Spartakus

76%
Spartakus

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmonsová, Charles Laughton a Peter Ustinov v americkém velkofilmu o vzpouře otroků ve starém Římě, oceněném čtyřmi Oscary.
Historický velkofilm vyprávějící o vzpouře římských otroků, vedené v letech 74–71 před naším letopočtem, byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Howarda Fasta. Sledujeme v něm osudy vzpurného otroka Spartaka, od jeho osvobození z libyjských dolů, kdy je prodán trenérovi gladiátorů Batiatovi, za něhož musí bojovat v římské aréně. Tady se zamiluje do otrokyně Varinie. Jednou se ale Spartakus proti svému pánovi vzbouří a s družinou dalších gladiátorů prochází městy, hledají svobodu. Jeho armáda je stále silnější a postupně se přesouvá až na jih Itálie, kde chce překročit moře a vrátit se domů. V samotném Římě se zatím povstání otroků stane rozhodujícím prvkem v politickém boji mezi senátory, kteří chtějí využít situace ke zvýšení vlastní moci. Vítězné boje Spartaka nad početnějšími vojsky Římanů musí jednoho dne zákonitě vystřídat porážka... (Česká televize)




Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8
Stanley Kubrick je jenom jeden. Spartakus je po technické stránce opět dokonalou podívanou,tak jak jsem u Kubricka zvyklý. Všechno má své místo a na chyby zde není prostor. Scénář napsal Dalton Trumbo,který v té době byl na černé listině a film je pro něj takovým zadostiučiněním. Kirk Douglas je jako Spartakus dokonalý a dodnes v této roli nepřekonaný.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7.5
Velmi dobrý historický snímek, který nabídne divákovi nejen pořádnou porci minut, ale také pořádné množství komparzistů.. nechtěl bych šít kostýmy pro tento film :) Krásná výprava, velkolepé pojetí, které občas protne romantická nitka. Kirk Douglas skvělý, technická stránka filmu na svou dobu dechberoucí.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
8
Při vyslovení tohoto jména   již není třeba co dodávat.   Tak je známý a nestárne. To   se však nedá říci o tomto   fenomenálním filmu, neboť   při dnešním pohledu   zestárnul rapidně. Jeho   velkolepost je však i tak   úžasná a stále bere dech.   Některé -ukecané- scény   jsou už krapet nudící, ale   to je jen zrychlenou dobou.   Některé, jako například   vzpoura otroků, mi zase   přijdou takové nedotažené.   I tak je Stanley Kubrick mistr   svého řemesla a po právu se   tento jeho snímek stal   klenotem světové   kinematografie.


Dodatečné informace

Původní název:
Spartacus (více)
  • USA Spartakus
  • USA Spartacus
Země původu:
USA
Rozpočet:
12 mil. USD
Tržby:
60 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Spartakus je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch