Jedno jméno, mnoho úspěšných tváří. Hollywoodské dynastie s nejlepšími filmografiemi

Jedno jméno, mnoho úspěšných tváří. Hollywoodské dynastie s nejlepšími filmografiemi
Jack Nicholson, Kate Hudson, John Huston a Anjelica Huston | ABC Studios

Barrymore

Drew Barrymore, E.T. - Mimozemšťan
Drew Barrymore, E.T. - Mimozemšťan | Universal Pictures
Herečka Drew Barrymore odstartovala kariéru v nejúspěšnějším filmu 80. let a pod dohledem jejího kmotra Stevena Spielberga proplakala odlet E. T. Mimozemšťana. Slavná byla už v šesti letech a za svá privilegia vděčí nejen Spielbergovi, ale především rodinnému odkazu. Její otec John Drew Barrymore byl alkoholik se sklony k násilí, ale v 50. a 60. letech platil za relativně úspěšného herce. Aby ne, když jeho otcem byl John Barrymore, zřejmě nejrespektovanější shakespearovský herec 20. let, jehož jako vzor zmiňoval i Laurence Olivier.
Na stříbrném plátně byl však úspěšnější Johnův bratr Lionel, jenž roku 1931 získal Oscara za snímek A Free Soul. Zahrál si v řadě oceňovaných filmů včetně vánoční klasiky Život je krásný z roku 1946 a zastínil i svého otce Maurice, jenž se z Anglie do New Yorku přestěhoval roku 1874 a zářil na Broadwayi. 

Coen

Joel Coen a Ethan Coen
Joel Coen a Ethan Coen – Seriózní muž | Focus Features
Bratrská režírující dvojice Ethan a Joel Coenovi vládnou nezávislé a následně i studiové scéně už čtyři dekády. Prosadili se už debutem Zbytečná krutost z roku 1984, ale nejslavnější období nastartovali po roce 1990. Filmy jako Millerova křižovatka, Fargo, Big Lebowski nebo Tahle země není pro starý, za kterou roku 2008 konečně obdrželi režisérského Oscara, patří do zlatého fondu Hollywoodu. 
Joel a Ethan rovněž stojí za scénáři k filmům jako Most špiónů či Nezlomný a před sedmdesátkou si zkouší sólové projekty. Joelova shakespearovská adaptace The Tragedy of Macbeth se loni ucházela o tři Oscary a Ethan režíroval akční komedii Panenky na útěku, která do tuzemských kin dorazí 21. března 2024.

Coppola

Francis Ford Coppola - Srdce temnoty: režisérská apokalypsa
Francis Ford Coppola - Srdce temnoty: režisérská apokalypsa | Triton Pictures
Čtyřiaosmdesátiletý režisér Francis Ford Coppola nyní pracuje na svém rozlučkovém sci-fi opusu Megalopolis, do jehož výroby údajně napumpoval sto milionů dolarů z vlastní kapsy. Může si to dovolit. Jakožto zásadní tvůrce 70. let zodpovědný za filmy Kmotr, Kmotr II, Rozhovor a Apokalypsa a zakladatel společnosti American Zoetrope má zasloužené místo na hollywoodském Olympu. V podstatě objevil a ujal se kamaráda George Lucase a spolu s ním a Spielbergem tvořil velkou trojku nového Hollywoodu.
A navíc má obrovsky talentovanou rodinu. Jeho dcera Sofia Coppola přečkala kritiku za svůj herecký výkon ve třetím Kmotrovi (1990) a stala se úspěšnou režisérkou. Její debut Smrt panen produkovala otcova společnost a následný snímek Ztraceno v překladu jí zajistil Oscara za scénář. Momentálně se schyluje k premiéře životopisného dramatu Priscilla, v němž Sofia zmapovala život největší lásky Elvise Presleyho.
Francisova sestra Talia Shire je na stříbrném plátně známá jako životní partnerka Rockyho a jeho synovce Nicolase Cage asi netřeba představovat. Režisérem, producentem, scenáristou a příležitostným hercem je rovněž Francisův syn Roman Coppola (Až vyjde měsíc).

Douglas

Kirk Douglas (I)
Spartakus | © Columbia TriStar
Dva herečtí velikáni, otec Kirk Douglas a jeho syn Michael, si předali štafetu prostřednictvím filmu Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. Kirk byl obrovskou hvězdou padesátých let, kdy obdržel tři oscarové nominace za snímky Město iluzí, Žízeň po životě a Champion. Zahrál si také ve filmech Stanleyho Kubricka Spartakus a Stezky slávy a měl vliv, který sahal hluboko do zákulisí výroby. Vlastnil práva ke knize Jeden musí z kola ven, podle níž Přelet vznikl, chtěl ztvárnit hlavní roli a Formana při návštěvě Československa přemlouval k režii.
Projekt však uvízl na mrtvém bodě a Kirk přenechal práva Michaelovi, jenž dotáhl příchod Formana a přivedl Jacka Nicholsona. Snímek byl fenomenálním úspěchem a umístil Michaela na hollywoodskou mapu, kterou od 80. let jako herec obohacoval ve filmech Honba za diamantem, Wall Street, Základní instinkt, Hra nebo Traffic – Nadvláda gangů. Jeho manželkou je neméně slavná herečka Catherine Zeta-Jones.

Fonda

Barbarella
Jane Fonda jako Barbarella | Paramount Network
Herec Henry Fonda byl od poloviny 30. let vedle Jamese Stewarta nejpříkladnějším zosobněním ideálního amerického muže. Publikum i kamery jej milovaly a správné hodnoty zastával ve westernech Jízda do Ox-Bow a Můj miláček Klementina, ve válečných filmech Nejdelší den či Bitva v Ardenách a především v divadelním dramatu Dvanáct rozhněvaných mužů. Roku 1968 zhmotnil jednoho z nejchladnokrevnějších záporáků v klasice Tenkrát na Západě a prvního Oscara dostal až na za svou poslední roli v dramatu Na zlatém jezeře.
Henryho dcera Jane Fonda se otcovu odkazu vyrovnala, domá ma dva Oscary za filmy Klute a Návrat domů. Stala se nejen sexsymbolem díky lechtivé sci-fi Barbarella, ale byla rovněž definující osobností kontrakultury a prvopočátků woke culture, kvůli čemuž se například po návštěvě komunistické Hanoje stala nepřítelem státu. Její bratr Peter natočil s Dennisem Hopperem revoluční nezávislý film Bezstarostná jízda (1969) a platil za kultovního herce, což částečně sedí i na jeho dceru Bridget. Ta byla hvězdou devadesátek díky Armádě temnot, Jackie Brown a Jednoduchému plánu, načež s herectvím předčasně skončila.
Huston
John Huston
John Huston – Čínská čtvrť | Paramount Pictures
Walter Huston byl žádaným charakterním hercem 30. a 40. let ve filmu i na divadle. Hlavní roli ztvárnil v dramatu Williama Wylera Továrník Dodsworth nebo ve filmu noir Podsvětí Šanghaje. Vrcholem pro něj však byla spolupráce s jeho synem Johnem, jenž otce režíroval v kanonických filmech Maltézský sokol a Poklad na Sierra Madre. Za druhý jmenovaný snímek, v němž zazářil také Humphrey Bogart jako chamtivý zlatokop, Walter roku 1947 získal  Oscara.
John Huston natáčel áčkové filmy až do 80. let a vysloužil si úctyhodných čtrnáct oscarových nominací. Jeho filmografie zahrnuje skvosty jako Asfaltová džungle, Africká královna, Život a doba soudce Roye Beana, Muž, který chtěl být králem nebo Čest rodiny Prizziů. Gangsterkou s Jackem Nicholsonem završil pozoruhodný rodinný kruh, neboť do ní obsadil svou dceru Anjelicu Huston, která pod jeho vedením získala stejně jako její děda Walter Oscara.
Anjelica, dlouholetá Nicholsonova partnerka, si zahrála také v Addamsově rodině a v několika filmech Wese Andersona. Herecké nadání zdědila po dědovi i po otci, neboť také John se ve svých i cizích filmech často stavěl před kameru. Nejpamátněji v neonoiru Čínská čtvrť, kde v podstatě satirizoval své postavení významného patriarchy v obchodní rodinné sféře.

Sheen

Muži v práci
Emilio Estevez a Charlie Sheen v Muži v práci | MGM
Charlieho Sheena známe díky Četě, Žhavým výstřelům a seriálu Dva a půl chlapa asi všichni. Svého času nejlépe placený televizní herec však přebil talent a prestiž osobními kauzami a nespoutaným charakterem, je HIV pozitivní a málokdo s ním chce kvůli jeho špatné pověsti pracovat. Přesto za sebou zanechal působivou filmografii, která charakterizuje i jeho otce Martina Sheena
Ten se prosadil na počátku 70. let v debutu Terrence Malicka Zapadákov a na svých bedrech odtáhl megalomanskou Apokalypsu, během jejíž zdlouhavé výroby ve filipínské džungli prodělal infarkt. S Charliem si zahrál ve Wall Street a mihl se ve dvojce Žhavých výstřelů. Často jsme jej vídali v menších rolích pod velkými režiséry, mimo jiné v Chyť mě, když to dokážeš nebo ve Skryté identitě. V 90. letech se stal televizní hvězdou díky seriálu Západní křídlo, kde hrál prezidenta USA. V poslední době se objevuje s Jane Fonda v seriálu Grace a Frankie.
Opomínat si rozhodně nezaslouží ani Charlieho starší bratr Emilio Estevez, jenž si ponechal otcovo rodné příjmení. Neméně nadaný herec schopný zazářit v seriózním dramatu i bláznivé parodii se vyšvihl v Coppolově kultovním snímku Ztracenci (1983) a následně táhl pověstný Snídaňový klub. Pamatovat si jej můžeme ze série Mladé pušky, parodie Nabitá zbraň 1 nebo z retro dramatu Atentát v Ambassadoru, který dle vlastního scénáře režíroval a obsadil do něj velikány Anthony Hopkinse či Sharon Stone. Otce Martina režíroval a také si s ním zahrál v dobrodružném dramatu Pouť z roku 2010.

Skarsgård

Andor
Andor | Disney
Švédský herec Stellan Skarsgård je skoro tři dekády nepřehlédnutelnou tváří nejen hollywoodského filmu. Oblíbenec režiséra Larse von Triera má Zlatý glóbus za seriál Černobyl a prvotřídní výkony předvádí v existenciálních dramatech (Prolomit vlny, Dogville), komediích (Mamma Mia!) i v blockbusterech (Avengers, Duna). Činí se také coby otec a všech pět synů kráčí v jeho stopách.
Nejvíc se daří Alexanderovi, jenž své fyzické herectví předváděl v Seveřanovi, hororu Infinity Pool či v seriálu Boj o moc. Mladší Bill zase děsí publikum svými transformacemi ve dvoudílné sérii To nebo v seriálu Castle Rock. Letos byl důstojným protivníkem Johna Wicka a loni znervózňoval v hororové senzaci Barbar. Další syn Gustaf hrál ve švédské klasice Zlo mezi námi a v seriálu Vikingové ztvárňoval Flokiho. Vidět jsme jej mohli také v letošních hitech Oppenheimer a Air: Zrození legendy.
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.