Čest rodiny Prizziů

69%
Čest rodiny Prizziů
Plakát traileru

Osmdesátiletý veterán americké filmové režie John Huston, známý především svou legendární kriminálkou MALTÉZSKÝ SOKOL, překvapil na podzim roku 1985 gangsterským filmem ČEST RODINY PRIZZIŮ na motivy románu Richarda Condona, který též spolupracoval na scénáři. Se záviděníhodnou tvůrčí energií v něm rozehrál komplikovaný příběh newyorské mafiánské rodiny, jejíž stavovská čest se zdá být ohrožena. Poněkud pozdní vzplanutí citů prostoduchého zabijáka Partanny (v podání Jacka Nicholsona) se stává katalyzátorem událostí, jimž jednotliví rodinní příslušníci čelí s větším či menším smyslem pro intrikaření ve velkém. Členové obávaného klanu ale jednají na vlastní pěst a především každý za sebe. Huston svým snímkem, pohybujícím se na rozhraní ironické grotesky a melodramatu, vytvořil vědomý protipól světoznámého Kmotra F.F. Coppoly. Chvílemi téměř nepostřehnutelné zkarikování hlavních postav kladlo obrovské nároky na herce. Všichni se však obtížného úkolu zhostili na výbornou. Vedle Nicholsona je třeba vyzdvihnout Kathleen Turnerovou a především režisérovu dceru Anjelicu, která za svou roli získala roku 1996 Oscara. Film byl navíc nominován na další Oscary za režii, střih a nepůvodní scénář, nominován byl i Jack Nicholson za svou hlavní roli a William Hicky za roli vedlejší.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Gangsterský motiv a milostný příběh, ve kterém se do sebe zamilují dva profesionální zabijáci? A proč ne? Obnáší to alespoň nové dějové obzory. Nečekejme však něco, jako je třeba Kmotr (1972). Aspekty na správný mafiánský příběh samozřejmě snímek má, ale přeci jen se jedná o určitou rozdílnost. Máme tu klasickou mafiánskou rodinu držící se svých zásad a obchodů, čímž tak o drsné hlášky a rozhodnutí není nouze. Neobvykle je to ale krapet zředěno právě onou romantikou. A skutečně jen krapet, neb gangsterská atmosféra je v rámci všeho dění stále přítomna v plné výši. Není jen výrazná obvyklá démoničnost. Nejsou přítomny ani velké akční scény. Zbraně samozřejmě použity jsou, ale jen z nutnosti. Děj je spíše po dramatické stránce konverzačně laděný, avšak na zajímavosti tomu tento stav nikterak neubírá. Snad je to způsobeno hlavně hereckým umem Jacka Nicholsona, který se představuje, ostatně jako obvykle, prostě skvěle a nezaostávají za ním ani ostatní. Režisér John Huston jistojistě věděl, jaký scénář měl v rukou a podle toho tak s tím i naložil. Slavným filmem se tento počin sice nestal, ale svou náležitost ve svém jádru má.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7
Po Čínské čtvrti se Huston sešel s Nicholsonem ještě jednou a tentokrát nejen jako herec, ale i jako režisér.Jak jsem měl tenhle film dřív rád, tak bych řek, že mu čas celkem obrousil hrany. Nicholson je božský i ta krásná mrcha Kathleen Turner, ale chvílemi se to tedy pěkně vleče. Řada hlášek ale jednoduše nemá chybu.

Dodatečné informace

Původní název:
Česť rodiny Prizziovcov (více)
  • USA Čest rodiny Prizziů
  • USA Česť rodiny Prizziovcov
Země původu:
USA
Tržby:
26,66 mil. USD (celosvětově)