Návrat domů

76%
Návrat domů

Tříoscarové válečné drama o ženě, jejíž muž narukoval do Vietnamu a ona zahořela láskou k ochrnutému veteránovi, kterého potkala v nemocnici. Po jisté době se však její manžel vrací z války domů, sám zmrzačený a nemohoucí. A Sally stojí před rozhodováním mezi větším a menším zlem...




Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Pěkný film. Nenásilně zpracovaný příběh vetrána z Vietnamu, na kterého se stát vykašlal, jednoho důstojníka a jeho ženy. Milostný trojúhelník + protiválečné poselství. Pro mě žádná bomba, ale film je dobře koukatelný a není v něm nic, co by mi vadilo. 75% to je kvalita.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
10
Tak nějak jiný romantický příběh. Základem děje je sice zamilovanost ženy, jejichž muž bojuje ve Vietnamu, do muže touto válkou paralyzovaného zraněním, avšak do popředí se dostává také kritika společnosti nejen proti Vietnamské válce jako takové či nezájem o válečné veterány, ale hlavně postavení se proti lživé propagandě. Příběh poukazuje na několik osudů, které v konečném důsledku poukazují na tu nejzásadnější věc. Jakou cenu má tato válka? Jedná se o nejúžasnější civilní protiválečný snímek své doby. Vzniklo jich více, ale dějově žádný tolik nepoukazoval na myšlení jednotlivců, prosazování svých názorů a prožívání daných nejednoduchých situací. Jane Fonda a Jon Voight po herecké stránce vytvořili velmi dobrý a hlavně uvěřitelný dojem.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Snímek Návrat domů Hala Ashbyho byl přiznanou žalobou Ameriky, příběhem ochrnutého veterána z války ve Vietnamu Luka ztvárněného Jonem Voightem, který se ve své domovině nedočká prakticky žádného zadostiučinění. Jane Fonda hraje jeho mladou poněkud naivní manželku narukovaného pilota Sally, která chce být užitečná a tak pracuje v lazaretu, kde se setká s ochrnutým Lukem. Film je o nesmyslnosti války a žalobou amerického režimu tak ostrou, že ho v Československých kinech promítala i komunistická Ústřední půjčovna filmů, ačkoli v oskarovém klání sošku za nejlepší film získal konkurenční film o válce ve Vietnamu Lovec jelenů, který se naopak v Československu na příkaz z Moskvy promítat nesměl, kvůli zobrazení ruských imigrantů v USA. Paradoxní je, že Jane Fonda Oskara dostala a pak nařkla tvůrce vítězného filmu z rasistické a Pentagonu stranící verzi o špinavé válce ve Vietnamu.

Dodatečné informace

Původní název:
Coming Home (více)
  • USA Návrat domů
  • USA Coming Home
  • USA Návrat domov
Země původu:
USA
Rozpočet:
3 mil. USD