ukázat víc akce) upadá. Scénář totálně plochý a nezachrání ho ani pár vtipných hlášek doktora, ani rádoby filosofické debaty s Tildou. K tomu se přidávají zásadní chyby ve fungování scén a kamery v několika zásadních scénách. Celkově vzato jde o průměrnou podívanou, která vypadá, jako by jí ani nedělali lidi od Marvelu. Koukat se na to dá, ale je to hodně daleko za jinými filmy Marvelovského Universa. Kdyby to byl pilot k seriálu, tak ještě OK, ale že to má být AAA titul, tak to teda ani omylem. Škoda, trochu mi to připomíná zklamání z Posledního vládce větru.
  26. Sebevražedný oddíl
    Sebevražedný oddíl (2016)
    7
    "Nezapomeňte.....Jsme padouši!" Tahle věta dost vystihuje celý film. Začátek je souhrn kdo co umí a co se od něj čeká. Prvních pár akčních scén taky ok. Ale celkově je vidět, že to prostě nedrží pohromadě. Odlišnost od Marvelu je tu cítit, takže v tomhle ohledu je to fajn. Temnější (i když to je relativní) příběhové pozadí a motivace postav se skoro vůbec nevztahuje k tomu, co pak postavy opravdu dělají nebo říkají. Veliká škoda až příliš jednoduchého příběhu, který by jinak zakryl nedokonalosti ztvárnění některých postav. Jediní Deadshot a Killer Crog byli celkem fajn. Ostatní měli buď roli křoví, nebo byli daleko za očekávaným šílenstvím (Harley, Captain Bumerang, natož Joker). Co opravdu oceňuji je hudba. Zde se to opravdu povedlo a výběr songů byl trefný a kolikrát zachránil atmosféru.Jednou se na to kouknout dá, ale vůbec mi to nedalo motiv, podívat se na další věc související se Suicide Squad. Propojení s Justice League by jinak bylo hezké zpestření, ale takhle tu linku mohli úplně smáznout. Celkově průměr, možná lehce podprůměr, ale zachraňuje to hudba.
  27. Buchty a klobásy
    Buchty a klobásy (2016)
    6.5
    Konečně dobrý animák. Sice ne pro mládež a už vůbec ne pro děti, ale o to víc mě pobavil. Animace dobré, práce s mimikou super. Velice kvalitní hudba dokresluje scény nacpané hláškami. Ano často je přítomen adolescentní humor, ale málo kdy hraničí s trapností. Většinou to sedne a jako třešnička je poměrně veliké množství politicky nekorektního humoru. Postavy jsou mluvené kvalitními herci a hlavně dobře. Já jsem si to užil, určitě jsem nečekal víc.
  28. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
    Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (2016)
    7.5
    Předesílám, že knihu jsem nečetl. Film je na Burtonovi poměry poměrně moderní, ne tolik morbidní a ne tolik patetický. Celkově vzato je to fajn pohádka pro celou rodinu. Vizuální triky jsou slušné, v některých chvílích se člověk až kochá. Nad časovými paradoxy kvůli smyčkám raději nemá smysl přemýšlet. Eva Green a Samuel L. Jackson jsou výteční herci, kteří svoje mysteriózní role zahráli velice dobře a dětští herci a herečky byli všichni moc fajn. Jinak zde není žádný veliký nápad, ze kterého by jste si sedli na zadek. Prostě super rodinná podívaná od Burtona.
  29. Matky na tahu
    Matky na tahu (2016)
    7.5
    Nejsem žena, nejsem ženatý, nemám děti. I přes tato fakta jsem si film užil. Když jsem si říkal během sledování, že je to podobné Pařbě ve Vegas (a trochu prcičkám), tak jsem netušil, že režie i scénář je opravdu od tvůrců zmíněné Pařby. Díky tomu má film spád a dokáže držet tempo. Obsazení rolí je pečlivě vybráno, takže "Míla Kundis" je výborný tah. Ještě lepší však byla Kathryn Hahn, kterou jsem dříve nikde nepostřehl. Humor je zde většinou situační a sem tam slovní. Ano, sem tam se objeví trochu pubertálního a infantilního humoru, ale na škodu to není. Jako oddychovka bezvadné, docela by mě zajímal názor žen (ideálně matek).
  30. Criminal: V hlavě zločince
    Criminal: V hlavě zločince (2016)
    7
    Solidně obsazený akční krimi film. Příběh nepostrádá napětí a solidní akční scény. Filmový štáb se předvedl a za cca 30 milionů dolarů natočil solidní spektát, který v lecčemz předčí mnohem dražší filmy. Mě se asi nejvíc líbil vnitřní souboj hlavní postavy, která má hodně zajímavé pozadí (nechci prozrazovat). Velmi milé překvapení pro mě bylo, že film podpořil svojí tvorbou Brian Tyler, a nutno říct, že to znát. Scénář nemá větší zádrhele, občas jsem měl pocit trochu uspěchanosti (jestli se stříhalo, nebo docházely peníze netuším). Není moc co dodávat. Prostě po delší době fajn kriminálka.
  31. Nic než pravda
    Nic než pravda (2016)
    5
    Film ze soudního prostředí. Rozhodně to není bůhví jaký zázrak, ale na dlouhé zimní večery OK. Obsazení je v celku jedno, protože děj je strohý a předvídatelný (až na konec který to nespasí). Není moc co dodat. Všechno prostě průměr.
  32. Inferno
    Inferno (2016)
    4.5
    Aby tohle opravdu fungovalo, musel bych se podívat minimálně na director's cut. Četl jsem knihu a raději nebudu srovnávat, film se určitými fakty a od určité doby velmi liší od knižní předlohy. Jinak je to taková klasika profesora Langdona ;-) Pár hádanek (ale ne tak bravurně řešených jako dřív), trocha mumlání o historii a poučování o životě. Přidáme hodně hektického cestování a hotovo máme dílo podle Browna. Trikově dobře zvládnuto, Herecké výkony až na posledních cca 20 minut OK. Scénář zpackaný, protože z tohohle šlo vymáčknout mnohem víc už jen díky lokacím, kde se film odehrává. To samé platí pro výpravu. Hudba tentokrát nenadchla, ohlédnu-li od faktu, že je to zase Hans, tak tam fakt nebyl žádnej pořádnej ústřední motiv. Kamera byla na můj vkus místy až moc roztřesená. Když to shrnu - celkově několikátý film podobné tématiky, ze kterého se dalo vyždímat víc, který se polovinou vůbec nedrží předlohy, který nemá pořádnou hudbu, ale zachraňuje to všechno obsazení a lokace. Hele jako sorry, ale kdejakej výpravnej dokument z Florencie by byl možná lepší.
  33. Jack Reacher: Nevracej se
    Jack Reacher: Nevracej se (2016)
    5
    Docela jsem se těšil na dalšího Reachera....Bohužel to dopadlo blbě. Jako ono to není až tak úplně špatně natočený, ale prostě je to o ničem. Scénář jako vyšitej z nějaký béčkový německý kriminálky. Režie taky nic moc, kromě Cruise žádné hvězdné obsazení. Kdyby aspoň trochu víc tekla krev, ale ono ne. Nechápejte mě špatně, té krve je tam celkem dost, ale v soubojích f2f je fakt divný, když dostanete po držce tak že by vám rána půlku ksichtu utrhal a ona se neobjeví krev, natož modřina. Takové věci se na tvářích a tělech rváčů objevují záhadně až po konci bitky :D No prostě fakt béčkový zpracování který je natočený fakt jenom lepší kamerou, a do kterýho ukecali jednu vyhasínající hvězdu.
  34. Je s námi konec?
    Je s námi konec? (2016)
    7.5
    Dobře natočený dokument o následcích činnosti lidstva. Dobrá kamera, fajn hudba a i Leo super. Hlavně je znát, že jako herec se umí pred kamerou vyjadřovat a není tolik cítit ta povrchnost a nervozita. Je fajn, že dokument ukazuje spoustu věcí v reálu jak se to kde posralo. Bohužel ale také neukazuje žádné konkrétní řešení (až na koncepci z Paříže). Celkově je tedy fajn dokument vidět a připomenout si, že je potřeba s tím neco dělat. Bohužel nenutí diváka víc přemýšlet a tak nechává prostor pro nedůvěru.
  35. Underworld: Krvavé války
    Underworld: Krvavé války (2016)
    4
    Vážně průser. Jediný hezký tady jsou jen 2 věci - že se větší část natáčela v Praze a je to vidět; a pár hezkejch blond upířích bojovnic zřejmě odněkud ze Švédska. Jinak tu nic není dobře. Kamera rozevlátá jak vítr v bedně, scénář by vymyslelo dítě na prvním stupni. V soubojích se režisér a kamera soustředí jen na velmi neefektní střelbu do hlav. Nevypadat to trochu koukatelně, šel bych blejt. A to ty triky taky nebyly žádná sláva. Aspoň díky za tu Kate v latexu.
  36. John Wick 2
    John Wick 2 (2017)
    8.5
    Poctivá příprava se na výsledku odrazila. Akční sekvence jsou strhující a realistické. Bohužel jich bylo až moc a trochu jsem si po půlce filmu připadal jako v nějaké FPS hře, kde počítačem ovládaní nepřátelé nabíhají před vaši hlaveň a pod vaše ruce. Ale jinak super film. Akční kamera přesná a přehledná, hudba super. Pozadí tajné společnosti Continental dobré. Nakonec sice až moc paranoidní a neucelené, ale najděte mi za poslední dobu něco lepšího. Jsem tedy velice zvědav jak tohle chtějí rozplést.
  37. Resident Evil: Poslední kapitola
    Resident Evil: Poslední kapitola (2016)
    6
    To je snad jedinej film ze série, kterej měl trochu hlavu a patu. Nicméně zázrak stále nikdo nečekejte. Příběhově je to plochý jak hrudník Keiry Knightley, střih je taky solidní prasárna, takže chvílema nevíte kde je nahoře a kde je dole a kromě Alice a doktora tam v podstatě nikdo další nehraje (maximálně se účastnili natáčení to jo). Postapo exteriéry (i když většinou digi) vypadají fajn a občas drsnější muzika (jak je v sérii zvykem) je příjemné zpestření. Celkově se film více blíží herní předloze svým stylem "z akce do akce" a mezitím pár vedlejších úkolů. Takže nemůžu říct, že bych se nudil a tak trochu doufám, že tohle už je opravdu poslední díl.
  38. Assassin's Creed
    Assassin's Creed (2016)
    6
    Čekal jsem spíš průser, ale zas tak špatný to nebylo. Příběh je sice dost plochej, ale aspoň to chápou lidi, co neznají herní sérii. Je pravda, že co se týče uspokojení znalců a hráčů, tady to trochu drhne, ale zpracování je hezký. Takže do kina určitě né, ale na domácí "kino" je to ok. Když člověk nic nečeká, tak je to fajn. Trochu je ten film jako diamant právě vytažený rukama špinavého konžského dělníka někde ve střední Africe. Rozumějte - pokud by si s filmem dal v postprodukci ještě někdo práci, mohla to být super podívaná. Trochu poladit dialogy, vyřešit neucelenost jak příběhu tak dění na scéně, přidat pár vymazlenejch záběrů na exteriéry Španělska (a né jen ty rádoby přelety přes kopce jako v reklamě na perlivou vodu), a byl by to vskutku parádní film.
  39. Život
    Život (2017)
    6.5
    Viděno v kině a v podstatě zadarmo, takže jsem spokojenej. Jinak bych na to asi nešel. Život je prostě typická žánrovka někde mezi Vetřelcem a Gravitací. Těch krásnejch vesmírnejch záběrů, na který jsem se tak těšil tu zase tolik není, hudby tam taky není moc. Ale celkový dojem, nic z toho nekazí. Až to skoro vypadá jako povedený Béčko s Áčkovým obsazením. Opravdu, krom 6ti hlavních postav (+Calvin) nikdo další, záběry hodně z interiérů a pak pár trikových věcí kolem vesmíru atp. Takže tohle nemuselo být tak drahé natočit, ale herci to podrželi. Lekačky se vesměs nekonají, atmosféra trochu nevyvážená (spoiler: "jasně vraždí nás tady vetřelec, tak si pojďme v klidu pokecat a čekat na něj."). Pár nelogických věcí tu je a chtělo by to asi konzultace s těmi, kdo tomu rozumí (třeba NASA nebo Vlastík Plamínek), ale celkově fajn film. Na takové to domácí pokoukání na velké televizi dobré a slabší jedinci to taky asi zvládnou (i když pozor, chvílema je tam dost krve v beztížném stavu a trochu mi z toho cukaly koutky).
  40. Volání netvora: Příběh života
    Volání netvora: Příběh života (2016)
    8
    Citová vydíračka, která musí chytit za srdce každého, kdo ho nemá úplně z ledu. Super herecký výkon malého chlapce, ostatní jen na dokres (tím ale nechci snížit jejich kvalitu). Strom jako pojítko reality a lidského podvědomí bylo velice hezké (a na úplném konci je to fakt suprově začleněno do příběhu). Moc se mi líbily kreslené příběhy jako vsuvka. Je pravda, že chvílema to vedlo všechno jenom ke vzteku, což by mohlo být rozšířeno o nějakou další emoci na vyvážení, ale i tak skvělá práce. Menším dětem vůbec nemá cenu to pouštět, já sám bych se na tohle před pár měsíci nepodíval (kdo mě zná, tak určitě tuší proč). Co se týče technického zpracování a hudby, tady když budu puntičkář, by šlo něco zlepšit.