Muž, který chtěl být králem

75%
Muž, který chtěl být králem

Indie jim byla příliš malá. A vidina bohatství tam v dáli příliš lákavá. Danny Dravot (Sean Connery) a Peachy Carnehan (Michael Caine) jsou dobrodruzi, kteří se rozhodli pašováním a prodejem zbraní v Indii zbohatnout. Jejich cíl je však daleko vyšší, proto se vydají na cestu do legendárního království Kafiristan známého svým bohatstvím, aby se stali jeho králi.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Jak si nejlépe zajistit bohatství? Jednoduše. Je potřeba stát se králem. A dva bývalí britští vojáci takový nápad vezmou doslova a s vervou sobě vlastní převedou v čin. V sedmdesátých letech vzniklo nemálo dobrodružných snímků a tento je jeden z mála, který vcelku vyniká. Příběh je dobře uchopitelný pro svou nenáročnost a není divu neb je napsán na základě povídky autora Rudyarda Kiplinga. Ano, je to tak. Snímek s dvouhodinovou stopáží už právě tímto faktem vyvolává údiv nad naprosto mistrovskou scenáristickou práci. Za celý snímek není jediná scéna, která by vyloženě nudila nebo nabývala dojmem úmyslného natahování. Sean Connery a Michael Cain tak společně vytváří dokonalý herecký koncert, který místy vypadá jakoby z divadelního představení vypadl. Mnohé interiérové scény totiž mají náznak značné komornosti, avšak jich není zase tolik, aby to celkový vizuální dojem jakkoliv hatilo. Dialogy je radost poslouchat. Scénáristé si na tom dali skutečně záležet. Jedná se o dobrodružný snímek, který kupodivu nejen svou myšlenkou navodí krásný filmový zážitek i dnes.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Vynikající dobrodružný příběh, kde hrdinové nakonec tvrdě narazí. Nejdřív mi změna atmosféry přišla nepatřičná, ale nakonec ji vítám. Connery a Caine si navíc své role nehorázně užívají a taková buddy chemie se dnes už nevidí.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Huston ,,napotřetí“ realizoval svůj vysněný film Muž, který chtěl být králem. O realizaci se pokoušel v roce 1957 a 1960 v hlavních rolích s Bogartem (1957), který však ten rok zemřel a Gablem (1960) na jehož obsazení neslyšeli producenti a který zemřel také ještě ten rok. V hercích Seanu Connerym a Michaelu Caineovi však má adekvátní náhradu a příběh o dvou bývalých britských vojácích Dannym a Peachym, kteří se v odlehlé části Indie prohlásí za krále slaví ohromný úspěch jak u diváků, tak i přes další ,,božské“ téma i u kritiky. Pro mě jeden z mistrových nejlepších filmů!

Dodatečné informace

Původní název:
The Man Who Would Be King (více)
  • Velká Británie Muž, který chtěl být králem
  • Velká Británie The Man Who Would Be King
Země původu:
Velká Británie, USA
Rozpočet:
8 mil. USD
Tržby:
0,01 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Muž, který chtěl být králem je dostupný s českými titulky

Powered byJustWatch